Ședință fulger la Prefectură, unde s-a stabilit: NU se oprește apa caldă în Constanța

Marți, la Instituția Prefectului, a avut loc o ședință  de urgență, convocată de prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu,  în contextul în care ieri s-a anunțat că se oprește apa în municipiu.

La ședință au mai participat Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa; Dan Marius Diaconescu, directorul Electrocentrale Constanţa SA şi Liviu Popa, directorul RADET Constanţa.

Nicolaescu a precizat că din data de 22 iulie se cunoștea această problemă între RADET și ELCEN.

„Nu e normal că populaţia să sufere din cauza unor datorii istorice. S-a convenit să nu se oprească apa caldă nici astăzi şi nici în zilele următoare. Pe viitor, se va găsi o soluţie de stingere a datoriilor şi vom face şi noi demersuri la Ministerul de Finanţe pentru a ne sprijini, fie prin măsuri de amistie fiscală, fie să se găsească alte soluţii pentru achitarea acestor subvenţii. (…) Ministerul va fi informat de către noi pe baza unui material din partea Electrocentrale. Trebuie cineva să analizeze ce se întâmplă în Constanța de mai mulți ani! Sunt lucruri tehnice, dar care trebuie să fie analizate la nivel de ministere”, a spus prefectul.

Potrivit lui Liviu Popa, s-a ajuns la un acord cu ELCEN, astfel încât compania să preia în mod direct creanţele radet. Acesta a adăugat că are de încasat creanţe învalaoare de 30-35 de milioane de lei.

„Sunt convins că soluția este în dialog, pentru că o problemă istorică generată de neplata la timp a subvențiilor, pe vremea când se dădeau subvenții din partea Guvernului, poate fi depășită doar cu implicarea tuturor celor care au competențe în dialog. (…) Vreau să le mulțumesc celor de la Electrocentrale pentru că nu au recurs la punerea în aplicare a notificării transmisă către RADET, dar asta nu înseamnă că problema amânată pentru moment nu este în continuare pe agenda noastră! Municipiul Constanța nu datorează nici un leu către RADET, avem doar plățile curente. Înțeleg greutățile pe care le are Electrocentrale SA și chiar dacă atitudinea mea a fost una radicală și în interesul constănțenilor, sunt convins că vom depăși abordările personale și, prin dialog, vom găsi soluții. Pe mine mă preocupă două aspecte. Primul: municipiul Constanța, toată zona noastră, principalul pol al turismului estival, să nu rămână fără apă caldă! Pentru această problemă fac apel la asociațiile de proprietari să facă un efort. Al doilea: de a planifica corect sezonul rece 2016 – 2017, care se anunță dificil, ați văzut bine evoluția prețului la gaze, tocmai de aceea noi acum facem calcule”, a spus Decebal Făgădău.

Electrocentrale Constanţa are probleme financiare grave şi indiferent de eforturile RADET, aceste probleme nu pot fi rezolvate. Prin urmare, CET a transmis în data de 15 iulie a.c., o notificare de preaviz în care solicită celor de la RADET achitarea sumei de 191.060.451.060 lei, în termen de 10 zile. Astfel, dacă RADET nu va achita suma cerută de CET, aproximativ 90% din populaţia oraşului ar fi putut rămâne fără apă caldă!

Sumele datorate provin din neplata la timp a subvenţiilor începând din anul 2003 şi aceste sume au crescut de la an la an. Electrocentrale Constanţa a informat şi Primăria Constanţa şi Prefectura Constanţa că din 26 iulie va opri furnizarea agentului termic în Constanţa.

Apel către restanțieri

Luni, RADET Constanţa a ţinut să amintescă constănţenilor să-şi achite facturile restante: „Având în vedere notificarea Electrocentrale Constanța prin care ne infomează că există riscul opririi furnizării energiei termice pentru prepararea apei calde de consum în municipiul Constnața, RADET face un apel către toți consumatorii săi ce înregistrează datorii la plata facturilor, să efectueze urgent plăți la casieriile regiei din str. Badea Cîrțan nr. 14 A și aleea Cutezătorilor nr. 13 (zona Inel II), sau la oricare dintre sucursalele BRD fără perceperea niciunui comision.  În zilele următoare RADET va întreprinde acțiuni energice pentru izolarea celor rău platnici. Vă rugam să înțelegeți situația dificilă în care se află producătorul de energie termică și să realizați că plătindu-vă facturile la zi aveți siguranța menținerii continuității serviciului public. Mulțumim tuturor celor care vor da curs apelului nostru și vor face eforturi să își achite obligațiile de plată“.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *