Semnal de RUPERE a coaliției? Liberalii constănțeni îl fac PRAF pe Voiculescu (Sănătate): „Vă așteptăm la comisie, să o CLARIFICĂM!”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, este asediat din toate direcțiile în ultima perioadă. Incendiul de la Institutul Matei Balș pune stop răbdării românilor, iar o serie de proteste au avut loc în ultimele zile chiar la sediul ministerului. Partidul AUR a dat semnalul, însă ministrul a refuzat să demisioneze, apoi au urmat tot mai multe presiuni politice. Cea mai mare vine în prezent de la liberali, partenerii de la guvernare ai celor de la USR-PLUS! Deputatul PNL Florin Roman l-a atacat pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru o afirmație din conferința de presă susținută de ministru la sediul instituției, susținând că pentru acesta ministerul este o pălărie prea mare. Un prim semnal pentru liberalii din teritoriu, cum sunt cei de la Constanța, care nu au uitat că, în ultimii ani, județul Constanța a tot fost bătaia de joc a ultimelor guvernări, în special în privința unui spital regional.

Deputatul PNL Marian Crușoveanu și senatorul Septimiu Bourceanu au luat foc, concomitent, luni dimineață. Bourceanu, membru în Comisia de Sănătate, mai are puțin și îl strânge de gât pe Voiculescu, susținând vehement că ministrul a uitat complet de Constanța și, cu titlu ultimativ, îi transmite acestuia că îl așteaptă în comisie, ca să o… clarifice:

Ați uitat de Constanța atunci când ați enumerat orașele în care spuneți că se vor construi spitale noi, domnule ministru! Sau poate nu știți că județul Constanța are un spital județean construit acum aproximativ jumătate de secol, o unitate sanitară subdimensionată față de necesitățile reale ale acestui județ. Această unitate sanitară cu 1.300 de paturi deservește în mod real regiunea Dobrogea ceea ce înseamnă aproape 1.000.000(un milion) de cetățeni. Infrastructura sanitară din Constanța are nevoie de sprijin urgent iar un nou spital trebuie construit luându-se în calcul o serie de caracteristici unice ale județului. Argumentele sunt multiple și solide și ar trebui să pună județul Constanța în topul priorităților Ministerului Sănătății atunci când vine vorba despre construcția de spitale. Cel mai mare port de la Marea Neagră, cea mai mare capacitate de cazare din România pe litoralul românesc, sute de mii de turiști in fiecare sezon estival, Centrala Nucleară de la Cernavodă, rafinăria Petromidia, baza americană de la Mihail Kogălniceanu, cetățenii județului Tulcea care se adresează în totalitate sistemului sanitar din Constanța sunt doar câteva dintre motivele pentru care județul Constanța are nevoie de un spital construit de la zero. Și când spun de la zero mă refer că nu se desființează niciun spital ci înființăm un nou spital și astfel creștem infrastructura spitalicească din Dobrogea. Așa cum am spus de nenumărate ori este necesar să modificăm planul național de paturi pentru a construi alte spitale noi. La Constanța, de exemplu, mai avem urgent nevoie în plus de 2.500 de paturi în planul național de paturi. În concluzie, domnule ministru, sunt aproape un milion de oameni din județele Constanța și Tulcea care depind de construcția unui spital în județul Constanța și, în numele lor, vă invit și vă aștept la Comisia de Sănătate din Senatul României să clarificăm această situație și să oferim acestor cetățeni ai României certitudinea că sănătatea lor va fi bine îngrijită într-un spital nou și modern”, a transmis Bourceanu.

De partea cealaltă, Marian Crușoveanu face apel la un front comun pentru un spital regional la Constanța:

Ministrul Sănătății a declarat că, în momentul de față, există studii de fezabilitate pentru 3 spitale regionale – Iași, Cluj și Craiova – în timp ce pe lista sa de priorități se află și București, Timișoara, Brașov și Sibiu. Nu am auzit nimic despre Constanța. Acest subiect mi-a atras atenția, mai ales că tema spitalului regional a fost atât pe agenda PNL, cât și pe agenda USR-PLUS și PSD la alegerile locale, dar și la cele parlamentare. Incendiul de la spitalul Matei Balș a reconfirmat problemele existente la nivelul sistemului de sănătate din România. Pot înțelege că există o mare presiune, zilele acestea, asupra ministrului Sănătății, însă acest demers vine ca un lucru firesc, în urma declarațiilor făcute (poate în grabă), pentru că subiectul spitalului regional este unul arzător, la nivelul județului Constanța. Nu aș vrea ca aceste declarații să treacă neobservate, nu din ideea de a-l critica pe ministrul Sănătății, ci mai degrabă de a face o invitație către toți colegii parlamentari, indiferent de culoarea politică, aleșii locali, care să sprijine ideea construirii unui spital regional la Constanța. Sugestia mea, de a face front comun pentru acest proiect, atât noi, cei din Constanța, cât și colegii din Tulcea, vine ca un fapt firesc, pentru că pe agenda noastră, dar mai ales pe agenda publică, acest subiect nu poate să mai fie amânat sau să mai aștepte. Cu toții știm că, la nivelul celor două județe, infrastructura medicală funcționează din secolul trecut și cu greu se poate adapta la vremurile de astăzi. Un spital regional vine în suportul pacienților din cele două județe, dar în același timp este și un suport suplimentar în perioada estivală, când peste 1 milion de turiști ne vizitează județele. Exercițiul financiar european 2021-2027 este o soluție optimă care ar trebui luată în calcul, astfel încât să fie incluse măcar o parte din finanțările pentru acest obiectiv major pentru Constanța. Nu putem lăsa toată povara bugetară privind acest spital regional și responsabilitatea accesării fondurilor europene doar pe umerii Primăriei și ai Consiliului Județean Constanța. Acest spital va deservi Constanța și Tulcea, precum și județele limitrofe, așa că implicarea Guvernului și a Ministerului Sănătății este una esențială pentru realizarea acestui proiect. Am pregătit o interpelare pentru ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe această temă, pe care o voi depune, pentru a afla de ce nu este inclus și județul Constanța pe lista de priorități, în ceea ce privește construirea unui spital regional”, a transmis Marian Crușoveanu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.