Spread the love

Plenul Camerei Deputaților nu a vacantat, marti, mandatul de deputat al lui Octavian Goga (PSD), din lipsă de cvorum, ședința fiind închisă de Marcel Ciolacu după o dispută între PSD și opoziție. Goga a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, în locul său urma să vină un PMP-ist (Goga fusese ales în 2016 pe listele PMP), însă acest lucru nu se va întâmpla până la moțiunea de cenzură.

Opoziția a intuit faptul că deputații PSD vor forța lipsa de cvorum, președintele PRO România Victor Ponta arătând în startul ședinței de plen că ar fi ridicol să fugiți cu cartelele pe holuri.

PNL și USR au zis că votul în cazul lui Goga a fost pus special la sfârșitul ședinței ca să nu mai fie cvorum, aspect punctat de deputatul PNL Raluca Turcan.

„Am făcut o solicitare: această listă de vot final este întocmită de Secretariatul General, de staff-ul care este la dispoziția plenului, nu plenul este la dispoziția staff-ului, așa încât solicitarea noastră este una perfect legitimă și insistăm asupra unui vot pe această chestiune. Plenul trebuie să decidă în ce ordine votează aceste chestiuni, nu staff-ul! E o chestiune care ține de esența democrației”, a arătat deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, de la tribuna Camerei.

Bănuielile opoziției s-au confirmat, primul proiect dezbătut – privind contul de execuţie a bugetului Camerei Deputaţilor pe anul 2018 – a fost adoptat cu 266 de voturi pentru, 2 împotrivă, 10 abțineri și 2 deputați nu și-au exercitat dreptul de vot, fiind astfel o prezență de 280 de deputați.

Al doilea proiect, cel legat de vacantarea postului de deputat, a fost… respins, din lipsă de cvorum, fiind înregistrate 152 de voturi pentru, 1 împotrivă, 1 abținere și 3 deputați care nu și-au exercitat dreptul de vot, fiind o prezență de doar 157 de deputați. Astfel, parlamentarii PSD și-au scos cartelele și președintele Camerei, Marcel Ciolacu, a constatat lipsa de cvorum și a suspendat ședința.

„Au încercat să inducă ideea că nu există prezență, în condițiile în care erau în sală! Cvorumul se stabilește la începutul ședinței printr-un act de prezență, care a avut loc! Cu câteva secunde înainte se votase un alt proiect! Ei au scos cartelele în aparat inducând ideea că nu este cvorum pentru a invalida vacantarea unui post de parlamentar, fiind vorba de un deputat care a fost condamnat definitiv. Este mult prea mult și am ajuns mult prea departe… Inițial, au încercat să pună proiectul la sfârșit ca să închidă ședința… Au pierdut majoritatea, dar mi se pare că compromisul este un pact cu diavolul, să ții un condamnat penal a cărei excludere din Parlament, conform legii, operează de la data hotărârii judecătorești și să nu efectuezi invalidarea acestuia… nu știu… nu pot să calific așa ceva!”, a spus deputatul constănțean al PNL, Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Pe ordinea de zi mai figurau încă 15 proiecte de lege, multe dintre ele importante, precum modificarea OUG pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii; modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice; modificarea legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; modificarea OUG privind aprobarea coşului minim de consum lunar; aprobarea OUG privind unele măsuri pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor ș.a.

Probleme au fost și la ședința de luni a Senatului, unde lucrările s-au suspendat din același motiv: lipsă de cvorum, înainte să se dea votul pe o serie de iniţiative care fac parte din categoria legilor organice, ce fuseseră dezbătute anterior sau aprobate tacit de Camera Deputaţilor. După ce s-a verificat prezenţa, s-a constatat că numai 37 de senatori, din minimum 69, erau prezenţi, număr insuficient pentru votarea proiectelor aflate pe ordinea de zi.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *