Ședință DECISIVĂ la PNL pentru soarta guvernării. Cîțu a cerut ANULAREA rezoluțiilor anti-PSD/USR

Biroul Politic al PNL se reuneşte, marţi, scopul fiind de a stabili mandatul pentru negocieri, astfel încât să se contureze o majoritate care să ducă la învestirea unui guvern cu puteri depline. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat că flexibilizarea mandatului se referă la negocieri cu PSD şi USR. Surse politice afirmă că preşedintele PNL s-ar opune unei alianţe cu PSD, însă preşedintele Klaus Iohannis ar fi transmis liderilor liberali să nu refacă alianţa cu USR. Liberalii s-au reunit, de la ora 18.00, la Palatul Parlamentului pentru a discuta paşii de urmat în criza guvernamentală, după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul.

Aşa cum anunţau încă de luni seară, liberalii au în vedere flexibilizarea mandatului de negociere. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat, la intrarea în şedinţă, că se are în vedere flexibilizarea mandatului, astfel încât să se poată negocie cu PSD şi USR. Surse din PNL afirmă că Florin Cîţu şi ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, se opun unei alianţe cu PSD, ultimul exprimându-se de altfel indirect în acest sens marţi dimineaţă, când a declarat că prima opţiune pentru el, şi singura de altfel, este USR. Pe de altă parte, aceleaşi surse afirmă că preşedintele Klaus Iohannis le-ar fi transmis liderilor liberali să nu refacă alianţa cu USR şi să opteze pentru PSD.

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă, vicepreședinte al partidului, a declarat marți la Antena 3 că liberalii nu vor propune un nume de premier la consultările de la Cotroceni, ci se vor prezenta cu o majoritate parlamentară. Afirmațiile lui Falcă vin în timpul ședinței BPN PNL de la Parlament, la care Falcă a asistat.

Nu mergem cu un nume, încercăm să mergem cu o majoritate la Cotroceni, după negocierile cu USR și PSD. Deja doi premieri desemnați nu au reușit să formeze o majoritate, astfel că vom face o majoritate cu PSD sau USR și i-o vom prezenta președintelui și acolo (la Cotroceni) se va stabili persoana care va conduce acest guvern”, a declarat Falcă.

Întrebat dacă premierul va fi de la PNL, el a răspuns: „Nu știm ce decizie va lua președintele, important este să avem majoritatea și apoi vedem”.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a propus în ședință ca partidul să anuleze rezoluțiile anti-PSD și anti-USR, spun surse liberale. Liberalii au în prezent o rezoluție în care se interzice orice colaborare cu PSD, precum și o rezoluție care spune că USR nu mai poate fi un partener de dialog dacă votează o moțiune de cenzură împotriva guvernului PNL. Acum liberalii vor să facă Guvern fie cu USR, fie cu PSD.

S-a votat echipa de negociere cu PSD/USR

Liberalii au stabilit, marți, într-o ședință BPN, componența echipei de negociatori pentru formarea unui Guvern cu PSD sau cu USR, spun surse din partid. Echipa este formată din Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan. Se va negocia mai întâi cu USR, dar se dorește cel puțin la fel de mult și o guvernare cu PSD. Prioritatea este ca PNL să dea premierul.

Liderul PNL București, Ciprian Ciucu, primar în Sectorul 6, a criticat dur, marți, la Parlament, în ședința conducerii PNL, posibilitatea formării unui Guvern alături de PSD.

Eu nu deschid ușa unui ministru PSD. Dacă ne aliem cu PSD, ne vom trezi cu mișcări de stradă ale USR și AUR împotriva noastră în doi ani”, a spus Ciucu în ședința PNL, spun surse liberale.

Liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, ar vrea o altă echipă de negociere pentru viitorul Guvern, explicația lui fiind că cei de acum au mai negociat și au dat chix. Motreanu a mai zis că prima opțiune a PNL Giurgiu este refacerea guvernării cu USR. Și reprezentantul filialei județene Satu Mare s-a poziționat pro-USR în Guvern. Motreanu a acuzat că până acum PNL nu a dus negocieri cu adevărat și că Florin Cîțu a fost cauza blocajului, mai spun sursele citate.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a plâns în ședința PNL din Parlament că partidul nu ia atitudine față de „cei care ne fac albie de porci”, cu privire la Ludovic Orban și susținătorii acestuia.

Lăsați echipa de negociere sa meargă, sa negocieze și să vedem ce rezultat vor avea. Nu strica aceasta psihoterapie colectivă pe care o facem. Trebuie sa așteptăm echipa de negociere sa vina in fata, apoi avem 10 12 ore, dăm vot în BPJ. Lipsa de fermitate fata de cei care ne fac albie de porci de la tribuna Parlamentului …eu cred că greșim foarte mult. Trebuie înțeleasă democratia de partid”, a spus Emil Boc în BPN PNL.

Virgil Popescu a declarat și el: „În momentul in care Orban anunță că face orice pentru suspendarea Președintelui, e o linie roșie. Suntem la guvernare datorita lui Iohannis, trebuie să luăm măsuri ferme, avem o declarație publică a lui deocamdată”.

Prim-vicepreședintele PNL, Gheorghe Flutur, le-a spus colegilor săi din conducerea partidului, marți, la ședința din Parlament pe tema formării viitorului Guvern, că liberalii trebuie „să aleagă răul cel mai mic”, spun surse din partid. PNL vrea să intre la guvernare cu PSD sau cu USR.

Rareș Bogdan: „PNRR este o prioritate. PNL a ales o conducere. Să vedem ce putem să dăm cetățeanului român de aici. Nu s-a discutat cu PSD de ministere și portofolii. Trebuie să rămânem la guvernare”

Alina Gorghiu, către Motreanu: „Avem un stil fantastic să ne devorăm liderii”

Gheorghe Flutur: „Trebuie să ieșim cu un mesaj unitar, apelul meu e să fim uniți. Înțeleg că vrem să rămânem la guvernare, vrem și premierul. Trebuie să vedem care e răul cel mai mic. Dacă ieșim de aici uniți, vom da forță echipei. Trebuie să avem o comunicare zilnică cu Klaus Iohannis”

Filialele PNL din Alba, Sibiu și Cluj ar vrea Guvern cu PSD, în timp ce Bucureștiul, Dâmbovița, Satu Mare și Teleorman ar vrea cu USR, mai spun sursele citate.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Ședință DECISIVĂ la PNL pentru soarta guvernării. Cîțu a cerut ANULAREA rezoluțiilor anti-PSD/USR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *