Secret Service-ul din SUA a intrat în belea mare: Trebuie să dea explicații în Congres! Spectator aflat pe linia de tragere, împușcat în cap și a murit pe loc

Parlamentarii republicani au declarat că vor lansa investigații rapide cu privire la modul în care o persoană a reușit să evite agenții Secret Service și să urce pe acoperișul unei clădiri din apropierea locului în care Donald Trump vorbea la mitingul din Pennsylvania.

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, controlată de republicani, a declarat că grupurile din Cameră vor convoca în curând oficiali ai Secret Service, ai Departamentului pentru Securitate Internă și ai FBI pentru audieri. Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților a chemat-o pe Kimberly Cheatle, directorul Secret Service, să depună mărturie la 22 iulie.

În timp ce agențiile de aplicare a legii nu au publicat încă detalii despre constatările lor, un martor intervievat de BBC a declarat că l-a văzut pe bărbatul cu arma și a încercat fără succes să alerteze poliția și Secret Service.

FBI a anunțat că numele atacatorului este Thomas Matthew Crooks, potrivit Sky News. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 20 de ani. Anchetatorii au mai anunțat că prioritatea oamenilor legii a fost să „identifice motivul atacului” și „dacă a fost implicat altcineva”. Oficialii au adăugat că ancheta va continua „zile, săptămâni și luni”.

Două persoane au murit în incidentul în care s-au tras focuri de armă spre fostul preşedinte Donald Trump. Una dintre persoane este trăgătorul şi alta este o persoană din public. Trump a fost rănit la ureche, dar americanii anunță că el a părăsit spitalul după ce a primit îngrijiri medicale. Ulterior, fostul președinte a fost văzut pentru prima dată de la atacul de la miting.

Directorul adjunct de comunicații al lui Trump, Margo Martin, a publicat un videoclip cu el coborând pe treptele unui avion duminică dimineață. „Puternic și rezistent. El nu se va opri niciodată din lupta pentru America”, a scris ea în mesajul care însoțește filmarea. Se pare că Trump a aterizat în New Jersey.

FBI critică Secret Service pentru atentatul asupra lui Trump

Congresmenii republicani au declarat că vor lansa investigaţii rapide cu privire la modul în care o persoană a reuşit să se sustragă vigilenţei agenţilor Secret Service, să urce pe acoperişul unei clădiri din apropierea locului în care fostul preşedinte american Donald Trump vorbea şi să tragă mai multe focuri de armă înainte de a fi ucisă, relatează Reuters și news.ro.

Mike Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, controlată de republicani, a declarat că grupurile din Cameră vor convoca în curând oficiali ai Secret Service, ai Departamentului pentru Securitate Internă şi ai FBI pentru audieri.

Susţinătorii lui Trump au criticat Secret Service, serviciul care este responsabil de protecţia lui Trump în calitate de fost preşedinte al SUA. Miliardarul Elon Musk a cerut demisia conducerii agenţiei. „Cum i s-a permis unui lunetist cu un kit complet de puşcă să se târască pe acoperişul cel mai apropiat de un candidat la preşedinţie”, s-a întrebat activistul conservator Jack Posobiec.

Secret Service a declarat la scurt timp după împuşcături că a început o anchetă şi l-a informat pe preşedintele democrat Joe Biden, rivalul lui Trump la alegerile din 5 noiembrie, dar agenţia nu a răspuns imediat la alte solicitări de comentarii privind protocoalele sale. Ulterior, agentul special FBI Kevin Rojek, vorbind în cadrul unei conferinţe de presă, a calificat drept “surprinzător” numărul de focuri pe care atacatorul a reuşit să le tragă până să fie anihilat. Secret Service nu a avut niciun reprezentant la această conferinţă de presă, care a avut loc sâmbătă seara târziu şi la care au participat oficiali ai FBI şi ai autorităţilor locale de aplicare a legii.

Atacul va duce cu siguranţă la o revizuire a securităţii lui Trump, iar de acum înainte acesta va beneficia probabil de un nivel de protecţie mai apropiat de cel al unui preşedinte în exerciţiu, a declarat Joseph LaSorsa, un fost agent Secret Service care a făcut parte din echipa prezidenţială.

