Secția Specială de Investigare a magistraților, legală și… nelegală, în același timp. Stelian Ion: „NU ne lăsăm până nu o DESFIINȚĂM!”

Două decizii contradictorii, miercuri, legate de soarta Secţiei Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Camera Deputaţilor a adoptat tacit 14 iniţiative legislative, printre care şi proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Cele 14 proiecte au termenul de dezbatere depăşit şi se consideră adoptate.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari USR, printre care deputatul constănțean Stelian Ion.

Proiectul adoptat tacit de Camera Deputaţilor urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional în cazul acestui act normativ.

La scurt timp după decizia Camerei Deputaților, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a respins excepția de legalitate formulată Lucian Onea și Mircea Negulescu, după ce ambii procurori DNA Ploiești au contestat funcționarea SIIJ. Practic, prin decizia Curții de astăzi se stabilește că SIIJ funcționează legal.

„Dacă zice (Curtea Supremă – n.r.) în mod expres că e legală… pe cale de interpretare au tras concluzia așa, asta ar fi ideea. Aici nu se pune problema dacă e legală sau nu e legală. Se pune problema dacă e constituțională sau nu! În privința asta nu aștept de la o instanță judecătorească de drept comun să spună așa. Putea s-o facă CCR sau Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă respectă Tratatele. Nici măcar ÎCCJ nu poate tranșa dacă e legală… Evident, noi mergem mai departe pentru desființare. Vom insista, până nu desființăm Secția asta nu o să ne lăsăm! Am mai auzit variante, să se modifice substanțial, din punctul meu de vedere trebuie desființată!”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Pe de altă parte, luni, 25 noiembrie, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a transmis o scrisoare către toate curţile de apel din ţară, cărora le solicită puncte de vedere cu privire la modificarea legilor justiţiei. Sunt vizate patru teme majore, printre care pensionarea anticipată la 20 de ani de activitate şi funcţionarea SIIJ.

Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Se impune desfiinţarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi în ce sens anume?”, se arată în scrisoare

Ministrul Justiţiei precizează că dispune deja de punctul de vedere al CSM pe subiectele menţionate, iar răspunsul instanţelor trebuie transmis până la data de 30 noiembrie, pentru a fi la dispoziţia ministrului la Consiliul JAI de la Bruxelles de pe 2-3 decembrie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *