Seceta face ravagii în Dobrogea: Autorităţile au interzis pescuitul cu plase în Deltă, de teamă că unele specii de peşti ar putea dispărea
Seceta excesivă continuă să se manifeste în zona Dobrogei, Dunărea ajungând la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Apa fluviului a ajuns să scadă chiar şi cu doi metri în unele zone, ceea ce a determinat autoritățile să aplice o decizie radicală: au interzis pescuitul la setcă și năvod.
„Nu mai rămân suficient de multe exemplare care să ierneze şi care să se reproducă şi să asigure o populaţie piscicolă bună şi pentru anul viitor”, a explicat Adrian Bîlbă, consilier ANPA, citată de observatornews.ro.
Atunci când pescarii îşi aruncă plasele în apă, peştii nu mai au scăpare şi se prind cantități uriașe care depășesc cotele impuse. Ceea ce ar pune în pericol biodiversitatea. Pescarii se plâng că de 10 ani nu s-au mai confruntat cu o situație similară. Apa a scăzut și în Delta Dunării. Cele mai afectate sunt canalele care sunt deja colmatate și care nu au fost dragate de ani de zile.
„Începând cu data de 14 octombrie, ora 00,00, se aplică prevederile articolului ante-menţionat, astfel încât toţi pescarii trebuie să extragă, în termenul prevăzut, uneltele de pescuit ce urmează a fi interzise”, se arată în informarea ARBDD.
Decizia de a interzice folosirea năvoadelor și a setcilor are ca principal scop protejarea ecosistemului din Delta Dunării. Aceste unelte de pescuit, care sunt eficiente, au fost utilizate tradițional în comunitățile izolate din rezervație, în special pe malul complexului Razim-Sinoe. Cu toate acestea, nivelul scăzut al fluviului a determinat autoritățile să ia această măsură temporară pentru a asigura conservarea mediului înconjurător.
ARBDD va monitoriza evoluția cotelor fluviului și va comunica informații cu privire la ridicarea interdicției atunci când nivelul apelor Dunării va depăși 50 de centimetri. Până atunci, toți pescarii trebuie să respecte această interdicție și să extrag uneltele de pescuit afectate în termenul prevăzut.