Va exista o revizuire intensivă” a incidentului şi „va exista o realiniere masivă”, a spus LaSorsa. „Nu se poate întâmpla aşa ceva”, a adăugat el.

Secret Service a declarat că a adus recent „resurse şi capacităţi de protecţie” pentru echipa de securitate a lui Trump, fără a oferi detalii suplimentare. Un agent pensionat care a lucrat în serviciile de protecţie, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că incidentul ar trebui să declanşeze o revizuire internă a regulilor şi, în mod ideal, şi una externă. „Gravitatea situaţiei necesită o examinare aprofundată pentru a preveni astfel de eşecuri în viitor şi pentru a asigura responsabilitatea la toate nivelurile”, a declarat fostul agent.

În timpul celor mai multe dintre opririle de campanie ale lui Trump, poliţia locală ajută Secret Service în securizarea locului de desfăşurare. Alte agenţii din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, cum ar fi Administraţia pentru Securitatea Transporturilor, ajută ocazional. La multe mitinguri ale lui Trump participă mii de persoane, au loc în aer liber şi durează ore întregi. Înainte de eveniment, agenţii scanează locul de desfăşurare pentru a depista eventuale bombe sau alte ameninţări, iar Trump soseşte invariabil într-o coloană fortificată.

Agenţii de aplicare a legii ridică de obicei bariere ca perimetru şi solicită tuturor participanţilor să treacă printr-un detector de metale pentru a intra în perimetru. Agenţi de protecţie înarmaţi percheziţionează genţile şi chiar portofelele tuturor participanţilor. Mulţi participanţi la miting sunt percheziţionaţi manual.

Paul Eckloff, un fost agent al Secret Service care s-a pensionat în 2020, a declarat că agenţii ar fi supravegheat din timp toate acoperişurile cu o linie vizuală. „Această persoană fie s-a ascuns până când a devenit o ameninţare, fie nu a fost o ameninţare până când nu şi-a dezvăluit armele”, a declarat Eckloff.

În momentele de după ce Trump a fost rănit, fostul preşedinte a fost înconjurat rapid de personalul Secret Service care a format un scut uman în jurul lui, în timp ce agenţi puternic înarmaţi, purtând veste antiglonţ şi puşti, au urcat de asemenea pe scenă şi au părut să scaneze zona în căutarea unor ameninţări. Trump a fost dus de agenţi până la un SUV negru şi transportat la un spital local, potrivit campaniei lui Trump.

Un spectator aflat pe linia de tragere dintre atacator și Trump a fost împușcat în cap și a murit pe loc

Spectatorul ucis sâmbătă în atacul asupra lui Donald Trump la un miting de campanie din Pennsylvania „a murit pe loc” după ce a fost „împuşcat în cap”, potrivit unui martor intervievat de NBC News, relatează AFP.

„Am auzit mai multe focuri de armă, bărbatul de lângă mine a fost lovit în cap, a murit pe loc şi a căzut la baza tribunei”, a spus Joseph, al cărui nume de familie nu a fost specificat. „O femeie a fost lovită în antebraţ şi în mână. Din acel moment, a devenit destul de haotic”, a povestit el. „Preşedintele Trump a fost rănit la ureche, chiar înainte ca Serviciul Secret să intervină”, a adăugat el, precizând că focurile de armă au lovit mai întâi oamenii din public înainte ca fostul preşedinte american să fie rănit.

Secret Service despică în patru acuzațiile de după împușcare

Serviciul Secret, care răspunde în SUA de protecţia asigurată înaltelor personalităţi politice, a dezminţit că ar fi refuzat să aloce mijloace suplimentare pentru a asigura securitatea lui Donald Trump înainte de mitingul de sâmbătă din Pennsylvania la care fostul preşedinte şi candidatul republican la preşedinţie a fost vizat de tiruri, relatează AFP.

„Circulă o afirmaţie falsă potrivit căreia un membru al echipei fostului preşedinte a cerut mijloace suplimentare de securitate şi au fost refuzate. Este absolut fals. În realitate, am suplimentat mijloacele de protecţie (…) în cadrul ritmului accelerat al deplasărilor de campanie”, a asigurat duminică într-un mesaj pe reţeaua X purtătorul de cuvânt al Secret Service Anthony Guglielmi.

