Se taie în carne vie! Mii de posturi bugetare vor fi desființate, cele mai multe la ANAF. Huțucă (PNL): „Se pune căruța înaintea boilor, funcționăm pe o structură moștenită înainte de 1989 și pe care o tot cârpim“

Se anunță Jihadul în administrația publică! Mai exact, în aparatul administrativ central, unde Guvernul PSD-ALDE vorbește despre concedieri masive. Executivul a anunțat că 4.143 de posturi vor fi desființate, în 2019! Din acestea, 3.276 sunt de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, dintr-un total de 30.000 de posturi. În același timp, 21 de ministere vor rămâne fără 870 de posturi, adică în total 5% dintre angajați. Cele mai mari tăieri vor fi făcute la Ministerul de Finanțe, 102 posturi, iar cele mai mici vor fi la Ministerul Afacerilor Externe -10 posturi. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cel care a venit cu planul de disponibilizări, spune că intențiile Executivului sunt bune și că vor fi dați afară doar aceia care fac umbră postului.

„Vor fi făcute concedieri în acele zone unde există mai mulți funcționari decât ar fi necesar. Va fi abordare normală și pe lege. Să știi că sunt structuri supradimensionate și că sunt activități care se blochează din cauza unor funcționari la nivel central și să nu iei nici o măsură înseamnă că ești parte la acest lucru. Există foarte multe blocaje care ar trebui să schimbe în bine pentru mersul economiei şi nu se schimbă. Există foarte multă rezistență la schimbările pe care secolul 21 le impune şi e un prim pas acela de a tăia aceste posturi vacante, fie că sunt ele bugetate sau nebugetate. Ministerele şi-au reţinut posturile care erau deja lansate pentru procedura de concurs. Într-adevăr, MFP este cel care dă primul acest exemplu, pentru că am spus foarte clar de foarte mulți ani, nu de acum, că este normal să facem acest pas. Ştiu că sunt multe nemulțumiri. Dar trebuie să înţelegem cu toţii că, decât să stăm să vorbim de ani de zile că bugetul, bugetarii sunt cei care încarcă, haideţi să facem ceva, să luăm o măsură. Nu luăm în calcul înghețarea salariilor”, a declarat Eugen Teodorovici.

Planurile Guvernului de a reduce masiv din personalul care ocupă posturi în aparatul central este criticat de opoziție. Deputatul de Constanța al PNL Bogdan Huțucă, a declarat pentru TOMIS NEWS că, de fapt, Executivul încearcă, în acest fel, să acopere găurile financiare din buget.

„Am înțeles că are (Guvernul, n.r.) mari probleme de acoperire a cheltuielilor curente, nu altceva, iar anul următor nu se arată deloc bine cu încadrarea în deficit, nici în asigurarea funcționabilității Guvernului. Și, atunci, vor să facă eliberări din funcție. Am înțeles că Teodorovici, ca să convingă Guvernul, vrea ca primul exemplu să-l dea în Ministerul de Finanțe, să taie tot ceea ce este bugetat. Problema este că ANAF are și așa mari probleme de funcționare din cauza faptului că proiectul de reformă a instituției a fost amânat de mai bine de trei ani. Dacă se țineau de acel proiect, până acum ANAF era atât de bine informatizat și organizat din punct de vedere al circuitelor manageriale încât acum puteau vorbi de o reducere de personal. O tăiere fără să pui în față o reformă structurală este egală cu zero. Ar fi trebuit ca până acum Agenția Națională de Administrare Fiscală să implementeze acel program de modernizare a instituției, iar cum vorbeam de o reducere de personal, fundamentată, adică știam unde este nevoie de angajări și unde sunt zonele în care există excedent de personal. Dar, azi, tăind otova nu faci decât să pui căruța înaintea boilor“, a spus Huțucă.

Liberalul constănțean a punctat că era mult mai viabil proiectul PNL de a restructura Guvernul și de a stabili câte ministere sunt necesare pentru buna funcționare și câte deconcentrate mai sunt necesare azi, mai ales că se lucrează pe o structură pe care o moștenim încă înainte de 1989 și pe care am tot cârpit-o.

CITEȘTE ȘI:

Suntem cu ochii pe ei: ce au făcut până acum aleșii Constanței în Parlament

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *