SECETĂ de proporții… istorice. Oros: „Jocurile prețurilor le fac marii traderi și marii fermieri. Suntem DEPENDENȚI de câțiva agenți”

Pâinea ar putea fi mai scumpă în acest an, pentru că efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus sunt amplificate și de secetă. Mare parte din culturile de cereale ar putea fi compromise, deficitul cel mai mare fiind înregistrat în Moldova și Dobrogea. Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.

Specialiștii din domeniu spun că seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947. Aceștia susțin că, dacă nu plouă în următoarele două săptămâni, culturile vor fi compromise. În prezent, ne confruntăm cu un an agricol excesiv de secetos, iar pentru săptămâna viitoare temperaturile vor fi în… creștere.

Milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă sunt compromise în diferite grade, însă, în acest context, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat duminică în cadrul unei emisiuni televizate că necesarul este… suficient. Ministrul a subliniat că nu există nici o problemă legată de stocurile de alimente de bază, ba chiar sunt surplusuri la unele produse. Totodată, Oros a îndemnat cetățenii să cumpere doar produse românești, pentru sprijinirea economiei naționale.

„Dacă producția s-ar înjumătăți, necesarul ar fi suficient. Avem sectoare cu stocuri foarte mari. În alți ani, legumicultorii își vindeau mai greu marfa, anul acesta s-a modificat comportamentul de cumpărare și sunt foarte multe stocuri – inclusiv produse lactate, carne de vită, de pasăre, legume și fructe – ca aceste stocuri să nu fie risipite putem să facem lucruri simple: să căutăm și să cumpărăm doar produse românești. În câteva luni, toate magazinele vor căuta să vândă doar produse românești. În paralel, statul va veni cu scheme de ajutor pentru a compensa pierderile secetei – cea mai grea din ultimii zeci de ani. Partea cealaltă, legată de vânzarea produselor românești, trebuie să o rezolvăm toți românii. Așa, fiecare ban va rămâne în țară pentru spitale, școli, pensii și salarii”, a spus Adrian Oros.

Potrivit ministrului Agriculturii, în ciuda unor măsuri pe care le poate lua Guvernul, chiar și românii, prețurile vor crește în perioada următoare, în special pentru pâine, fiind vorba de consecințe în lanț, întrucât există un sistem de care statul este… dependent.

„Din păcate, structura agriculturii românești este de așa natură… jocurile prețurilor, mai ales la cereale, le fac marii traderi și marii fermieri, iar guvernul poate interveni doar prin rezervele de stat. De aceea am luat acea măsură extremă pentru a aduce traderii la masă ca să rămână suficiente rezerve în România să avem pâine, cereale, iar prețurile să nu crească. În timp, s-a ajuns la o situație în care dependența este dată de câțiva agenți mari. Eu susțin ferma de familie. Dacă am avea câteva sute de mii de ferme de familie nu am mai avea aceste probleme. Dar, încercăm să reparăm lucrurile, cum le găsim așa să le dregem”, a mai spus Oros.

Pe 16 aprilie, Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne au emis un ordin comun pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează în prezent care este dimensiunea pagubelor, pentru ca, ulterior, să fie acordate despăgubiri.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.