Se schimbă „garda” la CCR: Curtea Constituțională va avea un nou președinte

O treime din judecătorii Curții Constituționale se vor schimba în acest an. Odată cu încheierea mandatelor, se va alege și un nou președinte CCR. Actualul președinte CCR, Valer Dorneanu, împreună cu judecătorii Mona Pivniceru și Daniel Morar, își vor încheia mandatele pe 10 iunie 2022. Parlamentul trebuie să numească, până atunci, noi judecători care vor activa 9 ani în Curtea Constituțională. Dorneanu a fost ales de Camera Deputaților la propunerea PSD, Pivniceru a fost numită de Senat la propunerea PNL, iar Morar a fost numit de Cotroceni.

În actuala configurație a CCR, 4 judecători au fost numiți cu susținerea social-democraților, 3 judecători au fost propuși de Președinție, iar UDMR și PNL au promovat câte un judecător constituțional. Viitorii judecători depind de majoritatea parlamentară care îi numește în funcție. Dacă locul de judecător numit de Cotroceni este „securizat” în sensul în care Parlamentul nu are puterea de a interveni în decizia șefului statului, jocurile politice apar în privința celorlalte două locuri din CCR ocupate în prezent de câte un judecător propus de PNL și de PSD. PSD și PNL și-ar putea menține intactă „prezența” în CCR dacă se păstrează actuala majoritate. Pe de altă parte, o combinație cu USR a unuia din cele două partide va scoate din joc celălalt partid. PNL ar putea reduce influența PSD în CCR dacă se aliază cu USR și astfel, din trei funcții eliberate, PSD nu va trage niciunul, de exemplu.

Raportul de „forțe”’ din Curtea Constituțională va fi influențat astfel direct de alianțele care se parafează în cabinetele liderilor de partide parlamentare. După numirea celor 3 noi membri CCR, judecătorii vor aleg, prin vot secret, preşedintele Curții Constituționale, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

În interiorul partidelor politice deja a început procesul de selecție. Surse din PSD, citate de Antena 3, susţin că pentru locul lui Valeriu Dorneanu s-ar pregăti senatorul Robert Cazanciuc, iar în PNL se vorbește de Iuliana Scântei că ar putea să o înlocuiască pe Mona Pivniceru. Liberalii vor mai avea ceva discuții pentru că nu sunt foarte lămuriți dacă vor rămâne până la final cu Iuliana Scântei. Din partea Administrație Prezidențiale nu a răzbătut până acum niciun zvon cu privire la înlocuitorul lui Daniel Morar. Până în luna iunie este însă timp ca președintele Klaus Iohannis să vină cu o nominalizare. Variantele Cazanciuc, senator PSD, și Scântei, senator PNL, vin la scurt timp după ce Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege prin care noii judecători ai CCR trebuie să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani înainte de numire. Cuvântul decisiv îl va avea, însă, Senatul. Proiectul de lege propus chiar de şeful PSD a fost ignorat de Coaliţie, ceea ce a dus la adoptarea tacită de către Camera Deputaţilor, termenul pentru dezbatere şi vot fiind ultima zi din 2021.

Actuala configurație a CCR:

Valer Dorneanu (sustinut de PSD) – presedinte CCR din 2016, numit judecator de Camera Deputatilor in 2013

Mona Pivniceru (sustinut de PNL) – numita de Senat in 2013

Daniel Morar (sustinut de Cotroceni) – numit in 2013

Marian Enache (sustinut de PSD) – numit de Senat in 2016,

Livia Stanciu (sustinut de Cotroceni) – numit in 2016

Varga Attila (sustinut de UDMR) – numit de Camera Deputatilor in 2016

Simina Tănănescu (sustinut de Cotroceni) – numit de Cotroceni in 2019

Cristian Deliorga (sustinut de PSD) – numit de Senat in 2019

Gheorghe Stan (sustinut de PSD) – numit de Camera Deputatilor in 2019

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *