Ședință omagială la Constanța, cu ocazia reinstalării administrației românești la 23 noiembrie 1878

Ziua de 23 noiembrie 1878 este una specială pentru Constanța și Dobrogea, în general. Este ziua în care ținutul dintre Dunăre și Mare reintră în administrare românească. Momentul 23 noiembrie 1878 intervine la scurt timp după ziua de 14 noiembrie, când autorităţile civile şi militare române au intrat în Dobrogea. 23 noiembrie 1878 este și ziua în care este instalat primul prefect al Constanței, magistratul Remus Opreanu.

Dată fiind importanța acestei zile, vineri, 23 noiembrie, în sala care poartă numele primului prefect al Constanței, „Remus Opreanu“, a avut loc o ședință festivă a Colegiului Prefectural, la care au participat șefi ai instituțiilor deconcentrate din județul Constanța, viceprimarul Constanței Costin Răsăuțeanu, prefectul Dumitru Jeacă și președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai principalelor minorități din Dobrogea, care au oferit diferite momente artistice. Cu această ocazie, au fost expuse mai multe costume populare din Dobrogea.

„La 140 de ani după pacea de la Berlin, când Dobrogea a fost retrocedată României, ne aflăm în acesta sală care poartă numele primului prefect al districtului Constanța, personalitate care a slujit cu dăruire interesele Dobrogei atât din această funcție dar și ulterior ca parlamentar, după încheierea mandatului său de prefect. La 140 de ani de când trupele române au intrat în Constanța, în Kustenge, pe 23 noiembrie, noi ne aflăm aici, împreună, dorind să fim continuatori ai eforturilor acestei somități și ai faptelor oamenilor vremii, de a face din Constanța, din Dobrogea, o structură administrativ – teritorială modernă, organizată în baza legilor, care vor perpetua pașnica conviețuire interetnică, valorificarea potențialului zonei și a populației ei. Entuziasmul și bucuria cu care au fost primite trupele române în acea zi trebuie să ne reinsuflețească o dată în plus sentimentul de identitate națională, de demnitate națională, concepte care nu pot deveni niciodată desuete. Să ne reamintească ce așteptări aveau toți locuitorii județului pentru o nouă viață dusă în dreptate, pace și în prosperitate. Și să ne fie gând bun la temelia deciziilor și acțiunilor noastre de slujbași ai statului român și ai cetățenilor județului Constanța, pentru o dezvoltare reală și durabilă a județului nostru, a vieții noastre, a tuturor“, a declarat prefectul Dumitru Jeacă la ședința omagială a Colegiului.

tutuianu jeaca

La rândul său, președintele CJC, Horia Țuțuianu a declarat că 23 noiembrie 1878 este o zi importantă a istoriei noastre.

„23 noiembrie 1878, povestea românească a Constanței începe atunci când se pășește într-o altă epocă a istoriei. Cu acest prilej, am fost onorat să particip la ședința festivă prin care celebrăm și 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei la Statul Român. Consider că avem o țară cu care să ne mândrim, iar regiunea în care trăim este cu adevărat specială. Cred că este esențial să cinstim memoria strămoșilor noștri, să fim onești, să ne iubim țara și să trăim în armonie, indiferent de județ, religie sau statutul social“, a declarat Țuțuianu.

tutuianu 1

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Constănțeni și tulceni, împreună pentru un viitor comun: Consiliile Județene Constanța și Tulcea au semnat Actul de promisiune civică. Țuțuianu: „Suntem generația care deschide cartea de istorie la fila 100!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.