Ședință solemnă la Constanța. Județul susține „Unirea imediată” cu Republica Moldova. Liberalii au comis-o din nou, consilierul Enescu s-a abținut la vot!

Ceea ce trebuie să fie un eveniment de înaltă încărcătură emoțională, la unison cu evenimentele din capitala Republicii Moldova, Chișinău și Parlamentul României, care marți a adoptat „Declaraţia solemnă pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, toată planificarea s-a împiedicat de momente mai puțin onorabile.

CITEȘTE ȘI:

Anul Nou debutează sub semnul Centenarului: un steag tricolor de 100 de metri unește malurile Prutului. Simion, Acțiunea 2012: „Nu mai admitem ca politicienii lași să își bată joc de acest deziderat național!”

La începutul acestei luni, Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, a depus la Consiliul Județean Constanța proiectul de hotărâre privind susținerea Declarației de Unire cu Republica Moldova, în vederea aprobării în ședința solemnă de consiliu programată pentru azi.

CITEȘTE ȘI:

Anul Nou debutează sub semnul Centenarului: un steag tricolor de 100 de metri unește malurile Prutului. Simion, Acțiunea 2012: „Nu mai admitem ca politicienii lași să își bată joc de acest deziderat național!”

„Anul acesta, sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, un moment istoric, deosebit de important, pentru formarea României de astăzi. S-a dorit la 1918 ca toți românii să trăiască sub același steag, într-un stat liber! Noi, astăzi, avem datoria de a apăra și consolida libertatea care ne-a fost acordată cu prețul vieții! Basarabia a avut o istorie zbuciumată, iar cetățenii au fost asimilați brusc. Prin această declarație simbolică încercăm să cinstim strămoșii români, moldoveni, tradițiile unui singur popor. (…) Acest eveniment de o deosebită încărcătură emoțională trebuie să ne facă să ne gândim la viitorul României ca stat independent și puternic! Unirea celor două state se poate realiza prin aderarea Moldovei la valorile și libertățile europene! România va susține Republica Moldova pe drumul spre integrarea europeană și în alianța nord-atlantică. Sper ca această Unire simbolică să aibă un ecou pentru toți românii și să fie un impuls pentru generațiile viitoare! Astăzi, la ceas aniversar, mă bucur că sunt alături de dumneavoastră, oameni care prețuim tradițiile românești!”, a declarat în deschiderea ședinței președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

cjc 1

De asemenea, vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, a dat citire declarației.

„Județul Constanța susține înfrățirea imediată cu localitățile din Republica Moldova care în mod deschis și asumat și-au exprimat dorința de Unire cu Patria Mamă, România! Facem această Unire acum, în suflet, ca o declarație morală pentru suferințele trecutului și prezentului!”, a spus Palaz.

Votul final de marți a arătat jenant, aproape toți consilierii au votat pentru propunerea care privește, în definitiv, națiunea română și nu un partid politic, în afară de consilierul județean liberal Marius Enescu. Aparținătorul partidului istorico-brătienist s-a abținut, invocând faptul că inițiativa este „o propagandă ieftină”.

Prestația lui Enescu nu a fost singura de acest gen. Amatorismul politic s-a manifestat și la celălalt vicepreședinte al CJC, Daniel Learciu, care pe întreaga durată a dezbaterii proiectului de hotărâre s-a… jucat pe telefon! Pe de altă parte, Learciu, complet dezinteresat de tema Reunirii României cu Basarabia, va organiza, tot marți, o întâlnire la o… cafenea, din municipiul Constanța, unde va ține un discurs despre „contextul și momentul unirii Basarabiei cu România, dar și despre eforturile liberalilor, alături de Regele Ferdinand pentru a înfăptui acest eveniment”.

cjc

CITEȘTE ȘI:

Anul Nou debutează sub semnul Centenarului: un steag tricolor de 100 de metri unește malurile Prutului. Simion, Acțiunea 2012: „Nu mai admitem ca politicienii lași să își bată joc de acest deziderat național!”

Learciu și Țuțuianu, la un pas să se ia la bătaie…

Același Learciu a fost și protagonistul unei scene la fel de lipsită de onoare cu privire la un caz social. Acesta a propus introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unui proiect pentru finanțare, fiind vorba de o suferindă de cancer. Agățându-se de prilejul sensibil, Learciu l-a acuzat pe Țuțuianu că trenează dosarele, președintele CJC replicându-i că dosarul este în analiză, întrucât este vorba de bani publici și de o operație în străinătate, procedură care se ridică la 37.000 EUR.

„Nu ne jucăm cu viețile oamenilor, suma nu acoperă toate cheltuielile și trebuie făcută rectificarea”, a spus Țuțuianu.

Consilierii PSD și PMP au votat împotriva propunerii lui Learciu, care va fi introdusă pentru dezbatere în cadrul ședinței extraordinare de săptămâna viitoare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *