Se strâng rândurile în Parlament pentru MOȚIUNEA DE CENZURĂ împotriva Guvernului Dăncilă! Huțucă: „Dacă ALDE și PRO România vor vota așa cum susțin, moțiunea VA TRECE!”

Președintele PNL, Ludovic Orban, Ludovic Orban le-a transmis liberalilor în BEx al partidului că are promisiunea a 22 de voturi de la ALDE la moțiunea de cenzură, deși, personal, se bazează pe 18-19. Totodată, moțiunea va fi depusă pe 30 septembrie. Orban le-a mai explicat colegilor că vor mai fi discuții cu minoritățile și cu mai mulți parlamentari de la PSD. Liberalii au purtat săptămânile acestea negocieri cu partidele politice în vederea susținerii moțiunii de cenzură. PNL vrea să aibă cel puțin 233 de semnături strânse la moțiunea de cenzură pentru a asigura că aceasta va fi adoptată.

Conducerea centrală ALDE a decis, luni, în Parlament, în ședința Biroului Politic Executiv, că senatorii și deputații partidului vor vota moțiunea de cenzură pe care liberalii urmează să o depună în Parlament. De asemenea, președintele PRO România, Victor Ponta, a anunțat luni că a semnat moțiunea de cenzură inițiată de PNL și a precizat că a depus semnăturile parlamentarilor formațiunii sale încă de săptămâna trecută.

PSD contracarează cu șmecherii regulamentare. Liberalii nu se tem

Chiar dacă moţiunea de cenzură a opoziţiei a strâns peste 233 de semnături (jumătate plus 1 din numărul total al parlamentarilor), soarta Guvernului Dăncilă nu este încă pecetluită. PSD ar putea să exploateze o prevedere din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a sabota demersul opoziției. Astfel, social-democraţii ar putea să îşi valorifice majoritatea din Birourile Permanente Reunite şi să planifice votul final pe moţiunea de cenzură într-o zi de vineri. Deputaţii şi senatorii au activitate la Parlament în zilele de luni, marţi şi miercuri, joia şi vinerea fiind zile dedicate activității în teritoriu. Într-o zi de vineri, mobilizarea opoziției pentru strângerea celor 233 de voturi în plenul reunit, este mult mai dificilă. În Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, PSD are 13 dintre cei 26 de membri, inclusiv preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Din perspectiva opoziției, moțiunea de cenzură va trece dacă ALDE și PRO România își respectă declarațiile din ultima vreme, potrivit cărora s-au poziționat împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă, așa cum ne-a precizat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

„Nu avem o problemă că planifică într-o zi de vineri votul, toți parlamentarii PNL vor fi prezenți pentru a vota moțiunea. Această moțiune va trece atâta timp cât toate partidele care în ultima vreme s-au declarat că sunt în opoziție față de PSD o vor vota. Eu nu am o problemă că USR, PMP, nu vor vota. Este evident că o vor vota, pentru că s-au manifestat ca opozante ale PSD o lungă perioadă de timp. Dar, au mai rămas PRO România și ALDE. Atâta timp cât aceste se manifestă prin vot așa cum se manifestă și declarativ, moțiunea va trece. Vom vedea ce se va întâmpla la data votului. Minoritățile susțin moțiunea, dar la ei există o cutumă conform căreia votul nu este impus, este la liber”, a spus deputatul Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *