Se reglementează cadrul legal pentru prezența Armatei Române în grupul de luptă al NATO din Polonia

Participarea la prezența înaintată consolidată a NATO, în partea de nord a flancului estic al Alianței, cu o subunitate la nivel de companie, în cadrul grupului de luptă sub conducerea SUA, ce este în proces de constituire pe teritoriul Poloniei, face parte din Planul Integrat de Acțiune pentru implementarea deciziilor Summit-ului NATO de la Varșovia. În acest context, este necesară completarea cadrului normativ cu prevederi vizând întrebuințarea forțelor Armatei Române în afara teritoriului național, întrucât misiunile pe care le va executa subunitatea românească în Polonia nu sunt prevăzute de legislația actuală și se impune completarea cadrului normativ, prin Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.21/2017 pentru completarea art.2 alin.(1) din Legea nr.121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

„Neaprobarea în regim de urgență a documentului are impact negativ asupra implementării de către România, la termenele stabilite, a deciziilor Summit-ului de la Varșovia și afectează dezvoltarea proiectelor comune în cadrul aliat, privind consolidarea posturii de descurajare și apărarea colectivă”, se arată în expunerea de motive a Guvernului condus de Sorin Grindeanu.

OUG 21/2017 a trecut de Senat în 27 martie a.c. și a fost înregistrată la Camera Deputaților luni, 3 aprilie a.c.

Un batalion condus de Statele Unite, format din peste 1.200 de militari, printre care și 120 de români, este desfășurat în această perioadă în Polonia, acțiunea fiind parte a planurilor NATO de a întări apărarea după anexarea Crimeei de Federația Rusă, în 2014. Moscova a catalogat acțiunea NATO ca fiind „o strategie agresivă la frontiere”.

Marea Britanie, Canada și Germania conduc alte trei grupuri de luptă în Estonia, Letonia și Lituania, care ar urma să fie operaționale în luna iunie.

Cei 120 de români reprezintă o companie de apărare antiaeriană. Soldații Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu”, supranumiţi şi „Scorpionii Albaştri”, au o misiune de șase luni luni, la doar o sută de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, la baza militară din Bemowo Piskie, fiind prima subunitate de apărare antiaeriană trimisă de forţele terestre române într-o misiune externă. Scorpionii Albaştri au adus în Polonia un radar de cercetare (care depistează tot ce mişcă în spaţiul aerian pe o rază de 30 de km, iar când ţinta ajunge la 15 km este urmărită automat de camera în infraroşu care ghidează şi cele două tunuri), trei sisteme de conducere a focului şi şase tunuri calibrul 35 mm OERLIKON, cu o cadenţă de tragere de 1.100 de lovituri pe minut.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *