Ședință de URGENȚĂ la Guvern după tragedia de la Piatra Neamț. Parchetul General începe cercetarea penală

Premierul Ludovic Orban are, duminică, la Palatul Victoria, o şedinţă de lucru cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Şedinţa a început la ora 10:00, conform anunţului Guvernului.

Între timp, Gabriela Scutea, procurorul general al României, a făcut precizări de ultimă oră despre ancheta demarată la Spitalul Piatra-Neamț. Scutea spune că procurorii nu pot avansa încă piste, dar că s-a început cercetarea.

Locul incendiului începe să fie pus la dispoziție pentru efectuarea cercetării. Primul lucru care este foarte important în investigație este să se efectueze cercetarea. De aici vor rezulta concluzii și perspective de anchete. Există foarte multe activități de efectuat, de început al anchetei, colegii noștri se află la Piatra Neamț. Răspunsurile vor începe să se contureze. Nu este deocamdată în misiunea noastră să tragem concluzii fără cercetări. Sunt specialiști în incendieri care sunt prezenți acolo”, a declarat Gabriela Scutea.

Drama de la Neamț, în care au murit zece oameni, aduce în prim plan mai multe întrebări fără răspuns. Prefectul județului, George Lazăr, că spitalul a greșit pentru că efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea DSP.

Secția care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru. (…) La etajul 2 s-au făcut în ultimele zile lucrări în regie proprie pentru a mari capacitatea secției de ATI, care până acum funcționa la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziție, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal și nu au fost verificări din partea celor care aveau competență și răspundeau tehnic pentru această modificare. Specialiștii de la ISU, parchetul, polițiștii, criminalistii trebuie să stabilească date concrete în urmă anchetei. Acum sunt niște date care se desprind din discuțiile avute cu cadrele medicale și cei de la ISU. A fost un fel de „hei-rup” de a muta secția de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greșit că a făcut lucrările fără aprobare„, a declarat prefectul de Neamț, George Lazăr.

Managerul Spitalului Județean Neamț, Lucian Micu, a declarat că nu știe când s-a făcut ultima reparație capitală acolo și că nu știe cât de veche e instalația electrică. Un lucru e cert, pe secția unde a avut loc tragedia în care au murit 10 oameni nu exista sistem de alarmă de incendiu.

Şapte bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa în incendiul produs sâmbătă la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

În urma incendiului, zece pacienţi care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa. Este vorba de şapte bărbaţi şi trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 şi 86 de ani. Ceilalţi şase pacienţi, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferaţi sâmbătă noapte către Spitalul modular din Leţcani”, anunţă unitatea medicală.

Aeronava TAROM care îl transportă pe medicul erou Cătălin Denciu la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia a decolat, duminică dimineața, de pe Aeroportul Otopeni. Medicul erou, rănit în timpul tragediei de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț este dus, duminică dimineața, la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia. Medicul este atent monitorizat de un echipaj SMURD. Pe parcursul nopții, medicul rănit a fost transferat cu o autospecială de la Piatra Neamț la Iași. De pe aeroportul ieșean, pacientul a fost luat de o aeronavă militară și dus la Spitalul de Urgență Floreasca, unde a fost stabilizat.

Conducerea SJU Piatra Neamţ a luat toate măsurile pentru a asigura o continuitate a activităţii de salvare a vieţilor pacienţilor care necesită ventilaţie mecanică. În cursul nopţii, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale şi echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Neamţ, astfel încât să fie găsite soluţii rapide şi bune pentru ca pacienţii în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală judeţeană.

Şeful IGSU Dan Paul Iamandi a declarat că a dispus crearea a două comisii vizând incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ soldat cu moartea a zece persoane. Una dintre comisii va determina cauza probabilă a incendiului, iar cea de a doua va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, frespectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU. La rândul său, premierul Ludovic Orban a susţinut că, din declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile de managerul spitalului se ştie că erau prevăzute lucrări de instalaţii pentru mărirea numărului de paturi la ATI.

La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că dacă spitalul a făcut orice modificare care necesita autorizaţii şi nu a cerut, atunci este alt aspect.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.