Șeful Comitetului pentru vaccinare, despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID: „Durere locală, roşeaţă, tumefacţie…”

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri că studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun pentru vaccinul anti-COVID, iar reacţiile adverse „nu necesită o atenţie medicală deosebită”.

Studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun, în sensul în care s-au înregistrat reacţii adverse obişnuite, reacţii adverse care nu necesită o atenţie medicală deosebită şi sunt cele înregistrate în orice tip de activitate de vaccinare şi de proces de vaccinare. Mă refer în mod deosebit la reacţiile adverse locale, cu durere locală, roşeaţă, tumefacţie şi reacţii adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febră. Sunt reacţiile adverse care au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate în studii clinice, însă vreau să subliniez că şi persoanele din lotul placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat, mare parte dintre ele, acest tip de reacţii adverse care ţin de fapt de trauma locală la momentul înţepăturii, o mare parte dintre acestea„, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că profilul de siguranţă, aşa cum reiese în momentul de faţă pe termen scurt, este unul „cât de poate de bun” şi care „ne creează premisele unui vaccin care poate să fie folosit în deplină siguranţă în rândul populaţiei generale„. Valeriu Gheorghiţă a MAI afirmat că acest vaccin nu interacţionează cu ADN-ul uman.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.