Se putea și mai rău pentru Constanța? Dramă la Galați: 700 lei/Gcal, pentru că Primăria nu mai subvenţionează energia termică!

Anunț groaznic, marți, al Primăriei Galați, potrivit căruia nu mai poate subvenţiona energia termică pentru populaţie la fel cum a făcut anul trecut, iar eliminarea ajutorului va duce facturi de trei ori mai mari pentru abonaţii sistemului centralizat de termoficare din oraş!

Din 2016, în acest oraș se derula un program de subvenţionare a celor care se debranşează de la sistemul centralizat şi îşi montează centrală termică de apartament ori alt sistem de încălzire şi de producere a apei calde. Peste 10.000 de gălăţeni s-au înscris în programul prin care au primit de la Primărie câte 3.000 de lei sub forma unui ajutor financiar, numai că nu s-au înscris aproximativ 12.000 de apartamente, așadar costurile producerii de agent termic de societatea Electrocentrale şi distribuţiei prin reţeaua societăţii Calorgal nu se mai justifică pentru un număr mic de consumatori. Astfel, s-a ajuns la concluzia că pentru pornirea şi funcţionarea sistemului urban de termoficare, dar şi pentru acoperirea pierderilor uriaşe din reţea, un singur abonat va fi nevoit să plătească peste 700 de lei/Gcal!

Asociaţiile de proprietari din Galaţi le-au solicitat proprietarilor de apartamente conectate la sistemul centralizat să anunţe dacă iarna aceasta doresc sau nu căldură.

subventie galati

Și Constanța a fost la un pas recent să ajungă într-o situație similară, însă, pe 2 octombrie, în cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local Municipal, s-a găsit o soluție de compromis: alocarea către Electrocentrale Constanța (fostul CET) 20 de milioane de lei și, din 2019, alte 35 de milioane de lei, pentru ca CET să nu oprească apa caldă sau căldura. De asemenea, la propunerea primarului Decebal Făgădău, consilierii locali au mai votat o hotărâre prin care autoritatea locală scade prețul gigacaloriei pentru populație cu 10%. Astfel, noul preț al gigacaloriei la Constanța a scăzut de la 250 de lei, cât era până în prezent, la 225 de lei.

CITEȘTE ȘI:

Criza s-a încheiat! Apa caldă va fi RELUATĂ la Constanța după ce Primăria va plăti către CET, în avans, o parte din subvenție! Ca reparație morală, prețul gigacaloriei a scăzut de la 250 de lei la… 225 de lei!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.