Se RUPE „lanțul de iubire”? SRI ar lăsa „din brațe” DNA și Parchetele

În perioada 1 ianuarie 2021 – 1 decembrie 2021, PÎCCJ condus de Gabriela Scutea arată într-un răspuns oficial că a primit doar 4 note de informare privind posibila săvârşire a unor fapte de corupţie de la SRI. Notele de informare trimise de SRI parchetelor competente reprezintă o obligaţie legală în baza OUG 43/2002.

Instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pot sesiza unităţile de parchet competente, astfel că pot exista şi alte note de informare în afara celor menţionate, care nu au fost primite de PÎCCJ”, mai arată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Într-un alt răspuns, DNA arată că în aceeaşi perioadă a primit numai 40 de asemenea note de informare de la SRI. DIICOT mai susţine într-un răspuns oficial că nu ştie câte note/informări i-a trimis „serviciile specializate în culegerea de date privind securitatea naţională a României”. Şi asta pentru că Serviciul de Informaţii Clasificate al DIICOT nu deţine o evidenţă electronică iar DIICOT nu se ocupă cu statistici în care sunt necesare „activităţi laborioase de cercetare şi sinteză”.

Având în vedere că la nivelul DIICOT informaţiile statistice solicitate nu există într-o formă centralizată, acestea nu pot fi furnizate”, răspunde DIICOT.

Potrivit unor surse din instituţie, notele SRI către DIICOT sunt „foarte multe”. DIICOT nu ştie numărul exact de informări pe care l-a primit de la SRI în anul 2021 pentru că respectivele note nu sunt incluse într-un sistem electronic.

Notele SRI pe sesizarea infracţiunilor se trimit mai întâi la Parchetul General şi acolo către Direcţii şi parchete, în format „pe hârtie”, cu Poşta Militară. Alte răspunsuri oficiale ale instituţiilor din Justiţie şi publicate de Mediafax arată că în 11 ani ale anului 2021, Curtea Supremă de Justiţie în România a admis la cererea serviciilor de informaţii 3128 de mandate pe securitate naţională, filtrul magistraţilor pe aceste solicitări fiind aproape inexistent iar numărul de mandate depăşind cifrele anului 2017, 2018 şi 2019.

Potrivit datelor publice din rapoartele de activitate, în anii precedenţi, informările SRI către PÎCCJ au fost în număr de 8 în 2018 şi în număr de 5 în 2019. Către DIICOT, informările SRI în anul 2018 au fost de 109, iar în anul 2019 în număr de 103. Către DNA, informările SRI în anul 2018 au fost 63 iar în 2019 aceste note de informare a organelor de urmărire penală s-au redus la numărul de 16. În total, în anii 2019 şi 2018, SRI a trimis un total de 465 – respectiv de 664 – de note de informare către Parchete şi MAI, majoritatea acestora fiind trimise ministerului de Interne (333 în 2018, 320 în 2019).

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *