SECETĂ Cifre îngrozitoare: Constanța este CEL MAI AFECTAT JUDEȚ!

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți cifrele preliminare privind suprafețele afectate de secetă. Amintim că seceta din acest an are proporții… istorice și, potrivit primelor date raportate de fermieri, Constanța ocupă primul loc în topul județelor afectate, la distanță mare față de următorul, respectiv Tulcea.

„Avem până acum situația centralizată legată de declarațiile suprafețelor calamitate, raportat la declarațiile fermierilor – suprafața calamitată este de 1,1 milioane ha. Echipele de constatare a pagubelor produse de secetă lucrează – inclusiv sâmbătă, astfel încât acolo unde fermierii doresc să întoarcă culturile să aibă posibilitatea să o facă. Județele cu suprafețele calamitate cele mai mari sunt: Constanța – 416.000 ha, iar suprafața irigată – 13.000 ha; Tulcea – 129.000 ha, se irigă pe 13:000 ha; Ialomița – 123.000 ha, irigare – 25.000 ha; Brăila – 97.000 ha, irigare – 100.000 ha; Buzău – 75.000 ha, irigare – 7.000 ha; Galați – 61.000 ha, irigare – 27.000 ha. Practic, astăzi se irigă pe 222.131 ha, apa fiind introdusă pe 2.100 km de canal. Este situația la zi, sigur, așteptăm centralizarea tuturor datelor să vedem exact suprafața care este calamitată în urma secetei puternice și extreme”, a anunțat Adrian Oros.

Evident, această situație se va reflecta în… preț, fiind așteptate creșteri semnificative pentru produsele agroalimentare. Potrivit lui Oros, ministerul va încerca să mențină un echilibru.

„Depinde producția din acest an, de ce se întâmplă la nivel european cu producția, știu că seceta a afectat și alte țări din partea aceasta a continentului, depinde și de producțiile mondiale, pentru că acolo traderii și cei care fixează prețul la cereale la burse… noi vom face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple și să ne asigurăm că vom avea cantități suficiente nu numai la cereale, ci la toate produsele de bază. Din nefericire, nu știm cât va dura această criză, nu știm cum va afecta agricultura și industria alimentară. În aceste sectoare noi nu am încetat activitatea, pentru că nici nu aveam cum. S-ar putea să constatăm în timp că unele din aceste sectoare au fost afectate, iar afectarea unor sectoare ar putea să ducă la tentația de a crește prețurile pentru unele produse. Noi încercăm să ținem un echilibru între producător – procesator – comerciant, în cazul cerealelor și traderii, dar trebuie să ținem cont cu toții și de consumator”, a mai spus Adrian Oros.

În același context, în cazul în care nu vor fi asigurate resursele suficiente, ministrul Oros a mai precizat că s-ar putea institui din nou măsura interzicerii exportului de produse agricole.

„După ce vom avea noua recoltă, vom lua măsuri ca indiferent de cantitatea de cereale care se va produce – mult diminuată, cu siguranță, în urma secetei să ne asigurăm că vom avea resurse suficiente, atât în depozitele fermierilor, agenților economici, dar și la rezerva de stat. Monitorizăm acest lucru și dacă vom considera că este pusă în pericol securitatea alimentară vom opri iar exporturile. Suntem singura țară care a făcut acest lucru și dacă va fi nevoie o s-o mai facem, deși am deranjat pe foarte-foarte multă lume, dar am fost nevoiți să luăm această măsură”, a mai spus Oros.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.