Secția de Radioterapie a Spitalului Județean, FUNCȚIONALĂ! Țuțuianu: „Este una dintre cele mai MODERNE din Europa”

În urmă câțiva ani activitatea Serviciului de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța a fost suspendată, după ce aparatului pe bază de cobalt i-a expirat avizul de funcționare. Altfel spus, sursa de cobalt, care are o  durată de viață limitată ajunsese în incapacitatea de a mai trata pacienți. Astfel, În anul 2018 președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a depus diligențele necesare obținerii unui nou aparat de radioterapie de la Ministerul Sănătății. A urmat o perioadă cu nenumărate drumuri la București, cu scopul de a convinge conducerea Ministerului Sănătății să includă Constanța pe lista priorităților în privința dotărilor. Ceea ce s-a și întâmplat în 2019, când Ministerul Sănătății a luat decizia trimiterii unui nou aparat de radioterapie.

sectie radioterapie 1

Cum un aparat nou de radioterapie trebuia să fie amplasat într-o încăpere special amenajată, asemănătoare unui buncăr – foarte  bine izolată și separată de celelalte secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța, Consiliul Județean a alocat prin hotărâre de consiliu în anul 2018 – 106.448 lei și în anul 2019 – 884.950 lei, pentru amenajarea noului spațiu. La efortul administrației locale și al partenerilor acesteia, se adaugă efortul foarte consistent al Ministerului Sănătății, care a trimis spitalului aparatul de radioterapie în valoare de 21.358.564,43 lei fără TVA.

sectie radioterapie 2

După depunerea acestor eforturi, Marius Horia Țuțuianu și managerul Spitalului Județean, dr. Cătălin Grasa, au inaugurat, vineri, noua Secție de Radioterapie. Cancerul este una dintre principalele probleme de sănătate din România și implicit din Constanța.

sectie radioterapie

Tratamentul oncologic este complex, include terapii multiple și o colaborare strânsă între membrii unei echipe medicale multidisciplinare. La evenimentul de vineri, Cătălin Grasa a prezentat un scurt istoric al Secției:

Radioterapia este o metodă de tratament a cancerului care utilizează radiațiile ionizate în terapia malign. Asemănător chirurgiei, radioterapia este un tratament care are ca scop evitarea recidivelor bolii, prin controlul local al bolii canceroase. Există trei metode principale de tratament al acestei boli:

® chirurgia (operația, intervenția chirurgicală);

® radioterapia (tratamentul cu radiații ionizate, denumite in limbaj nemedical – raze);

® tratamentul medicamentos (chimioterapia sau terapia citostatică, terapia cu agenți țintiți, hormonoterapia etc).

Din păcate astăzi doar 3 din 10 români care au nevoie de radioterapie beneficiază de  acest tratament. La nivel de țară, avem cele mai puține aparate de radioterapie din UE, iar la Constanța există o singură clinică privată, unde acest tratament poate fi făcut contracost.

În momentul în care Consiliul Județean Constanța a analizat situația radioterapiei în județul Constanța, s-a estimat de către specialiști că în zona Dobrogea funcționează un aparat la 1.000.000 locuitori. Secția de la Spitalul Județean a necesitat o investiție de 25 milioane lei și, potrivit lui Țuțuianu, este una dintre cele mai moderne din Europa:

PE ACELAȘI SUBIECT:
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *