Seceta face RAVAGII: 120 de localități primesc apă potabilă cu restricții. Tanczos Barna (Mediu): „NU ne confruntăm cu o criză de furnizare a apei”

Prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, susţine că seceta provoacă probleme mari în judeţ, în 17 localităţi ieşene apa potabilă fiind livrată cu restricţii. Bogdan Cojocaru a avut o întâlnire marţi cu reprezentanţi ai societăţii ApaVital, Consiliului Judeţean, Apele Române, DSP, ISU şi Direcţiei de Agricultură, discuţiile vizând necesitatea livrării de apă către populaţie.

Seceta provoacă mari probleme în judeţul Iaşi. Temperaturile foarte ridicate au condus la o creştere a consumului de apă care a determinat apariţia unor sincope în asigurarea serviciului de alimentare cu apă. Prioritatea noastră este asigurarea apei către populaţie, mai ales în condiţii de temperature ridicate. Este şi o situaţie de sănătate publică. La fel de adevărat însă este că sunt mari probleme cauzate de secetă în ceea ce priveşte cantitatea de apă disponibilă. În 17 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ existau astăzi restricţii în alimentare. O situaţie deosebită se întâlneşte în zona Bivolari, unde sursa de apă este în judeţul Botoşani şi operatorul din judeţul vecin a comunicat ca poate livra apă doar din două în două zile”, a declarat Bogdan Cojocaru.

Reprezentanţii ApaVital Iaşi au comunicat că în ultimele zile s-au înregistrat consumuri record de apă. Astfel, în Zona Metropolitană, faţă de un consum de 90.000 metri cubi pe zi, s-a ajuns şi la 113.000 metri cubi de apă. La Bârnova, de la 800 metri cubi pe zi, luni s-a înregistrat un consum de 1.900 metri cubi. În orele de vârf, consumul pe zona Bârnova a crescut de patru ori.

Coroborat cu lipsa de precipitaţii au rezultat sincope majore în unele localităţi. Facem un apel la un consum responsabil până se refac rezervele de apă. Cei de la ApaVital au dat şi câteva exemple în care cetăţeni îşi umpleau piscinele, udau gazonul, udau în gradină, deşi situaţia este una destul de dificilă. Oficialii companiei de apă au mai spus că deocamdată în zonele urbane nu sunt probleme. Ele pot să apară punctual, în special în zona de Nord-Est a judeţului. Sunt oameni în vârstă care spun că nu au văzut astfel probleme la acumulările de apă din judeţ. Având în vedere că în ultimii ani seceta a provocat probleme aproape în fiecare vară, am stabilit împreună cu reprezentanţii tuturor instituţiilor prezente ca ApaVital să prezinte soluţii, inclusiv pe termen lung, iar implementarea lor să fie monitorizată trimestrial”, a adăugat prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru.

Avertisment îngrijorător de la Apele Române. În acest moment e nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate folosințele, se arată într-un comunicat al instituției. Despre acest subiect a vorbit, pentru B1 TV, și ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Peste 120 de localități din 7 județe sunt, în acest moment, afectate de o secetă cruntă. Fântânile încep să sece, iar operatorii de apă-canal nu mai pot distribui apa necesară pentru irigații. Așa a apărut comunicatul îngrijorător al celor de la Apela Române, care spun că situația se poate extinde. Și asta destul de repede. Avertisment îngrijorător de la Apele Române. În acest moment e nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate folosințele, se arată într-un comunicat al instituției. Despre acest subiect a vorbit, pentru B1 TV, și ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Peste 120 de localități din 7 județe sunt, în acest moment, afectate de o secetă cruntă. Fântânile încep să sece, iar operatorii de apă-canal nu mai pot distribui apa necesară pentru irigații. Așa a apărut comunicatul îngrijorător al celor de la Apela Române, care spun că situația se poate extinde. Și asta destul de repede.

„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine”, avertizează cei de la Apele Române.

„Situația în anumite localității e destul de complicată, tocmai de aceea s-au introdus restricții cu privire la folosirea apei potabile. Nu vorbim de generalizarea acestei crize de apă potabilă, dar în anumite locuri, punctual, sunt probleme, că rezervele de apă se reduc treptat odată cu încălzirea climei, localizarea acestor ploi care vin în cantități foarte mari pe arii relativ restrânse și celelalte zone, alte arii suferă de secetă cumplită”, a declarat ministrul Tanczos Barna, la B1 TV.

Întrebat care sunt zonele cele mai afectate de secetă, ministrul a răspuns: „Zona Moldovei, zona de sud a țării, inclusiv în zonele unde în general nu avem probleme de secetă sunt arii restrânse cu precipitații foarte puține. În această perioadă am făcut o analiză pe ultimele zece luni și sunt zone care nu au avut niciodată probleme de secetă iar acum au pe zece luni mai puțin de 200 l/mp precipitații medii”.

Tanczos a mai susținut că va continua perioada de caniculă și secetă: „Chiar dacă se anunță ploi, ele nu sunt pe arii mari. De cele mai multe ori sunt furtuni, grindină, vijelii și afectează culturile agricole și infrastructura”.

„N-aș putea să spun că riscăm să rămânem fără apă potabilă. Sunt localități unde se introduc restricții pentru a preveni această situație critică și recomandarea noastră acolo e să nu se folosească apă potabilă pentru irigarea grădinii, a curții, pentru că e o risipă a unei resurse”, a mai declarat ministrul Mediului.