La rândul său, preşedintele Comitetului naţional republican, Michael Whatley, a afirmat duminică pe Fox News că autorităţile colaborează pentru a asigura securitatea la convenţia Partidului Republican care are loc săptămâna care urmează în statul Milwaukee.

Ne simţim foarte confortabil pentru că lucrăm cu Serviciul Secret, lucrăm cu 40 de agenţii diferite de impunere a legii, în privinţa securităţii” la convenţie, a declarat Whatley, potrivit Reuters.

Autorul tirului care l-a rănit pe Trump la urechea dreaptă, a rănit doi participanţi la miting şi a omorât un al treilea deschizând focul de pe un acoperiş situat la circa 140 metri distanţă, înainte de a fi ucis de agenţi ai Serviciului Secret, a fost identificat ca Thomas Matthew Crooks, de 20 de ani. Tânârul era înregistrat ca republican, dar făcuse şi o donaţie de 15 dolari către Partidul Democrat, la vârsta de 17 ani.

Realitatea întunecată scoasă la iveală de „cazul Trump: Pericolul ne privește pe toți

Momentul în care Donald Trump a fost împușcat a devenit subiect de știre pe toată planeta. Pornind de la un astfel de eveniment au început ulterior să apară dezinformări cum rar au mai existat în istoria recentă. După tentativa de asasinare a lui Donald Trump, sâmbătă, la un miting electoral într-o zonă rurală din Pennsylvania, fanaticii – fie de stânga, fie de dreapta – se folosesc de acest atac şi răspândesc minciuni mai repede decât ar putea jurnaliştii să ofere fapte pentru a le contracara, scrie The Guardian.

Cercetătoarea în domeniul dezinformării Amanda Rogers spune că zgomotul polarizat, dezechilibrat şi bazat pe conspiraţii pe care îl creează social media după împuşcarea lui Donald Trump este „o spirală de rahat care se întreţine singură”.

Rogers, membră a thinktank-ului progresist Century Foundation, a mai văzut acest lucru. Dar amploarea este nouă şi îngrijorătoare, spune ea. Discuţiile de pe reţelele sociale – şi din presa mainstream – se concentrează pe motivaţiile atacatorului şi pe impactul asupra alegerilor, arată Rogeres. Iar actorii rău intenţionaţi doresc să transforme un moment ca acesta într-un apel mai larg la violenţă şi vor răspândi minciuni pentru a ajunge acolo, avertizează ea.

Faptul că acesta este mediul furtunii perfecte pentru dezinformare, de fiecare parte a spectrului politic, este ceva care mă îngrijorează enorm”, mărturiseşte Rogers. „Pentru că este visul umed al unui accelerator … Dar trebuie să avem voci în mass-media care să vorbească despre faptul că aceasta este o situaţie ieşită din comun. Oamenii trebuie să se calmeze cu privire la speculaţii”, subliniază experta.

„Acceleratorii” sunt cei de la extremele politicii – de dreapta şi de stânga – care doresc un război civil care să ardă ţara din temelii, astfel încât să poată începe din nou de la zero, explică The Guardian. În urma împuşcării lui Trump, pe reţelele sociale a început să circule tot mai mult termenul de „război civil”, adaugă publicaţia britanică. Social media a fost instantaneu inundată cu hiperbole, minciuni, teorii ale conspiraţiei şi prostii lipsite de dovezi cu privire la atac.

Comentariile au variat de la sugestii dinspre dreapta, cum ar fi cele ale lui Michael Collins, reprezentant din Georgia, potrivit cărora preşedintele Joe Biden a incitat la violenţă şi ar trebui să fie acuzat, până la cele dinspre stânga, care spun că împuşcăturile sunt o farsă menită să consolideze cifrele lui Trump, aflat în uşoară scădere în sondaje.  

Jonathan Corpus Ong, cercetător în domeniul dezinformării şi profesor de comunicare la Universitatea Massachusetts din Amherst, a declarat că întrebările rezonabile cu privire la faptul că Secret Service a omis ceva se transformă în conspiraţii cu privire la faptul că Biden a refuzat în mod deliberat să-i asigure o protecţie competentă lui Trump.

Cred că este normal ca oamenii să speculeze şi să încerce să înţeleagă ce s-a întâmplat”, spune el. „Cred că este important ca orice jurnalist sau orice cititor să fie foarte critic faţă de ceea ce vede în mass-media şi ceea ce citeşte, să o ia încet, de asemenea … Cred că nu am vrea să fim cuprinşi de frică, pentru că asta ne-ar duce la o stare de neîncredere şi în alţi oameni. Este important să fim vigilenţi cu ceea ce consumăm şi, de asemenea, să învăţăm când să ne îndepărtăm de relatările care propagă frica”, atrage atenţia cercetătorul.

Unele imagini de la eveniment sunt destinate să devină iconice, cum ar fi fotografia cu Trump făcută de Evan Vucci de la Associated Press, cu pumnul ridicat şi urechea însângerată, un steag american fluturând în spatele său în timp ce agenţii Secret Service îl îndepărtează din zonă. Dar altele, provenind din surse îndoielnice, ar putea fi rapid fabricate. Compararea imaginilor din mai multe surse de la eveniment şi observarea agenţiilor care le distribuie sunt instrumente utile, arată Ong. „Sunt de dorit înregistrări video şi un set de ştiri şi o analiză care să aibă mai multe surse şi să fie coroborate şi verificate de mai mulţi experţi, pentru a ne asigura că este ceva autentic în epoca falsurilor profunde”, spune el.

Înainte ca FBI-ul să-l identifice pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, drept „subiectul implicat” în împuşcături, începuseră speculaţiile cu privire la armă şi la identitatea presupusului atacator. Mesajele au început să circule aproape imediat pe reţelele sociale, sugerând că trăgătorul a folosit un pistol cu bile sau, alternativ, că arma a fost construită din piese imprimate 3D. Poliţia a declarat ulterior că a recuperat o puşcă de tip AR la locul faptei.

În mod similar, au apărut voci nefundamentate în mediile de dreapta cu privire la identitatea presupusului trăgător.

„Acestea sunt răspunsurile obişnuite pe care le primim de la acceleratorii de pe canalele de extremă dreaptă – ai oameni care îl identifică pe trăgător ca Antifa sau ca o persoană trans sau ca evreu”, explică Rogers. „Aveţi suspecţii obişnuiţi care sunt prezentaţi. Şi apoi pe canalele mai QAnon apare mantra: aceasta este stânga, încearcă să ne momească într-un război civil”, adaugă ea.

Singurul lucru pe care Rogers l-a găsit mai deranjant a fost un model de ştergere în masă a postărilor de pe canalele Telegram de extremă-dreapta pe care le urmăreşte în minutele de după împuşcături. Ea spune că se face acest lucru în cazul în care este vorba despre unul dintre ei. „Pasionaţii de Telegram ştiu că oamenii se uită şi, potenţial, dacă a existat o legătură, dacă există cineva acolo care chiar a avut fapte, nu ar vrea ca acele lucruri să rămână”, a explicat experta.

Un jurnalist sportiv italian a fost confundat pe rețelele de socializare cu suspectul în cazul atacului asupra lui Donald Trump. El spune că este vorba despre un act deliberat și a dat vina pe doi utilizatori italieni ai platformei X. Jurnalistul va face plângere la Poliție. Marco Violi, un jurnalist sportiv italian, a declarat că va lua măsuri legale după ce a fost identificat în mod fals pe rețelele de socializare drept suspectul în tentativa de asasinat împotriva candidatului la președinția SUA, Donald Trump. Duminică, el a susținut că un mesaj fals a fost publicat pe platforma X. „Conform departamentului de poliție Butler, persoana care a tras asupra lui Trump a fost arestată la fața locului și a fost identificată drept Mark Violets, membru Antifa”, scrie în mesaj, potrivit Reuters, relatează Mediafax. Textul a fost însoțit de o fotografie a jurnalistului italian Marco Violi care este redactorul romagiallorossa.it, un site de fani ai clubului italian de fotbal AS Roma. Mesajul s-a răspândit deși FBI-ul a anunțat duminică dimineața că l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, drept „suspectul implicat” în incident. „Neg categoric că sunt implicat în această situație”, a scris Violi, pe Instagram. El a relatat faptul că a fost trezit la miezul nopții de notificările de pe Instagram și X legate de postare. Violi a dat vina pentru răspândirea informațiilor false pe doi utilizatori italieni ai platformei X. Jurnalistul a anunțat că luni va merge la poliție pentru a depune plângere.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *