ȘEDINȚA Iohannis – Ciucă – Cîțu: Premierul desemnat O IA DE LA CAPĂT – Negocieri cu… „eventuali parteneri parlamentari” PSD, PNL și… AUR

Klaus Iohannis este nemulțumit de faptul că negocierile pentru susținerea parlamentară a Guvernului Ciucă au eșuat. Președintele a avut o discuție cu premierul desemnat și cu președintele PNL, în această seară. Generalul Ciucă este foarte aproape de a-și depune mandatul, nefiind dispus să suporte umilința respingerii propunerii sale de guvern în parlament. Președintele Iohannis încearcă însă să prevină un asemenea deznodămând și urmează să se consulte cu premierul desemnat și cu Florin Cîțu.

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat luni seara, la Cotroceni, pe premierul desemnat și pe liderii PNL. Potrivit unor surse politice, ședința a început la 17.30. Klaus Iohannis și premierul pe care l-a desemnat, Nicolae Ciucă, discută cu președintele PNL, Florin Cîțu, dar și cu prim-vicepreședinții liberali – Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan.

După ce PSD a decis că nu va susține un guvern minoritar, pentru că PNL a respins orice solicitări ale social-democraților cu privire la programul de guvernare, președintele Iohannis ar fi revenit la ideea de a obține susținerea USR. Nici oamenii lui Cioloș nu vor însă să susțină un guvern minoritar PNL-UDMR, astfel că singura soluție ar fi cooptarea USR la guvernare. Potrivit unor surse din PNL, liberalii nu doresc să refacă alianța cu USR, cel puțin deocamdată, însă discuțiile cu președintele Iohannis ar putea schimba lucrurile.

Discuțiile de luni seara, de la Cotroceni, au revitalizat ideea Guvernului Ciucă. Potrivit unor surse politice, premierul desemnat urmează să reia discuțiile cu eventuali parteneri parlamentari. De asemenea, s-a stabilit o flexibilizare de mandat pe ambele variante: PSD sau USR. Astfel, premierul desemnat va reiniția discuțiile cu PSD și USR, de această dată cu o deschidere mai mare la concesii, pentru a obține susținerea în parlament pentru învestire. Participanții la ședința de la Cotroceni au stabilit că o asemenea flexibilitate este necesară pentru atingerea unui compromis care să rezolve criza politică.

Nu este clar până unde vor fi dispuși PNL și premierul desemnat să cedeze pentru a obține susținerea PSD sau USR. Nicolae Ciucă va fi responsabil de discuțiile cu cele două formațiuni.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *