Ședință DECISIVĂ la USR: Cioloș, cu DEMISIA pe masă; Barna așteaptă să-l împingă „pe scări” (UPDATE)

UPDATE

Programul politic propus de preşedintele USR, Dacian Cioloş, membrilor conducerii partidului, a fost respins la vot, cu 14 voturi „împotrivă” şi 11 „pentru”, susțin surse politice. De asemenea, Cioloş le-a transmis colegilor că va anunţa în cursul zilei decizia cu privire la demisie. Liderii USR s-au reunit în ședință și au analizat programul politic al lui Dacian Cioloș. Cei din echipa lui Dan Barna au o serie de puncte în care nu sunt de acord cu Dacian Cioloș, iar de aici apar contradicțiile.

Dacian Cioloș nu vrea să cedeze la niciun punct și este tot mai aproape de o demisie din fruntea USR. Cel mai controversat punct este cel prin care Dacian Cioloș propune o comisie externă de analiză a activității politice din USR. La acest punct, Dan Barna și apropiații săi nici nu iau în calcul să fie de acord, iar discuțiile s-au împotmolit. De asemenea, Dacian Cioloș ar vrea un alt secretar general al USR, însă și aici întâmpină opoziție.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Liderii USR s-au reunit luni în ședința Biroului Național al USR, controlat de facțiunea „team Barna” a partidului, în care va fi luat în discuție și programul prezentat de Dacian Cioloș pentru reformarea partidului. Tensiunile în interiorul USR au atins cote maxime în ultimele zile, după ce președintele Dacian Cioloș a amenințat cu demisia dacă nu-i este adoptat programul. Conform statutului USR, în cazul vacantării postului de președinte, șefia formațiunii va fi preluată de vicepreședintele cu cea mai mare susținere în rândul membrilor: „Înlocuirea Preşedintelui se va face cu Vicepreşedinele care a luat cel mai mare număr de voturi la ultimul Congres, declanşându-se imediat procedura de Congres extraordinar în vederea alegerii noului Preşedinte”. Acesta este Cătălin Drulă, care a anunțat public că este pregătit să preia conducerea partidului, dacă Cioloș va demisiona. „Îmi voi face datoria”, a declarat Drulă, vineri seara, într-o emisiune la B1tv.

Înainte de ședința BN de duminică, Dacian Cioloș le-a transmis membrilor USR, pe grupurile interne de comunicare, ca joacă cu demisia pe masă:

„Începem curând o întrunire a Biroului Național care are ca scop descoperirea cuvântului „demisie” în ultima noastră ședință. Vă spun eu ce am spus joi și voi spune și mâine, ca să fie foarte clar: dacă nu există susținere în BN pentru principiile și măsurile propuse, mandatul meu de președinte nu mai are sens. Și voi continua să lupt pentru acele principii alături de voi, ca simplu membru. Susțin 100% desecretizarea tuturor ședințelor de partid și transparentizarea trebuie să fie un deziderat permanent în politica noastră internă”.

Frământările din USR au explodat joi seară, într-o ședință a Biroului Național în care Dacian Cioloș a amenințat că demisionează dacă partidul nu va fi de acord cu programul său politic propus în ședință. Dan Barna l-a acuzat pe acesta că vrea partidul „pe persoană fizică” și că „nu poate să meargă așa”.

Ruptura din USR are legătură cu lupta pentru putere, în condițiile în care forul de conducere al partidului este controlat de „team Barna” după alegerile de anul trecut. Dacian Cioloș nu vrea să cedeze la niciun punct și este tot mai aproape de o demisie din fruntea USR. Cel mai controversat punct este cel prin care Dacian Cioloș propune o comisie externă de analiză a activității politice din USR. La acest punct, Dan Barna și apropiații săi nici nu iau în calcul să fie de acord, iar discuțiile s-au împotmolit. De asemenea, Dacian Cioloș ar vrea un alt secretar general al USR, însă și aici întâmpină opoziție.

În cadrul ședinței se discută punct cu punct, dar deocamdată suntem mai aproape de o demisie a lui Dacian Cioloș decât de un armistițiu între cele două tabere. Discuțiile din cadrul Biroului Național al USR sunt extrem de aprinse, iar Dacian Cioloș și Dan Barna sunt pe poziții radical diferite.

Dacian Cioloș ar dori schimbarea secretarului general al USR, dar cu o mutare din pix. În schimb, Dan Barna i-a cerut să supună la vot această propunere, să adune numărul necesar de voturi, iar dacă va reuși, ulterior să strângă două treimi pentru a numi un nou secretar general. Este o mișcare radicală a taberei din jurul lui Dan Barna, care vrea să-i demonstreze lui Dacian Cioloș că nu are majoritate în USR. De asemenea, Dacian Cioloș nu mai este la fel de convins să ceară un vot pe programul politic, asta deși, la finalul săptămânii trecute, invocase demisia, dacă acest program nu este adoptat. Acum, Dacian Cioloș bate în retragere, însă echipa lui Dan Barna continuă ofensiva, în speranța că îl vor determina pe Cioloș să demisioneze.

Tabăra PLUS se încolonează în spatele lui Cioloș

Dacian Cioloș propune deschiderea USR, spune Anca Dragu: „Sunt idei valoroase, nu văd de ce ar fi respinse”. Ea afirmă că atmosfera din USR este una „agitată, de căutare”.

Biroul Național al USR decide luni dacă votează sau nu programul de reformă internă propus de președintele Dacian Cioloș. Acesta a afirmat că dacă documentul său nu este aprobat, își pune la dispoziție mandatul de președinte al USR. Anca Dragu spune la RFI că „atmosfera (din USR-n.r.) cu siguranță că este una agitată, de căutare. Conform Statutului, președintele partidului trebuie să prezinte acest program, ceea ce și face acum președintele USR, Dacian Cioloș, deci este un demers statutar. Dumnealui propune această abordare de deschidere a partidului, de deschidere către societatea civilă, către mediul antreprenorial și o întoarcere la discuția cu membrii și cu cei din afara partidului, cu oamenii din afara vieții politice”.

Reporter: Dar cum poate avea loc un dialog în USR, din moment ce Dacian Cioloș spune: ori îmi aprobați programul de reformă ori îmi dau demisia, iar useriștii din tabăra Barna îl contrează regulat în forurile interne? Sunt ca niște copii care nu se înțeleg cine să se joace primul cu o mașinuță de jucărie. Ce semnal dați electoratului?

Anca Dragu: La ședința de astăzi care începe la ora 10 și la care vor participa sute de alți membri ai partidului care nu sunt membri ai Biroului Național se vor discuta toate aceste puncte care au trezit reacțiile negative ale unor colegi. Și atunci fiecare are ocazia să clarifice acolo dacă într-adevăr e ceva de care să ne speriem din ce propune domnul Cioloș, această deschidere a partidului sau poate ne-am pripit în reacții și da, propunerile domnului Cioloș sunt acceptate (…). În discuțiile care au avut loc joi am discutat despre extindere, am discutat despre multe subiecte foarte importante și cred că acolo sunt idei valoroase, nu văd de ce colegii să le respingă.

Reporter: Fuziunea dintre USR și PLUS a fost un succes sau un eșec?

Anca Dragu: Încă mai avem de lucru la acest proces, a fost un proces de durată și eu am susținut fuziunea, pentru că erau multe lucruri care ne asemănau, lucraserăm împreună în echipa domnului Dacian Cioloș ca prim-ministru, am susținut fuziunea și da, este un proces poate mai lung decât ne-am așteptat, dar nu cred că este imposibil.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *