Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în prag de DESFIINȚARE. Stelian Ion (USR Constanța): „Avem proiectul deja scris, o desființăm până în 2020, cel târziu!”

Existenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie este pusă în pericol, toate forțele opoziției politice insistând pe desființarea de urgență a acesteia. În opinia PNL și USR, această Secție Specială este, în esență, un instrument politic al PSD și ALDE prin care Justiția poate fi controlată. Audierea de luni a șefului DNA Constanța a inflamat spiritele și se pare că nici Executivul nu agrează în totalitate existența acestei Secții.

CITEȘTE ȘI:

Din perspectiva deputatului constănțean al USR, Stelian Ion, anchetarea Laurei Codruța Kovesi și a procurorului șef al DNA Constanța, Andrei Bodean, nu sunt coincidențe.

CITEȘTE ȘI:

„Noi am spus în nenumărate rânduri că o vom desființa. Categoric, o desființăm! În momentul în care ajungem la guvernare sau vom avea o majoritate parlamentară vom desființa această Secție Specială. Avem proiectul deja scris în acest sens! Este o Secție cu „dedicație” împotriva procurorilor curajoși care deranjează. Eu nu prea cred în coincidențe… Laura Codruța Kovesi anchetată, Bodean audiat, cel care s-a luptat cu Mazăre și Nicușor Constantinescu la Constanța, asta este „răsplata” pentru activitatea lor. (…) Toate dosarele astea par de departe o făcătură, o astfel de Secție nu a fost convenită cu Comisia de la Veneția”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Înființarea Secției Speciale face obiectul unor sesizări la Curtea de Justiţie a UE, iar Guvernul riscă să rateze termenul limită de depunere a observaţiilor în scris. Totodată, factori de decizie din Guvernul Dăncilă blochează memorandumul prin care România îşi face apărarea la CJUE în cauza privind Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Acest comportament ar putea fi explicat prin faptul că Dăncilă s-ar fi angajat în fața liderilor de la Bruxelles, după alegerile europarlamentare, că va face tot posibilul pentru a desființa Secția Specială și a anula modificările la legile justiției. Modificările la legile justiţiei, inclusiv înfiinţarea Secției şi eventuala obligativitate a recomandărilor MCV au ajuns subiectul proceselor la CJUE după ce mai mulţi judecători au sesizat Curtea europeană, la cererea unor asociaţii profesionale ale magistraţilor. Magistraţii activişti susţin că existenţa Secției Speciale le-ar încălca independenţa.

„Nu am auzit să facă asta și ce au făcut până în momentul de față nu confirmă. Dacă vorbim de zvonuri, sper să fie adevărate, pentru că cei care au făcut încurcătura asta trebuie să o și descurce. Dacă nu, noi cu siguranță o vom face în 2020, cel târziu. Până și Tudorel Toader spune acum că este o Secție cu probleme…”, a mai precizat deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *