Se prefigurează un PLAN MARSHALL pentru Ucraina. SUA și Turcia înarmează Ucraina cu drone și armament greu

Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, potrivit Reuters. În cadrul Planului Marshall de după Al Doilea Război Mondial, SUA au oferit Europei ca asistenţă economică şi tehnică pentru o perioadă de patru ani o sumă echivalentă astăzi cu circa 200 de miliarde de dolari.

Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la capătul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall„, a spus Hahn într-un briefing de presă.

Comisarul european pentru Buget a precizat că un astfel de plan ar ajuta Ucraina să se recupereze rapid, şi nu în decenii, de pe urma distrugerilor masive produse de armata rusă, şi ar duce la o convergenţă mai rapidă a Kievului cu Uniunea Europeană. Ucraina a aplicat să devină candidat oficial la aderarea la UE. Însă acest proces este lung chiar şi în vremuri de pace, iar războiul l-a făcut aproape imposibil. Hahn nu a făcut o estimare legată de câţi bani ar fi nevoie, însă a spus că eforturile pentru reconstrucţia Ucrainei nu vor putea fi susţinute doar de UE şi că cel mai probabil va fi nevoie şi de implicarea ţărilor din G20, printre care se numără şi Rusia. El a reiterat că, pentru moment, UE nu intenţionează să înceapă o nouă schemă de împrumut în comun pentru a face faţă consecinţelor economice şi sociale pentru blocul comunitar ale războiului din Ucraina.

Hahn a explicat că există suficiente împrumuturi ieftine nefolosite în planul de recuperare al UE pe care guvernele le pot solicita. El a mai spus că, din totalul de 380 de miliarde de euro de împrumuturi ieftine disponibile în fond, guvernele au solicitat până acum numai 166 de miliarde, astfel că încă sunt disponibile 214 miliarde. El a mai spus că, pentru a acoperi unele dintre cheltuielile legate de gestionarea milioanelor de refugiaţi ucraineni care au ajuns în ţări din UE de la începutul războiului la 24 februarie, ţările membre pot folosi o parte din fondurile alocate lor în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027.

SUA trimit armament greu în Ucraina: 10 sisteme anti-tanc, pentru fiecare tanc rusesc

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, anunță faptul că americanii vor trimite un nou lot de arme în Ucraina, iar obiectivul este să copleșească forțele rusești.

Blinken a spus că ucrainenii vor avea 10 sisteme anti-tanc pentru fiecare tanc al Rusiei.

Turcia pompează armament la greu în Ucraina: Dronele turcești fac prăpăd în armata Rusiei

Ucraina a primit de aproape 30 de ori mai mult echipament pentru industria de apărare din Turcia în primul trimestru, comparativ cu un an mai devreme, în timpul pregătirilor şi luptelor împotriva invaziei ruse, potrivit datelor oficiale turce, transmite Reuters. Turcia a exportat în Ucraina produse militare în valoare de 59,1 milioane de dolari în această perioadă, comparativ cu 1,9 milioane de dolari în primul trimestru al anului 2021, arată datele publicate de Adunarea Exportatorilor Turci. Adunarea, care este o asociaţie industrială, nu a identificat în mod specific echipamentele vândute Ucrainei.

În ultimii ani, Ucraina a cumpărat peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar şi a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii martie. Ankara şi Kievul au legături de lungă durată de cooperare în domeniul apărării.

Membră a alianţei militare NATO, Turcia împarte o graniţă maritimă cu Ucraina şi Rusia în Marea Neagră, are legături bune cu ambele şi s-a oferit să medieze. Deşi a continuat să furnizeze drone Ucrainei, a evitat, de asemenea, să impună sancţiuni împotriva Moscovei. Preşedintele turc Tayyip Erdogan a criticat în repetate rânduri Rusia pentru invadarea Ucrainei, dar a şi spus clar că doreşte menţinerea canalelor de comunicare cu omologul său rus, Vladimir Putin.

De la lansarea unei invazii care a dezrădăcinat un sfert din populaţia Ucrainei, Rusia nu a reuşit să cucerească un singur oraş important. Moscova îşi descrie acţiunile drept o „operaţie militară specială”.

Exporturile totale de apărare ale Ankarei au crescut în primul trimestru cu 48,6% faţă de anul precedent, arată datele asociaţiei industriale. În 2021, Turcia a exportat produse de apărare de 3,224 miliarde de dolari, suma reprezentând o creştere de 41,5% faţă de 2020.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *