Se reintroduce serviciul militar obligatoriu? Chițac: „Nu există suport logistic, ne-am dezafectat unitățile militare. Social vorbind, trebuie un sondaj”

În spațiul public a revenit ideea potrivit căreia reintroducerea stagiului militar obligatoriu ar putea deveni o realitate. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, nu crede că se poate vorbi foarte curând despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România, deşi discuţia „apare tot mai des în spaţiul public şi sunt câteva state care au în continuare serviciu militar obligatoriu sau l-au reintrodus”.

„Vă reamintesc faptul că stagiul militar în România este suspendat, nu este anulat. (…) Și noi am discutat de multe ori lucrul acesta, există, n-aş zice nostalgie, ci o analiză pragmatică vizavi de acest subiect. Deocamdată nu am dus în Guvern o asemenea iniţiativă şi nici nu cred că foarte curând vom putea discuta despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România. De aceea căutăm variante alternative, aşa cum este programul acesta dedicat rezerviştilor militari. Nevoia este foarte mare de încadrare în Armata României”, a precizat recent Mihai Fifor.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV MApN vine cu garanții: „Se va iniția un nou proiect de lege privind salarizarea militarilor. Recompensarea trebuie să asigure atractivitatea carierei militare”

Stagiul militar nu mai este obligatoriu în România din 2007, însă există state care, deși au procedat exact ca România, în ultima perioadă reintroduce această obligație. Un exemplu este Suedia, care a decis în martie 2017 reintroducerea serviciului militar obligatoriu și care intră în vigoare de anul acesta.

Cu privire la acest subiect, senatorul neafiliat constănțean, membru al comisiei de Apărare din Senat, Vergil Chițac, consideră că ideea nu poate fi pusă în practică în curând, întrucât România și-a dezafectat multe unități militare și, de asemenea, punerea în aplicare a unei astfel de decizii trebuie însoțită de un sondaj.

„Ideea poate fi luată în considerare, dar poate numai atât, pentru că noi am distrus și dezafectat multe unități militare. Până la urmă, o astfel de idee trebuie legată și de logistica de care ai nevoie! Logistic vorbind, nu ca idee, nu știu dacă mai e fezabil. Există o lege a rezervistului voluntar și nu prea a avut succes, față de propunerile inițiale dacă s-au realizat 10% anul acesta! (…) În Germania, CDU discută din ce în ce mai apăsat asupra acestei idei, după ce acum câțiva ani au renunțat la armata obligatorie; grecii au dintotdeauna, în cazul Suediei – tot din motivele pe care vrem noi să le invocăm: amenințarea rușilor la Marea Baltică! (…) Social vorbind, cred că toată chestia asta ar trebui însoțită în primul rând de un sondaj, până la urma urmei trebuie să întâlnești dorința, nu poți să te poziționezi pe contexte adverse”, a spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Mihai Fifor, la Constanța, promite trei submarine noi. „Vreau ca Anul Centenar să fie dedicat Forțelor Navale pe programe de înzestrare”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *