Se reduce vârsta de pensionare pentru muncitorii din sectorul de construcții nave

Plenul Senatului a modificat, marți, prin vot online, Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul introducerii unei noi categorii de persoane care poate ieși anticipat la pensie, fără a fi penalizată, respectiv pentru lucrătorii din sectorul de construcții nave care își desfășoară activitatea în următoarele domenii: control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, șablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj.

Stagiul complet de cotizare pentru această categorie va fi de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 53 de ani pentru femei și 55 de ani pentru bărbați.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatul PSD Lucian Eduard Simion, căruia i s-a alăturat și deputatul constănțean al PSD, Radu Babuș.

„Riscurile la care se expun angajații din șantierele navale sunt unele semnificative în comparație cu alte sectoare economice. Riscul de alunecare și cădere, riscul de explozii sau scurt circuite care pot genera arsuri constituie riscuri zilnice, considerate a fi comune pe șantierele navale, însă nu și cele mai grave. Riscul apariției bolilor articulare, cervicale, lombare pe fondul desfășurării activității în spații extrem de înguste în anumite cazuri, azbestoză și mezoteliomul (cancer al pleurei) reprezintă unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confruntă salariații din șantierele navale, în condițiile inhalării de azbest sau de alte diferite gaze utilizate în construcția sau reparația de nave, mai ales în cazul operațiunilor care presupun sudura sau lucrul în spații înguste și închise specifice unor activități precum polizare, șablare sau vopsitorie. Starea de sănătate a forței de muncă din sectorul construcții nave se degradează, aceasta devenind una precară pe fondul unor condiții de muncă grele”, se arată în expunerea de motive, disponibilă integral AICI!

Propunerea legislativă merge la Camera Deputaților în calitate de for decizional.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
 •  

2 comentarii la „Se reduce vârsta de pensionare pentru muncitorii din sectorul de construcții nave

 • duminică, 12 iulie 2020 la 10:34
  Permalink

  Și eu am muncit aproape 20 de ani la vopsitorie ,maincadrez?

  Răspunde
 • luni, 11 mai 2020 la 17:26
  Permalink

  Macaragii , podari care lucreaza la 40-45 m inaltime de la sol , unde stau intr-o pozitie clinoscopica incomoda , ei nu au pericol de electrocutare , de cadere , boli de coloana , hernii de dis . Domnilor , la varsta de 50 de ani , nu mai vezi bine , la 45 m de sol , vezi un trailar/tir cat o dacie , trebuie sa lucrezi la precizie . Nu înteleg de ce nu au bagat si macaragii la pachet .

  Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *