Șeful INS explică de ce recensământul este DECISIV pentru viitorii 10 ani: „O subestimare ar însemna o lipsă de finanţare…”

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a declarat marţi, la Ploieşti, că la nivelul instituţiei a fost stabilit un indicator de performanţă pentru recenzarea online la nivelul de 35%, astfel încât să fim, la acest capitol, peste vecinii bulgari.

Eu sper să atingem 35%. E un indicator de performanţă pe care ni l-am pus noi, Statistica, din mai multe motive. (…) E greu să ajungem Portugalia, de exemplu. Portugalia – 99,3% recenzarea pe online. Bulgaria e undeva la 30, 30 şi un pic la sută şi din acest motiv noi am venit cu 35%. Hai să încercăm să fim cel puţin peste bulgari. Eu sunt optimist, chiar dacă este prima acţiune de o asemenea anvergură”, a spus Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.

Totodată, preşedintele INS a vorbit şi despre „mizele” recensământului, explicând că obţinerea viitoarelor finanţări este legată de numărul populaţiei rezidente.

Finanţarea se face şi pe baza populaţiei rezidente, ori o subestimare a populaţiei rezidente înseamnă o finanţare mai mică în perioada următoare. Din 2024 se va calcula an de an populaţia rezidentă la nivel localitate. (…) Nu se calculează să rămână ca cifră abstractă. Vor fi anumite scheme de finanţare de la nivel naţional, de la nivel european concepute pe baza populaţiei rezidente, ori o subestimare ar însemna o lipsă de finanţare pe anumite componente. Tot ceea ce înseamnă finanţare europeană practic are la bază în mare parte rezultatele obţinute la recensământ. Ceea ce facem noi fac toate ţările, să ştiţi”, a mai afirmat Tudorel Andrei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *