Se organizează conferința „Două personalități marcante în Literatura Universală: YUNUS EMRE ȘI MIHAI EMINESCU”, la Biblioteca Județeană Constanța

Yunus Emre Enstitüsü Constanța, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, organizează marți, 12 octombrie 2021, la ora 17:00, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, conferința intitulată „Două Personalități Marcante în Literatura Universală: YUNUS EMRE ȘI MIHAI EMINESCU”.

Cu ocazia celei de-a 700-a aniversări a morții poetului turc, anul 2021 a fost declarat de UNESCO „Anul lui Yunus Emre”, iar prin decret prezidențial, „Anul lui Yunus Emre și al Limbii Turce”. Cu acest prilej, Institutul Yunus Emre organizează o conferință de comemorare a poetului Yunus Emre și a marelui poet român Mihai Eminescu.

De peste șapte secole, Yunus Emre și versurile sale ocupă un loc important în inimile și graiul oamenilor din lumea întreagă. Yunus Emre este un poet mistic, un mare reprezentant al religiei islamice, un derviș și un călugăr musulman. Yunus Emre a transpus în versurile sale dragostea profundă față de divinitate. De asemenea,Yunus Emre este considerat fondatorul limbii turce vechi din Anatolia și cel mai valoros reprezentant al ei.

Desemnat de către G. Călinescu drept „poet național”, Mihai Eminescu este probabil cea mai importantă și prestigioasă figură a literaturii române, cu o operă literară care a marcat trecerea literaturii române la nivelul marii literaturii europene, validând posibilitățile de expresivitate a limbii române literare la modelarea căreia a contribuit în mod fundamental.

afis 1

La eveniment vor lua cuvântul prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și autor de carte şi traducător, doamna Gülten Abdula-Nazare. Accesul la conferința ce va avea loc în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța va fi permis – în cazul participanților cu vârsta peste 12 ani – doar în baza prezentării Certificatului digital COVID, disponibil online, descărcat pe telefon sau în format printat (cod QR) ca dovadă a vaccinării sau a trecerii prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Persoanele care dețin doar dovada unui test negativ de orice tip (antigen sau RT-PCR) nu au acces la conferință. Participarea publicului este permisă până la 50% din capacitatea maximă a sălii, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție!

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, cât şi pe paginile de Facebook și Instagram ale acesteia.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *