Ședință solemnă la Parlament, dedicată Zilei Naționale. Iohannis este ABSENT
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună solemnă, dedicată Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie. Președintele Klaus Iohannis lipsește, deși conform unui memorandum aprobat de conducerea Parlamentului era invitat să susțină un discurs. Şedinţa, condusă de vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu, a început cu intonarea Imnului Naţional.
Rostesc alocuţiuni preşedinţii celor două Camere legislative, precum şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare. Printre invitaţi se află membrii Guvernului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Arhiepiscopul Bisericii Greco-Catolice, Prim-rabinul României, preşedinţii Curţii Constituţionale, ICCJ, Curţii de Conturi, guvernatorul BNR, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, precum şi şefii misiunilor diplomatice şi ai reprezentanţelor internaţionale acreditaţi la Bucureşti.

Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, la ședinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României:
„Acest Parlament a fost ales cu aproape un an de zile în urmă. Ei ne-au ales să îi reprezentăm. Și a fost până acum, din păcate, un Parlament tumultuos, a fost spectacol. Dar întrebarea rămâne. A livrat acest Parlament tot ceea ce era îndreptățit să aștepte fiecare român de la el? Ziua de 1 Decembrie semnifică unitatea națională dar în egală măsură ne vorbește despre devotament, responsabilitate, datorie și curaj politic. Marea Unire a fost a oamenilor, a început ca un proiect național care depășea partidele. PNL și-a asumat în acele vreumuri decizii necesare dar grele. Îmi permit să fac această paralelă să vă spun că și acum ne asumăm soluții optime pentru țară, poate nu cele mai bune pentru PNL. Am remarcat oameni din alte partide plângând cu lacrimi pentru scorul electoral al PNL la alegerile viitoare și îi rog să nu o mai facă pentru că suntem în pandemie și liberalii nu fac calcule electorale. Țara are nevoie de guvern stabil, nu e timp de pierdut. Anticipatele ar fi fost cel mai rău scenariu pentru că riscam o criză politică fără final previzibil. Ne apropiem de un deznodământ, un guvern cu puteri depline prin care vom oferi stabilitate. Fac apel la dvs. ca în timpul pandemiei să dăm din Parlament un mesaj de solidaritate, compasiune, responsabilitate, avem nevoie mai mult ca în alte ocazii de un mesaj onest de unitate națională”.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD), a declarat miercuri, la ședinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie, că partidele ar trebui să ia exemplul părinților Marii Uniri care s-au concentrat pe lucrurile care îi uneau, nu pe lucrurile care îi despărțeau:
„Sărbătorirea a 103 ani de la unirea într-un singur stat a românilor ne găseşte astăzi la finalul unei crize politice. Am reuşit să punem punct haosului politic prin maturitate şi responsabilitate. Am reuşit să punem bazele unei coaliţii puternice de guvernare. Eforturile depuse pe părinţii Marii Uniri, faptul că au lăsat deoparte ceea ce îi despărţea şi s-au concentrat pe ceea ce unea ar trebui să fie o sursă de inspiraţie pentru întreaga clasă politică actuală, mai ales în această perioadă dificilă, în care crizele sanitară, economică, socială şi politică au afectat vieţile tuturor românilor. Întreaga clasă politică are datoria să stabilizeze România în perioada care vine, indiferent de mizele politice sau electorale. Această zi de sărbătoare ne aminteşte că avem datoria de a colabora între noi. Este o datorie faţă de români şi faţă de România Istoria ne cheamă la fapte. Unirea nu ar fi fost posibilă fără jerfa celor care au plătit cu sângele pe frontul de luptă. Cred cu tărie, însă, că cel mai potrivit omagiu este acela de a acţiona cu înţelepciune, dedicare, lăsând orgoliile şi interesele politice deoparte, pentru că astăzi, ca şi atunci, istoria ne cheamă să acţionăm pentru viitorul nostru, al copiilor noştri, pentru România”.
PE ACELAȘI SUBIECT: