Se rupe „lanțul de iubire” între USR și PLUS? Negoi (USR Constanța): „Suntem peste PLUS, dar în orice alianță partidele vor să obțină cât mai mult”

Președinții USR și PLUS au avut în aceste zile o întâlnire pentru a continua discuțiile cu privire la procedura prin care Alianța își va desemna candidații la alegerile locale din iunie 2020. Întâlnirea nu a făcut decât să crească nemulțumirile membrilor celor două partide. Deși, s-au luat câteva decizii, procesul de desemnare a candidaților este îngreunat de situația tensionată de la București, unde oamenii lui Dacian Cioloș au fost nemulțumiți de nominalizarea lui Nicușor Dan drept candidat al USR în competiția internă din Alianța USR-PLUS și amenință cu ruperea alianței.

Candidatura lui Nicușor Dan din partea USR la Primăria Capitalei a generat o amplă revoltă în partidul condus de Dacian Cioloș, iar unul dintre motivele pe care aceștia le invocă este dat de șansele mari pe care le-ar avea Nicușor Dan să fie candidatul Alianței, comparativ cu Vlad Voiculescu. De cealaltă parte, în USR încă persistă frustrările apărute la negocierile precedente privind lista pentru alegerile europarlamentare unde PLUS a obținut paritate.

CITEȘTE ȘI:

În urma întâlnirii de luni, s-a stabilit ca cele două partide să își desmeneze candidații la locale, după care să înceapă negocierile cu PNL, inclusiv la nivelul Municipiului București, pentru eventuale candidaturi comune anti-PSD. 

Nicușor Dan își dorește stabilirea candidatului în funcție de un sondaj de opinie, în timp ce Vlad Voiculescu ar prefera alegeri primare, în care să voteze simpantizanți și membri de partid.

Nicușor Dan, fondator al USR dar acum deputat independent, a fost desemnat, sâmbătă, drept candidat al filialei USR Bucureşti pentru Primăria Capitalei. În cursa internă a alianței, acesta urmează să se dueleze cu Vlad Voiculescu pentru desemnarea unui candidat unic. De cealaltă parte, Dacian Cioloş a declarat sâmbătă, după realegerea sa în funcţia de preşedinte al PLUS, că partidul său susţine în continuare candidatura lui Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei. Potrivit preşedintelui PLUS, înţelegerea cu USR a fost aceea de a avea candidaţi comuni ai alianţei, iar Nicuşor Dan este independent.

Președintele USR Dan Barna a declarat joi, la Parlament, întrebat dacă a discutat cu Ludovic Orban despre susținerea lui Nicușor Dan la alegerile locale, că discuția este „cumva oprită” în acest moment, așteptând să se ia o decizie cu privire la alegerea primarilor în două tururi.

Despre debandada candidaturilor la USR și PLUS ne-a explicat președintele USR Constanța, Remus Negoi:

„Noi nu avem la Constanța problema asta! Am demarat procesul de negociere cu ei, ne vom întâlni săptămâna viitoare – birourile județene reunite și asta înseamnă debutul discuțiilor. Ei sunt în curs de alegere a candidaților proprii și, în conformitate cu protocolului alianței politice, în perioada următoare – sfârșitul lunii ianuarie – să formalizăm candidații unici. Este un comportament (al PLUS – n.r.) normal, într-o alianță fiecare partid încearcă să obțină cât mai mult. Bineînțeles, mizez pe buna înțelegere politică și a noastră și a lor. Așa este (USR este peste PLUS – n.r.) și pornind de la premisa asta ne ajută destul de mult ce am hotărât în comitetul politic, anume candidat independent la o primărie sau alta. Ne ajută acel regulament și pe baza lui sperăm să facem, în cazul în care nu ne înțelegem, propriul sondaj și să vedem unde ne situăm și noi și ei”, a spus Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

Scandaluri peste scandaluri în USR… Negoi nu este de acord cu măsuri radicale

Miercuri seară. la sediul central USR din Aviatorilor nr. 9, a avut loc ședința Biroului Național al USR. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte, printre care și judecarea unor sesizări depuse împotriva a cinci persoane care fac parte din opoziția internă la Barna.  Este vorba de Ciprian Lupaș, Claudia Postelnicescu, Oli Ardelean, Stoe Cosmin şi Daniel Giurca.

Judecarea sesizărilor în cazurile Ciprian Lupaș și Claudia Postelnicescu s-a amânat pentru săptămâna viitoare. Între timp, cazul Oli Ardelean a rămas să se judece în ședința de BN. În interiorul sediului erau prezenţi mai mulți membri USR București nemulțumiți de punerea pe ordinea de zi a acestor sesizări, deși la BN erau ținute în sertar alte sesizări.

Oli Ardelean a fost exclusă din USR definitiv. Cei care au votat pentru excluderea acsteia sunt membrii Echipei Barna (Dan Barna, Ionuț Moșteanu, Cătălin Drulă, Iulian Bulai, Claudiu Năsui, Diana Mureșan, Silvia Dinică, Radu Mihail, Alin Moș, Vlad Botoș, Liviu Mălureanu) și Cătălin Stancu, neafiliat grupului Barna.

În tot acest timp, 30 de membri ai organizației USR București erau în sediul central și protestau cu privire la această decizie. Claudiu Năsui, proaspăt ales președinte USR București, i-a numit pe membrii organizației sale care protestau „cămășile negre” (cu referire la fasciștii italieni – n.r.). Pe pancarte se regăseau mesaje precum „Vă Vedem” și „Constituția României Art. 30 Libera Exprimare”, care erau adresate membrilor Biroului Național, în special echipei Barna, deoarece se știa că aceștia urmăreau excluderea. Oli Ardelean reclamă că a fost exclusă miercuri seară din USR Ilfov pentru o postare referitoare la amplasarea de banere fara autorizaţie în precampanie, la Buftea, şi în care amintea şi de scandalul semnăturilor false strânse în campania „Fără penali”, spunând că liderul partidului Dan Barna a „minimizat” acest caz. În 2018, Oli Ardelean a semnalat nereguli în listele de semnături strânse de promoteri în campania „Fără Penali”, ea însăsi identificând câteva sute de astfel de semnături la nivelul judeţului Ilfov. Ea relata atunci că i-a semnalat această situatie liderului partidului Dan Barna.

Președintele USR Constanța, Remus Negoi, nu este însă de acord cu măsuri radicale.

„A fost vot dat pentru excluderea unei colege care e de mult în USR, de la începuturi practic și, din punctul meu de vedere, s-a depășit măsura… Mizez întotdeauna pe o conciliere… Ar fi trebuit să existe un avertisment, o suspendare, nu o măsură radicală de genul excluderii și de-asta s-au învolburat apele…”, a precizat Negoi, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.