Se RUPE PNL? Bogdan Bola: „TOATE variantele sunt pe masă! Discuțiile în partid sunt SUSPENDATE. E clar că Florin Cîțu NU mai poate fi premier. Negocierile sunt întârziate nejustificat”

Fostul președinte al PNL și președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, ar pregăti o mutare șoc pe scena politică și ar putea rupe PNL-ul. Conform surselor din PNL, Ludovic Orban își pregătește terenul, iar la începutul săptămânii viitoare ar putea anunța plecarea din PNL, alături de un număr de circa 15 parlamentari. Negocieri se poartă cu mai mulți parlamentari, asta pentru că Orban ar intenționa să își construiască grupuri la Camera Deputaților și la Senat.

La începutul săptămânii viitoare expiră și termenul de 15 zile dat de Ludovic Orban lui Florin Cîțu de a activa demisia de la șefia Camerei Deputaților. Este foarte posibil ca la începutul săptămânii viitoare, Ludovic Orban să demisioneze de la șefia Camerei Deputaților și totodată să anunțe plecarea din PNL. Ludovic Orban a evocat și public posibilitatea de a veni cu o nouă construcție politică:

Când sunt convins ca PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are legătură cu partidul istoric, sunt gata să creez o construcție politică care să continue trecutul Partidului Național Liberal. Cei care conduc astăzi nu au nicio legătura cu PNL. Întotdeauna am susținut lucruri fundamentale care au făcut parte din istoria PNL și nu avem voie să renunțăm”, a spus Orban.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, legat de faptul că 41 de parlamentari PNL îl susțin pe Ludovic Orban să revină premier, că deciziile în partide se iau în forurile statutare, nu se discută în presă.

Din informațiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor și nu în presă”, a zis șeful statului, întrebat despre susținerea pentru Orban premier.

Tabăra Florin Cîțu din PNL vrea să profite de răgazul oferit de președintele Klaus Iohannis pentru conturarea unei noi majorități parlamentare. Până să încerce negocieri cu alte partide, liderii PNL discută cu oamenii din tabăra Orban, pentru a-i convinge să susțină în parlament viitoarele propuneri. Potrivit unor surse din PNL, oamenii lui Cîțu se întâlnesc în aceste zile cu parlamentarii lui Orban. Au fost desemnați astfel mai mulți negociatori, fiecare fiind responsabil de negocierea cu doi sau trei oameni din tabăra Orban. Se dorește obținerea susținerii pentru un guvernul Cîțu 2. Din calculele taberei Cîțu, dintre cei 40 de parlamentari care sunt în tabăra Orban, ar mai rămâne alături de fostul premier doar 8-10 oameni.

Amintim că un grup de 41 de liberali au transmis marți o scrisoare prin care arată că se delimitează de cei care se fac răspunzători de criza politică ce a dus la căderea Guvernului Cîțu și susțin că Ludovic Orban trebuie numit premier, pentru că este capabil să negocieze refacerea coaliției. Liberalii care au semnat documentul spun că cea mai potrivită persoană, „capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru” este Ludovic Orban.

Liderul Camerei Deputaților susține că soluționarea crizei politice și guvernamentale este o urgență națională și trebuia să aibă loc imediat, nu peste o săptămână, două sau trei.

Ieșirea din acest impas politic este o chestiune care ține exclusiv de voință și bună-credință, nu de presupuse exerciții de reflecție și penitențe din partea partidelor. Soluția este clară, simplă, la lumina zilei: refacerea coaliției de guvernare în jurul Partidului Național Liberal, împreună cu USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale. Totodată, este chiar cel mai prost moment pentru a face experimente politice cu cineva care să învețe acum să conducă un Guvern”, a scris Ludovic Orban.

Totodată, fostul lider al PNL susține că alternativa, în actuala ecuație și configurație parlamentară, este ca PNL să ajungă în Opoziție, „ceea ce se va întâmpla într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, dacă în acest moment apelează la susținerea parlamentară a PSD. Este aritmetică parlamentară simplă pentru oricine este lucid și evaluează obiectiv un astfel de scenariu”.

Îi îndemn pe toți actorii politici și instituționali să dea dovadă de maturitate și responsabilitate în deciziile care vor urma pentru că acestea vor afecta pe termen lung atât viitorul României cât și viitorul Partidului Național Liberal”, conchide Orban.

Violeta Alexandru cere consultarea internă a tuturor membrilor PNL, pe mandatul cu care PNL va merge la consultări

Deputatul PNL Violeta Alexandru solicită, într-o postare pe Facebook, ca toţi membrii PNL să fie consultaţi cu privire la direcţia în care partidul va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, pentru formarea unui nou Guvern, şi să decidă dacă doresc cpontinuarea coaliţiei cu USR, sau o colaborare cu PSD. Violeta Alexandru spune că opţiunile Partidului Naţional Liberal sunt, dacă „reface coaliţia şi continuă guvernarea în formula post-alegeri parlamentare sau se înţelege, de fapt, cu PSD, adică face cum dictează PSD”.

„Prezenta conducere a PNL ne spune că nu mai avem ce discuta cu USR-Plus. Ne spune că s-a terminat colaborarea. Ne spusese dinainte de moţiune (Dacă USR – PLUS votează moţiunea, nu mai avem ce discuta. A votat). 95% din răspunsul nostru la textul moţiunii depuse de PSD a fost un atac la USR. Nicio punte de colaborare lăsată cu ei. Mai clar de atât nu văd ce ar putea fi pentru cei care continuă să afirme că noi aşteptăm şi astăzi USR la discuţii. Se vede limpede că nu. Nu ştiu exact cum se simte acest lucru (pentru că sunt consecinţe, nu numai la Bucureşti/la Centru) în toate consiliile locale din ţară – unii colaborau, alţii mai puţin dar se străduiau pentru a nu ajunge la mila PSD; fiecare va privi, probabil, din perspectiva propriei experienţe. Reprezintă această decizie (încă nevalidată statutar dar cred că va fi o formalitate judecând după toate declaraţiile) opţiunea întregului PNL?”, mai spune Violeta Alexandru.

Deputatul PNL se întreabă dacă nu ar trebui declanşat ”un proces intern de consultare a tuturor membrilor pe această temă, pentru că  ”este mult prea important momentul, este despre drumul pe care va merge PNL mai departe ca să nu ascultăm opiniile tuturor membrilor. Potrivit Violetei Alexandru, întrebarea pentru membrii PNL trebuie să fie foarte simplă: „Doriţi în actuala formula guvernamentală a coaliţiei de dreapta VS. doriţi să colaborăm cu PSD? Fără alte subîntrebări/note de subsol care ar putea influenţa opţiunile. Dacă ne-am pus la punct bazele de date cu ocazia Congresului, atunci putem ajunge, cu mijloace moderne, până la toţi colegii liberali din toate organizaţiile”, arată ea.

Alexandru mai afirmă că există colegi care spun că ar trebui să continuăm în coaliţia de dreapta.

„Electoratul nostru este un electorat care face imediat legăturile necesare, înţelege foarte bine ce am făcut. Eu nu ştiu cum Florin Cîţu care ne-a spus în ultimii ani încontinuu cum luptă (singur, zicea) cu PSD, întoarce acum capul în faţa unui scenariu iminent de colaborare cu PSD pentru a rămâne la guvernare. Eu nu pot. Sunt curioasă dacă deja au început să îl sune D. Zamfir, E. Teodorovici cu propuneri de colaborare. Sunt noii parteneri? În zilele de luni facem şedinţă operativă (nu o mai numim de coaliţie ca să pretindem că nu colaborăm) când la Modrogan când pe Kiseleff?”, scrie deputatul PNL.

Violeta Alexandru precizează că cei care l-au propus pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier au făcut-o pentru că acesta ştie să conducă negocieri.

„Cine preia acum Guvernul se va confrunta cu o perioadă extrem de grea. Fie este un om muncitor, ferm cu sistemul public ca acesta să facă treabă într-o perioadă complicată, fie admite că pleacă la noul drum cu cele mai mari şanse să distrugă PNL pentru că nu va oferi soluţii pentru situaţia complicată prin care trecem. Şi ne va costa cum nu ne putem imagina astăzi. Pe români, în primul rând. Care nu ne vor ierta. De aceea spun că prea puţini, dintre cei serioşi, se vor înghesui să îşi asume. De aceea noi am venit cu propunerea de mai sus pentru că ne-am uitat şi la om şi la experienţă. Cine este cât de cât atent şi înţelege ce va urma, îşi dă prea bine seama”, mai spune Violeta Alexandru.

Cîțu pierde susținere în PNL. Surse: „Timpul de gândire dat de Iohannis a fost mai mult un timp de gândire pentru președintele PNL”

Florin Cîțu pierde susținere în Partidul Național Liberal (PNL). Surse liberale au precizat pentru PS News că mai mulți lideri din echipa președintelui PNL i-au cerut acestuia să facă un pas în spate după ce negocierile cu USRPLUS au eșuat, iar moțiunea de cenzură a trecut marți în Parlament. Aceleași surse susțin că timpul de gândire dat marți seara partidelor de președintele Klaus Iohannis „a fost mai mult un timp de gândire pentru Florin Cîțu”.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că va convoca partidele la consultări săptămâna viitoare, pentru a le da timp să găsească o soluție la criza politică.

Mulți sunt conștienți de gravitatea situației, chiar dacă poate nu o zic public. În acest moment nu ne permitem alegeri anticipate și Florin Cîțu știe foarte bine acest lucru. Situația este foarte gravă în spitale și avem nevoie de un Guvern cu puteri depline, iar timpul de gândire dat de Klaus Iohannis aseară a fost mai mult un timp de gândire pentru Florin Cîțu. Mulți îl sfătuiesc zilele acestea să facă un pas în spate, chiar i-au dat variante. Poate lua președinția Senatului, a Camerei Deputaților, mai are și alte variante”, au precizat surse liberale.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD și susținută și de USR și AUR a fost adoptată marți. Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare. Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi – 281 – înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

Bola: „Faptul că mai durează o săptămână să se facă negocierile la Cotroceni cu toate partidele politice reprezintă o problemă pentru toată țara

Din cei patru parlamentari ai PNL Constanța, doar unul a fost asumat în toată campania internă și se regăsește și printre semnatarii scrisorii de partea lui Orban: Bogdan Bola. Consecvent, Bola ne-a precizat faptul că există riscul ruperii partidului, dar nimeni nu își dorește asta cu adevărat, pentru că, în definitiv, vorbim de un partid istoric, de altfel loialiștii din PNL se și încadrează în zona conservatoare. Bogdan Bola mai susține faptul că, în prezent, discuțiile în partid sunt suspendate și vocea celor 41 de parlamentari trebuie ascultată, pentru ca partidul să aibă un mesaj unitar la negocierile deja întârziate pentru Palatul Cotroceni:

În momentul de față există toate variantele de pus pe masă (inclusiv de părăsire a partidului – n.r.), însă nimeni nu își dorește, nimeni nu își face planuri pentru așa ceva. Încă se mai speră ca actuala conducere a partidului să ia în considerare și opiniile noastre, să nu se mai ducă la televizor să spună foarte clar că îl susțin pe Florin Cîțu, orice ar fi, chiar dacă se încalcă o hotărâre a CCR de anul trecut, chiar dacă există un sentiment de respingere a unei astfel de numiri. Eventualii parteneri nu îl mai vor și nu mai trebuie ieșit să se spună de aceeași variantă de premier. Se duce partidul pe o cale complet greșită și cu un final așteptat… Ceilalți actori politici se opun unei astfel de numiri. (…) Bolojan întotdeauna a fost și va fi o opțiune foarte bună pentru premier. Nu știm el acum cât de tare își dorește acest lucru. Alegerile anticipate… nu cred că vom ajunge acolo. Depinde foarte mult de propunerile PNL. Faptul că mai durează o săptămână să se facă negocierile la Cotroceni cu toate partidele politice reprezintă o problemă pentru toată țara, mai ales în situația în care cei de la PSD au spus că sunt pregătiți, USR are propunerea de premier, AUR ori Călin Georgescu ori guvern de uniune națională sau așteaptă să vadă ce fac ceilalți, deci mai mult sau mai puțin toată lumea era pregătită de negocieri săptămâna asta! (…) Asta am cerut prin scrisoarea noastră către conducerea partidului, așa a și fost până acum, așa e normal, noi nu am făcut ceva nemaipomenit, practic toate discuțiile din partid în acest moment suspendate! Sper să aibă loc… Doar timpul ne va arăta dacă Florin Cîțu va mai avea viitor politic. Se spunea că și Liviu Dragnea e terminat, dar acum și-a făcut partid… Acum Florin Cîțu e președintele PNL și asta este…”, a spus deputatul Bola, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Se RUPE PNL? Bogdan Bola: „TOATE variantele sunt pe masă! Discuțiile în partid sunt SUSPENDATE. E clar că Florin Cîțu NU mai poate fi premier. Negocierile sunt întârziate nejustificat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *