Spread the love

La cinci ani după ce fostul premier Victor Ponta a decis reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prin desființarea celor 42 de direcții județene ale finanțelor publice și înlocuirea acestora cu opt direcții regionale, actualii aleși s-au răzgândit și spun că regionalizarea lui Ponta nu mai e bună. Cei de la UDMR, susținuți și de senatorul PSD Constanța Ștefan Mihu, vor desființarea Direcțiilor regionale ale ANAF, iar competențele acestora să treacă la direcții județene ale Fiscului. Ștefan Mihu consideră că măsura reorganizării ANAF va duce la îmbunătățirea funcționării acesteia, senatorul anunțând că a găsit sprijin și consens pentru acest proiect de la ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

CITEȘTE ȘI:

Reorganizare ANAF: se revine la direcțiile județene ale Fiscului. Inițiatorul Mihu (PSD Constanța) se bucură de sprijinul lui Teodorovici

Propunerea este privită cu rezerve de opoziție. Deputatul de Constanța al PNL, Bogdan Huțucă, fost vicepreşedinte al ANAF, care le recomandă inițiatorilor să nu se mai grăbească așa cum a făcut-o Ponta atunci când a decis regionalizarea.

„Eu am fost unul din cei care au susținut faptul că nu este OK să faci o regionalizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar dacă tot s-a făcut ar fi trebuit ca Regiunea sud-est să aibă ca sediu administrativ județul Constanța și nu Galați. Asta pentru că Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța avea cei mai mulți angajați, cei mai mulți contribuabili, aducea cele mai multe venituri la bugetul general consolidat, avea cele mai complexe spețe și cei mai bine pregătiți funcționari publici. Din păcate, regionalizarea s-a produs cumva pe repede înainte, în sensul că nu a fost simulată îndeajuns, nici din punct de vedere al resurselor financiare, nici din punct de vedere al a schemei de personal, ori al dotărilor sau finanțării și comunicării informatice. Regionalizarea lui Ponta nu a adus rezultate deosebite, singurul lucru bun a fost eficiența. Ceea ce mă îngrijorează pe mine în clipa de față este dacă trecem din nou la vechiul sistem, spargem regiunea, ca s-o anexăm din nou pe județe, este foarte greu să cred că Guvernul va aloca aceleași resurse pe care le-au avut administrațiile județene în forma de organizare inițială“, spune Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Cu alte cuvinte, deputatul liberal consideră că prin proiectul colegului de la PSD vor fi reluate procedurile de reînființare a unor birouri la nivelul fiecărui județ, desființate prin procesul de regionalizare, ceea ce înseamnă noi cheltuieli și noi bătăi de cap.

„Dacă revenim la vechiul sistem ar trebui reînființate toate departamentele. Ar trebui să redimensionăm fiecare stat de funcții al fiecărui județ, așa încât fiecare să aibă resursele necesare corespunzător numărului de contribuabili pe care trebuie să îi administreze și corespunzător obiectivelor pe care trebuie să și le asume. Ceea ce înseamnă un efort din partea Guvernului, iar cei care inițiază o astfel de propunere trebuie să se asigure că Executivul va pune la dispoziție resurse, altfel există riscul ca o nouă reorganizare să nu se dovedească suficient din punct de vedere al eficienței și al asigurării serviciilor publice de calitate pentru contribuabili“, a punctat Bogdan Huțucă.

În concluzie, deputatul PNL spune că inițiatorii proiectului trebuie să se asigure că organizarea nu va fi făcută pe repede înainte, așa cum a făcut-o Ponta și că va fi făcută o simulare.

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *