Secția de anchetare a magistraților, gata să intre „în pâine”. În Parlament, pe repede-înainte

În vara acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a semnat un decret care aduce multe frisoane magistraților. Este vorba de promulgarea legii pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, cea mai importantă prevedere fiind cea referitoare la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). Este una din legile celebrului pachet al legilor Justiției. Astfel, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru ca această secție să intre în pâine, Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. În nota de fundamentare, reiese că secția devine operațională începând cu 23 octombrie 2018.

„Ordonanța prevede criteriile de selecție a candidaților ce vor fi utilizate de comisia de concurs, reglementate separat pentru funcțiile de conducere și pentru cele de execuție. Conform actului normativ, procurorii selectați pentru numirea în funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție sau pentru numirea în funcțiile de execuție de procuror în cadrul secției, potrivit dispozițiilor arătate, sunt numiți în funcție de președintele Consiliului Superior al Magistraturii; procurorul-șef adjunct al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este numit de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivată a procurorului-șef secție, dintre procurorii selectați pentru numirea în cadrul secției. Soluțiile legislative propuse urmăresc asigurarea respectării voinței legiuitorului, mecanismul reglementat de proiectul de ordonanță de urgență urmând a fi utilizat exclusiv în vederea operaționalizării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție“, se arată în nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 90/2018.

Una dintre cele mai importante prevederi din OUG 90/2018 este că, odată cu înființarea secției de anchetat magistrați, aceasta preia toate dosarele vizând judecători și procurori aflate până acum în lucru la DNA sau la alte unități de parchet, inclusiv pe cele închise. Pentru ca această secție să funcționeze cât mai repede, Guvernul a depus în Parlament, în 15 octombrie, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.90/2018. Proiectul a fost depus la Camera Deputaților, ca primă Cameră sesizată și care are 30 de zile la dispoziție pentru a vota proiectul. Data la care se împlinește termenul constituțional pentru dezbatere și vot final este 20 noiembrie. Decizia finală în acest caz aparține Senatului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *