Șeful Brigăzii Antitero din SRI: „Întrebarea este CÂND se va întâmpla un atentat, nu dacă se va întâmpla!”

Șeful Brigăzii Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații afirmă că nu se pune întrebarea dacă va avea loc un atentat terorist, ci când va avea loc, motiv pentru care pregătirea răspunsului pentru un astfel de eveniment este foarte importantă. Generalul Dorin Rădulescu a vorbit în cadrul unui podcast lansat de SRI despre dejucarea unor potențiale atentate, dar și despre schimbarea modului de acțiune al teroriștilor de azi, față de „terorismul clasic”.

„Nu am avut crize în sensul celor care s-au întâmplat în Franța sau în alte țări din UE. Dacă mă întrebi pe mine, întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla, pentru că oricât de bun ai fi în zona asta – și vorbesc de servicii de top din lume – nimeni nu poate să acopere totul. Lucrurile au evoluat în asemenea măsură, încât încerci să te pregătești în fiecare zi să ai capabilitatea să reacționezi prompt, să poți să folosești toate mijloacele pentru… dacă nu poți să previi, măcar pentru a diminua damage-ul (pagubele – n.r.) pe care îl face un astfel de eveniment”, a declarat Dorin Rădulescu în podcastul lansat vineri de SRI.

Șeful Brigăzii Antitero a fost întrebat dacă serviciul a dejucat „potențiale atentate teroriste” pe teritoriul României.

„Pot spune cu certitudine că au existat câteva cazuri concrete și în România, și la nivel european, care sunt cunoscute de beneficiarii noștri, ca să spun așa, în care granița era foarte subțire. Adică, probabil că dacă am mai fi stat… sau cum zicem noi, probabil ne-a trecut glonțul pe la ureche”, a spus Dorin Rădulescu.

El a explicat și cum funcționează procesul de radicalizare a celor care ajung în atenția SRI.

„De multe ori aceste procese de radicalizare vin ca un capac pe alte probleme: de natură socială, pe fondul consumului de alte substanțe, pe probleme psihice… Este un mediu propice și la un moment dat se poate declanșa un declic. Eu nu-mi permit la acel terorist în șlapi (Florin Lesch, supranumit „teroristul în şlapi”, condamnat la 12 ani de închisoare după ce a vrut să arunce în aer o maşină în Complexul Studenţesc din Timişoara – n.r.)… până la urmă dacă el a comis niște infracțiuni, eu sunt obligat să dau acea sesizare DIICOT-ului, că mă obligă legea. Eu nu pot să stau să aștept să se ducă cu cuțitul la școală, să bage cuțitul într-un copil, să aibă o ieșire și apoi să te-ntrebe toată lumea – cu atât mai mult cu cât tu îl aveai într-o monitorizare. (…) Misiunea noastră de bază este prevenția.” 

Evoluția terorismului

Dorin Rădulescu arată că modul de organizare a teroriștilor s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, odată cu accesul acestora la instrumente moderne, cum este internetul.

„Tipologia și modul de acțiune s-au schimbat mult față de terorismul clasic. Aveai o structură piramidală, aveai niște reprezentanți, în principiu nimeni nu făcea în alte părți fără un acord din partea liderului. După era Daesh și ce a însemnat Califatul Islamic, aceste grupări și-au dat seama că pot folosi la maximum instrumentele pe care noi, țările democratice, le avem la îndemână – internet, radio, televiziune. E ca aia cu agățatul: unu la zece s-ar putea să înceapă să i se schimbe mentalitatea. Dacă tu vorbești în fiecare zi și la un moment dat începi să accesezi anumite persoane, sunt persoane care au predilecție către astfel de activități violente, care caută ceva extraordinar. Gândește-te că a existat fenomenul acela al mireselor din Occident, când era o întreagă nebunie de adolescente din Marea Britanie, din Franța, dornice să ajungă în Califat, să se căsătorească cu luptătorii, să devină miresele jihadiștilor… N-aveau nicio treabă cu islamul în sine sau cu preceptele adevăratului islam”, a mai declarat șeful Brigăzii Antitero.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *