ȘEDINȚĂ EXTRAORDINARĂ la Parlament: ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ pentru violatori și pedofili! Cum vor vota parlamentarii constănțeni

Parlamentul este așteptat să se reunească, la sfârșitul lunii august, în sesiune extraordinară pentru a discuta pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru criminali, violatori și pedofili, după care parlamentarii vor începe lucrul normal de la 1 septembrie. Revenirea parlamentarilor din vacanță are loc pe fondul tensiunilor între partidele aflate la guvernare, PSD și ALDE, dar și al emoției din societate cu privire la cazul Caracal, care avansează cu pași greoi.

CITEȘTE ȘI:

La începutul acestei luni, premierul Viorica Dăncilă declara că îşi doreşte sancţiuni drastice pentru criminali, violatori şi pedofili şi astfel va da ordonanţe de urgenţă pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viaţă, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte.

Se pune întrebarea dacă ALDE va asigura majoritatea pentru PSD la votul din ședința extraordinară a Parlamentului. În Camera Deputaților, coaliția de guvernare este minoritară. Nouă voturi lipsesc PSD și ALDE în Camera Deputatilor să aibă voturile necesare adoptării legilor organice. PSD și ALDE compensează în Senat, unde dețin 12 mandate în plus față de numărul de voturi necesar atingerii majorității. Astfel, PSD ajunge iar la mâna minorităților și a UDMR pentru a-și asigura trecerea confortabilă a propunerilor.

Până la clarificarea poziției ALDE, să vedem ce spun parlamentarii constănțeni despre aplicarea pedepsei cu închisoare pe viață pentru criminali, violatori şi pedofili.

Mihu (PSD): „Pentru astfel de fapte, pedepsele trebuie să fie drastice!

Potrivit senatorului social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, propunerile premierului Dăncilă sunt binevenite.

Încă nu am fost convocați. Mi se pare normal ca pentru astfel de fapte pedepsele să fie înăsprite, să fie drastice. Propunerile doamnei premier sunt binevenite. (Despre înăsprirea pedepselor și pentru alte fapte grave – n.r.), nu, nu este cazul, legea penală prevede deja pedepsele de rigoare. Ședința extraordinară va fi oricum după Congres (al PSD – n.r.)”, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

Huțucă (PNL): „Eu aș vota pentru! Violul lasă urme de nereparat!

Deputatul Bogdan Huțucă, președinte al PNL Constanța, consideră că propunerile avansate de premierul Dăncilă, dincolo de zona politică a sugestiilor, ar putea produce măcar o parte din măsurile reparatorii.

Am mai spus acest lucru și consider că persoanele care produc astfel de fapte, violatori, criminali, tâlhari, nu ar trebuie să beneficieze de clemență, nu ar trebui să beneficieze niciodată de măsura liberării condiționate. (…) Totuși, PSD, care chiar și în acest caz are o mare problemă de comunicare, ar fi trebuit să vină cu o astfel de propunere și după o serie de consultanțe cu juriști, penaliști. Eu am participat la discuții cu specialiști care au expus concret despre modul de aplicare a unor pedepse în diverse cazuri. Să nu ne scape și din vedere faptul că un viol produce traume de nereparat. O persoană violată de un om fără scrupule va trăi toată viața cu această traumă. De asemenea, crima este o faptă deja produsă pentru care nu mai poți să faci nimic. Eu aș vota pentru o astfel de lege!”, a spus deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Stelian Ion (USR): „Măsurile propuse de Dăncilă mi se par populiste și foarte periculoase!”

Deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, ne-a precizat faptul că Dăncilă oferă un fel de discurs dublu, întrucât social-democrații sunt principalii responsabili pentru legea recursului compensatoriu, prin care au fost eliberații mii de autori de fapte pe care acum premierul vrea să le aplice pedepse drastice.

„Sesiunea extraordinară… noi am solicitat-o imediat după ce s-a aflat de cazul Caracal. Am venit cu un set de măsuri. E binevenită sesiunea extraordinară, dar la sfârșitul lunii e… egală cu zero. Nu mai văd utilitatea! Asta trebuia făcută de la început. În privința măsurilor cu care a venit Dăncilă mi se par populiste și foarte periculoase. Lucrurile astea, majorările și micșorările de pedepse, trebuie să aibă la bază niște studii criminologice care să stabilească clar că sunt măsuri binevenite pentru scăderea fenomenului infracțional. Să vii cu măsuri după ureche fără să îți dai seama care va fi impactul exact este… populist! Asta face Dăncilă acum… S-a descoperit de cei care cercetează și activează în domeniul criminologiei că nu contează cuantumul pedepsei, cât conștiința faptului că vei fi prins a doua. Or, în România avem probleme legate de faptul că anchetele durează foarte mult, polițiștii se mișcă foarte greu. Că în lege scrie 25 de ani sau 30 sau închisoare pe viață este la un moment dat mai puțin important. S-a mai întâmplat ceva după cazul Caracal. A început lumea foarte nemulțumită să solicite pedeapsa cu moartea, decizii drastice, este o radicalizare care științific demonstrat nu va duce neapărat la concluzii pozitive. SUA, care au pedeapsa cu moartea, în privința criminalității, este din perspectiva asasinatelor într-un loc fruntaș! Trebuie să vindeci cauzele nu să mergi doar pe simptome. Pedepsele pentru crime există, detențiunea pe viață, nu văd cum să mai mărească. Violul este și el circumstanțiat, pedepsele sunt aspre. Vor să mărească pedepsele, dar în ultimii doi-trei ani au vrut doar să îi scape cât mai repede din pușcărie. S-a dat legea recursului compensatoriu, asta e o urgență pentru Dăncilă dacă voia să se apuce de ceva…”, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Dobre (PRO România): „Sunt mai multe probleme în zona asta, dacă tot modificăm măcar să fie cap-coadă! Avem un stat slab!

Deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, ne-a precizat faptul că, dacă tot au loc modificări substanțiale, acestea trebuie să fie făcute până la capăt, adică să fie incluse și alte infracțiuni.

„Noi nu știm nimic… despre convocare, de legi știu. Normal că o să ne prezentăm la Parlament, în primul rând să vedem convocatorul, ce propuneri concrete au… O să discutăm la fața locului, vedem dacă intervenim și noi peste ele. Teoretic și practic ar trebui să includem și altele, pentru că sunt mai multe probleme în zona asta. Ar trebui să ne gândim și la cei care fac accidente rutiere și consumă băuturi alcoolice sau droguri și iau viața oamenilor nevinovați. Nu există o singură chestiune de modificat. Dacă tot modificăm, măcar să o facem cap-coadă! Așa, dacă iarăși le facem pe genunchi, pe bucăți… Ceea ce s-a întâmplat la Caracal arată cât de slab este statul român! Un stat fără Educație, Sănătate, Justiție coerente… toate acestea duc la un stat slab”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Chițac (neafiliat): „Dăncilă este prezidențiabilă și vrea să iasă în față. Problema trebuie rezolvată într-o abordare multidirecțională

Senatorul constănțean Vergil Chițac consideră că inițiativa premierului Dăncilă este mai degrabă una de natură politică, pompieristică, populistă și electorală, întrucât înăsprirea pedepselor pentru aceste infracțiuni trebuie făcută în baza unei analize serioase.

„Rămâne de văzut cât de constituționale sunt chestiunile astea, pentru că nu poți să ai ceva împotriva înăspririi unor pedepse, însă dincolo de asta mie mi se pare că e o poziționare politică înainte de alegerile prezidențiale. Nu se dorește în realitate rezolvarea unor probleme, pentru că dacă s-ar dori ar trebui să se reformeze MAI, 112, STS, să se analizeze exact în CSAT. Acum, Dăncilă este prezidențiabilă și vrea să iasă în față. Cam așa o văd eu. E mai degrabă o chestiune politică. Abordarea trebuie să fie la 360 de grade, trebuie să vorbești cu penaliști, să vezi cum se face în alte țări, trebuie să reformezi MAI, ajungi până la educația în școli. Oricum, problema trebuie rezolvată însă într-o abordare multidirecțională, care necesită timp și efort. Sigur că voi participa la ședința Parlamentului!”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Antal (UDMR): „Ca părere personală, sunt de acord cu propunerile! Voi propune în partid să le susținem!”

Deputatul constănțean al UDMR, István-János Antal, ne-a precizat faptul că, în opinia sa, propunerile premierului Dăncilă sunt binevenite. De asemenea, UDMR va decide în următoarea perioadă dacă vor susține sau nu și în Parlament.

„Eu aș fi de acord… Este părerea mea personală, dar hotărârile le luăm după ce ne consultăm cu toți colegii. Aceste fapte sunt de condamnat! Sigur și textul legii poate să conțină multe alte amănunte. Sunt multe situații tragice și eu nu cred că este o măsură exagerată. Ne vom consulta în partid, probabil vor fi și ei de aceeași părere! Nu știu de calculele matematice, probabil ne vom întâlni în următoarele două săptămâni și vom discuta. Eu pot să afirm acum că la acea ședință voi fi pentru!”, a spus deputatul Antal, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *