Se revine la votul uninominal pentru președinții de Consilii Județene? Țuțuianu este de acord cu Grindeanu

După mai mulți ani de alegere a președintelui de Consiliu Județean în mod direct, de cetățeni, anul trecut s-a revenit la alegerea indirectă, prin votul consilierilor județeni. Struțo-cămila legislativă, prin alegerea primarilor, de exemplu sau a șefului de stat prin votul direct și alegerea președinților de CJ prin votul consilierilor, s-ar putea apropia de sfârșit. Marți, are loc Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, la care a participat și premierul Sorin Grindeanu. El a propus revenirea la votul uninominal, direct, prin votul cetățenilor.

Un președinte de Consiliu județean „nu poate să fie captiv unui vot politic”, a afirmat Grindeanu.

„O astfel de autoritate poate fi însă conferită doar printr-un vot direct. Și trebuie să ne gândim serios — e doar o temă — dacă nu cumva sistemul uninominal e mai benefic atât pentru democrație, cât și pentru stabilitatea comunităților locale”, a punctat premierul.

Prezent la Adunare, președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, rezonează cu propunerea lui Sorin Grindeanu.

„În primul rând, președinții, ca consilieri județeni, tot de oameni au fost votați. Dar, mai corect mi se pare să fie ales uninominal! Oamenii îl votează pe baza a ceea ce face în județ și proiectele pe care le-a inițiat în Consiliul Județean!”, a spus Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *