Șeful PNL a venit la Constanța ca să îl certe pe Dragnea și să îl propulseze pe Luhan pe lista pentru europarlamentare. Aleșii locali liberali, amenințați? Primarii îl fac DE RÂS pe Orban. „Nu simțim nici o piedică”

Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a aflat, vineri, la Constanța, alături de președintele organizației județene, deputatul Bogdan Huțucă și fostul europarlamentar în mandatul 2009 – 2014, Petru Luhan, cu prilejul unei întâlniri cu membri de partid, funcționari publici, primari și mai mulți agenți economici. Scopul principal al discuțiilor de la Pavilionul Expozițional Constanța a fost legat de accesarea fondurilor europene, tematica fiind coordonată de Petru Luhan și explicată în cadrul conferinței de Bogdan Huțucă.

„Scopul evenimentului este acela de a prezenta cele mai bune practici pe fonduri europene, de a prezenta fiecare sursă de finanțare, modalitățile de accesare, dar mai ales de a se lua feedback de la beneficiari și, de asemenea, disfuncționalitățile, cum ar fi birocrația excesivă peste nivelul existent la nivelul UE. Petru Luhan este unul din cei mai buni specialiști în fonduri europene, el are misiunea de a prezenta sursele și modalitățile de finanțare. Încercăm să convingem cât mai multe primării, agenți economici de a accesa aceste fonduri. (…) Cea mai mare greșeală pe care o facem este că stabilim reguli mult prea excesive peste ceea ce ne impune UE. Avem și o mare problemă de management. Procedura de acreditare s-a finalizat abia în a doua parte a anului trecut. (…) Eu cred că principala problemă a Guvernului este că nu a simplificat procesul, să se limiteze strict la ce ne stabilește UE. De asemenea, există un proces de comunicare defectuos la nivelul birourilor de relații cu publicul sau intermediare. Guvernul nu face nimic în a califica acest personal. Interesul Guvernului ar trebui să fie unul simplu: accesarea 100%, dacă se poate”, a spus Bogdan Huțucă.

Orban și-a încurcat poezia

Dacă scopul partidului a fost legat de dezbaterea în sine, cel al președintelui PNL a fost unul amatoresc: continuarea discuțiilor privind plângerea penală pe care a depus-o împotriva premierului Viorica Dăncilă și eterna dispută cu adversarul politic: Liviu Dragnea. Ludovic Orban nu a dorit să iasă din această poezie și a fost vizibil iritat de devierea de la subiectul pe care și l-a propus, ajungând să se contrazică singur de mai multe ori.

Întrebat dacă rolul suceveanului Petru Luhan la Constanța este de a fi antrenat pentru a figura pe lista partidului la alegerile pentru Parlamentul European, Orban a precizat că doar Consiliul Național stabilește lista, apoi a vorbit despre fostul europarlamentar în termeni elogioși, confirmând această situație.

„La această întrebare poate răspunde Consiliul Național al PNL, care va lua decizia de alcătuire a listei de candidați pentru Parlamentul European. Este (Luhan – n.r.) un om cu o cunoaștere profundă a problematicii absorbției fondurilor europene, este bine situat în materie relațională la nivelul instituțiilor europene și este unul dintre oamenii cu care pregătim viziunea noastră asupra accelerării absorbției fondurilor europene”, a spus Ludovic Orban.

Eventuala candidatură a lui Luhan pentru această regiune va pune în dificultate organizația liberală de la malul mării, care astfel arată că nu are oameni pregătiți pentru o astfel de competiție, în ciuda faptului că Orban a precizat la un moment dat că „am încredere în organizația de la Constanța”.

Primarii și consilierii amenințați? Orban, făcut de râs de primarii liberali de la Constanța

Ludovic Orban a precizat că opoziția, pentru PNL, este grea, precizând că aleșii liberali sunt amenințați de coaliția de guvernare, fie instituțional, fie financiar. Rugat să detalieze și să exemplifice această situație, în special dacă este cazul și la Constanța și dacă i s-a adus la cunoștință, dacă tot invocă acest aspect, președintele PNL, iritat că discuțiile nu se lungesc cu orele strict pe Dăncilă și Dragnea, nu a dorit să răspundă, fiind cât pe-aci să-și copieze adversarul politic, Florin Iordache, susținând că „este altăăă… temă”.

Orban nu a dorit să discute despre această temă pentru că știa că este una falsă. În realitate, primarii și consilierii PNL susțin că nu sunt amenințați, presați sau timorați în nici un fel de PSD și ALDE, așa cum ne-au confirmat mai mulți aleși din județul Constanța.

„Eu nu am fost amenințat niciodată de nimeni. Aaa, că mi s-a dus bugetul în jos, da. Dar pot să spun că nu am fost amenințat de actuala guvernare. Ba, mai mult, prin actuala lege prin care ni se permite primarilor să ne conducem și propriile societăți, e o treabă bună“, a spus primarul liberal al comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, pentru TOMIS NEWS.

„Nu, chiar nu. Aș putea să spun că, din contră, am fost ajutat. Eu sunt ardelean și îmi place să fiu corect. Am prins și eu PNDL 1, PNDL 2, pentru că, în restul guvernărilor nu am prins bani prin acest program de dezvoltare“, a spus primarul liberal de la Istria, Ioan Herdean, pentru TOMIS NEWS.

„Eu, personal, ca primar și șef de unitate teritorial-administrativă nu am simțit niciun fel de piedică din partea actualei coaliții de guvernare”, a spus primarul liberal al comunei Mihail Kogălniceanu, Anca Belu, pentru TOMIS NEWS.

„Nu mă simt amenințat. Am depus trei proiecte, mi s-a aprobat unul pe PNDL 2. La unul din ele nici nu aveam pretenții pentru că am zis că sunt altele mai prioritare. Dacă ne vedem de treabă nu are ce să se întâmple. Eu sunt mai supărat că nu reușesc să atrag fonduri europene din cauza punctajelor. Fiind o comunitate mică, nu avem toate facilitățile prevăzute în ghiduri”, a mai spus și primarul liberal al comunei Albești, Gheorghe Moldovan, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Social-democrații își protejează primarii și președinții de consilii județene: comisiile de specialitate NU vor fi obligate să acorde avize pentru proiectele de hotărâre în termen de 30 de zile

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.