Se organizează Conferinţa privind VIITORUL EUROPEI: Cetățenii UE sunt chemați să spună cum vor să arate Uniunea

O nouă conferinţă despre viitorul Europei se lansează duminică, de Ziua Europei, la Strasbourg, după mai multe luni de pregătiri, anunță DPA. Cetățenii Uniunii vor fi consultați, timp de aproape un an, în chestiunile care îi preocupă pentru viitorul lor și al UE, urmând apoi să fie căutate soluții la problemele ridicate. Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a cerut o dezbatere despre reformarea Uniunii Europene, urmează să susţină un discurs în deschiderea evenimentului de la Strasbourg. Conferinţa urmează să se desfăşoare până în primăvara anului viitor şi să includă dezbateri între cetăţeni, cu ajutorul unei platforme.

Aproximativ 20 de lideri din Europa au făcut apel la cetăţenii europeni să se implice. Evenimentul a fost programat să se lanseze de Ziua Europei, marcată în fiecare an la 9 mai. Conferinţa trebuia să înceapă iniţial în urmă cu un an, dar a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Instituţiile UE au dezbătut de asemenea mai multe luni care ar trebui să fie obiectivele conferinţei. Și preșdintele Klaus Iohannis a vorbit despre această conferință în mesajul său transmis de Ziua Europei.

Prin această Conferință ne propunem să vedem care sunt așteptările cetățenilor noștri și să găsim împreună soluții pentru a le transforma în realitate. Aspirațiile cetățenilor sunt esențiale pentru edificarea unei Uniuni Europene unite, puternice, pregătite pentru viitor. Lecțiile generate de pandemie, dar și marile transformări, evoluția tehnologică accelerată și eforturile de combatere a schimbărilor climatice vor figura, cu siguranță, printre temele cele mai importante în definirea acțiunii Uniunii pe termen mediu și lung„, a spus președintele.

UE își întreabă cetățenii: Cum doriți să arate viitorul Europei?

Reformele stau la baza propunerii pentru o dezbatere complexă, cu tema „Viitorul Europei”, care a fost făcută de Comisia Europeană şi Parlamentul European. Ursula von der Leyen consideră că oamenii trebuie să aibă un cuvânt mai important de spus despre felul în care funcţionează Uniunea Europeană. Orice cetăţean din statele membre poate să îşi exprime ideile pe care le are pentru binele comun, dacă intră pe platforma: futureu.europa.eu, care este accesibilă în toate limbile vorbite în statele membre.

„Uniunea Europeană este în construcţie, de 70 de ani deja, evoluează în fiecare an, încearcă să se adapteze la noua lume, la noile priorităţi, la noile probleme, la noile îngrijorări ale oamenilor. Acum mulţi ani era despre cărbune şi oţel, apoi a fost despre economie, la un moment dat a fost despre piaţa internă, despre cum să evităm să mai avem graniţe sau bariere între statele membre şi apoi, în aceşti ultimi an a fost despre combaterea terorismului internaţional şi despre protejarea mediului, iar acum suntem încă în pandemie şi da, Uniunea Europeană are încă probleme, toată lumea are probleme. Problemele evoluează în lume în acelaşi fel în care lumea evoluează şi trebuie să găsim soluţii interne întâi, apoi să ne coordonăm la nivel internaţional. (…) N-ar avea niciun sens ca Parlamentul European să vină cu nişte priorităţi care ar fi foarte importante pentru membri, ar fi foarte instituţionale, foarte interesante pentru oamenii care locuiesc la Bruxelles, în jurul instituţiilor europene, dar care, într-un final ar fi deconectate de îngrijorările reale ale cetăţenilor. De aceea, în primul rând, Parlamentul este foarte atent la ce spun cetăţenii, de exemplu ce rezultă din tot felul de sondaje, baromentrul UE sau prin alegerile europene, pentru că acolo cetăţenii îşi exprimă cumva priorităţile. Apoi, lansăm Conferinţa despre Viitorul Europei, iar sensul, scopul real al acestei conferinţe este chiar acesta: să ascultăm cetăţenii, să discutăm cu cetăţenii, să înţelegem ce vor cetăţenii pentru viitorul Uniunii Europene, iar apoi să vedem cum instituţiile europene şi politicile europene se pot adapta la aceste priorităţi. (…) Acum 80 ani discuţiile erau foarte violente, cu bătălii şi războaie. Acum sunt discuţii ore în şir, în jurul unor mese sau în faţa unui calculator, cu ajutorul muncii de acasă. Aş spune că acesta este un progres uriaş. Este adevărat că uneori legislaţia durează un an, alteori şi doi ani să fie adoptată, pentru că este nevoie de consens între Parlamentul European, pe de o parte, Consiliul de miniştri şi miniştrii din statele membre, pe de altă parte, dar este în regulă, pentru că sunt legi, decizii care vor funcţiona timp de mulţi ani şi de care vor beneficia mai mult sau mai puţin 450 de milioane de cetăţeni, uneori chiar mai mulţi, pentru că sunt multe ocazii şi situaţii în care Uniunea Europeană decide ceva şi o lege europeană intră în funcţiune şi apoi putem vedea câte ţări din afara Uniunii Europene, SUA sau alte state decid să urmeze aceeaşi cale şi cumva, să introducă în propria lor legislaţie ceva similar cu ceea ce a decis Uniunea Europeană. Deci da, uneori nu avem viteză prea mare, dar aş spune că în orice caz suntem foarte eficienţi”, a explicat într-un interviu pentru digi24.ro purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.