Acesta a mai spus că acum nu se impune transportul de cantități de apă, deoarece peste tot se poate asigura apa pentru populație. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, susţine că România nu se confruntă cu o criză de furnizare a apei potabile la nivel naţional chiar dacă multe lacuri de acumulare sunt la un nivel de umplere de numai 68%. El recomandă totuși populaţiei să fie responsabilă în această perioadă cu privire la modul cum utilizează apa potabilă.

Trebuie să ştim că foarte multe lacuri de acumulare chiar dacă sunt undeva la 68% nivel de umplere, ele asigură alimentarea cu apă şi nu avem o criză de furnizare de apă potabilă la nivel naţional. (…) Apa potabilă este o resursă de care trebuie să avem grijă şi în perioade de abundenţă şi în perioadele în care nu avem secetă, pentru că această apă este poate cea mai valoroasă. În spatele asigurării apei potabile sunt investiţii, sunt cheltuieli, chiar dacă la buzunar nu ne afectează dacă udăm grădina în fiecare dimineaţă. Rezerva de apă este probabil cea mai importantă resursă de care dispunem în momentul de faţă”, a declarat marţi Barna Tanczos, la Digi 24.

El a precizat că fenomenele extreme dăunează cel mai mult culturilor agricole. „Ploile, chiar dacă vin, de foarte mult ori vin şi sub forma de grindină şi afectează zone limitate unde pot fi distruse culturile, iar în paralel la câţiva kilometri distanţă persistă seceta. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte precauţi şi responsabili în această perioadă cu privire la modul cum utilizăm apa potabilă”, a subliniat el.

Şeful de la Mediu a menţionat că Ministerul Agriculturii a investit mult în ultima perioadă în sisteme de irigaţii, dar şi cu aceste investiţii suprafeţele care pot fi irigate sunt nesemnificative la scară naţională.

În acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că prioritatea numărul unu pentru furnizorii de apă este furnizarea apei potabile. De aceea, facem apel la responsabilitate şi chiar dacă nu putem să udăm culturile din grădini şi din curţi trebuie să conştientizăm că acolo unde autorităţile fac apel la reducerea consumului de apă potabilă, chiar este nevoie de o responsabilitate la nivel individual şi trebuie să avem grijă de acele resurse de apă, pentru că sunt multe localităţi afectate în momentul de faţă”, a precizat Barna Tanczos.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a avertizat marţi că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând, totodată, că nu recomandă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine.

„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, au susţinut reprezentanţii ANAR într-un comunicat.

În acest moment, sunt afectate de secetă 120 de localităţi din judeţele Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeş.

70% din țară, în secetă pedologică

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că aproape 70% din suprața României este afectată de secetă pedologică, iar în paralel a crescut foarte mult consumul de apă. El a precizat că începe un val nou de căldură care va afecta puternic România și va prelungi seceta:

Urmărirea și analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea femonelor extreme, astfel încât autoritățile să fie înștiințate. În ceea ce privește seceta pedologică putem afirma că 70% din țară este afectată. Vorbim de afectare ușoară, medie sau extremă. Fenomenele extreme: sunt câteva zone afectate de secetă puternică, dar în același timp avem și furtuni extrem de puternice. Acolo unde se previzionează aceste fenomene extreme lucrăm împreună cu ISU pentru a le putea gestiona. Cele 40 de lacuri stratetegice sunt la un grad de umplere de 68%, dar sunt zone în care bazine hidrografice sunt afectate puternic de secetă, iar unele bazine au secat total. Aceste date sunt îngrijorătoare, iar următoarele 3 săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme și urmează un nou val de căldură, care va amplifica acest fenomen de secetă. Noi urmărim în momentul de față rezervele de apă a localităților în zonele critice. Cele mai mari probleme apar acolo unde apa se obține prin foraj, iar o dată cu seceta a crescut foarte mult consumul de apă, de aceea am făcut apel la un consum rațional de apă potabilă. Apa potabilă presupune costuri uriașe cu transport, tratare și nu putem să consumăm de 5 ori, de 10 ori mai mult în această perioadă”.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a spus că este nevoie de informarea populației și a precizat că aceste fenomene extreme sunt în afara controlului autorităților.

Dincolo de aceste restricții eu cred că trebuie să avem o informare corectă a cetățenilor și să înțelegem că acestea sunt fenomene care nu depind de noi, iar partea aceasta de consum rațional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi. Demersurile pe care le-am făcut până acum trebuie consolidate (…) trebuie lucrat în permanență cu autoritățile locale pentru a gestiona situația”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în contextul fenomenelor extreme din România, că este nevoie ca la nivelul Guvernului, prin ministerele linie, să fie asigurată o activitate coordonată cu autoritățile locale. În acest sens, el le-a cerut miniștrilor să pregătească un plan „cât se poate de coerent” privind intervenția și sprijinirea autorităților locale.

„Este nevoie ca la nivelul Guvernului, prin ministerele linie, să putem să asigurăm o activitate coordonată cu autoritățile locale și vă cer ca în continuare să putem să avem un plan cât se poate de coerent privind intervenția și sprijinirea autorităților locale, și să fim în măsură să reacționăm cât se poate de oportun. Am avut o discuție, atât cu ministrul Mediului, cât și cu ministrul de Interne, în ceea ce privește analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundații la nivel local, ci discutăm desigur și despre efectele secetei. S-au primit informări legate de aceste efecte”, a spus Ciucă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *