Spread the love

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

„PNL susține alegerea primarilor cu 50% plus unul din voturile cetățenilor. Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi”, a spus Orban.

Astfel, PSD va depune moțiune de cenzură în trei zile de la angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, iar UDMR a anunțat că va vota o moțiune de cenzură dacă se schimbă legislația electorală cu câteva luni înaintea alegerilor.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat imediat după anunțul lui Orban.

„O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem. Să nu ne cereți să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliații noștri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD”, a transmis Ciolacu.

Decizia de joi a guvernului a venit pe fondul insistențelor PMP. Președintele partidului, Eugen Tomac, a solicitat schimbarea legislației electorale și susține faptul că alegerea primarilor în două tururi este cel mai important mesaj politic care poate fi transmis de premierul Ludovic Orban.

„Am convingerea că Guvernul pe care îl susținem va face această schimbare, indiferent de consecințe în planul jocurilor politice. Așa cum am spus de nenumărate ori, și o repet, în acest moment nu există niciun proiect mai important pentru România decât revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Asumarea unei asemenea modificări legislative urmărește creşterea încrederii cetăţenilor în procesele şi instituţiile democratice prin apropierea aleşilor de cetăţean. PMP a depus un proiect de lege în acest sens, adoptat de Senatul României și blocat mai apoi în Camera Deputaților. Anul trecut am strâns peste 1 milion de semnături pentru susținerea acestei inițiative legislative”, a transmis Tomac.

CITEȘTE ȘI:

Și la Constanța se dorește același lucru. Președintele organizației județene a PMP, Claudiu-Iorga Palaz, va candida la alegerile locale, deși nu ne spune dacă pentru Primăria Constanța sau Consiliul Județean. Indiferent, însă, de situație, Palaz este adeptul alegerii primarilor în două tururi și salută decizia de joi a Executivului.

„Chiar asta se discută acum în ședința de Guvern. Vom avea alegeri în două tururi. Mi se pare un circ, pentru că asta ar putea să fie și strategia lui Orban, să nu demisioneze și cu asumarea guvernamentală pe alegerea în două tururi să fie motiv să cadă Guvernul. Eu cred că nimeni nu vrea acum să fie dărâmat guvernul. Alegerea primarilor în două tururi va schimba complet realitatea politică în toată țara, inclusiv la Constanța!”, a spus Palaz, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *