Spread the love

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a stârnit reacții aprinse miercuri la votul final din Camera Deputaților. Inițiat de senatorii PSD Șerban Valeca și Gheorghe Marin, cărora li s-au adăugat alți opt parlamentari social-democrați și curios, deși privea zona Mării Negre, nici un parlamentar de Constanța nu și-a arătat susținerea, proiectul a fost adoptat definitiv.

Potrivit inițiatorilor, s-a remarcat faptul că în privința accesului la sistemul de distribuție a gazelor naturale au fost înregistrate la Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei un număr mare de reclamații în acest sens, de la persoane fizice și juridice, reprezentând 25% din numărul total de reclamații.

„Foarte multe persoane fizice, juridice și primării se plâng de greutățile pe care le întâmpină atunci când doresc să se racordeze la rețeaua de gaze naturale. Acest proiect vine să determine operatorii să permită accesul mai rapid al solicitanților la rețeaua de gaze naturale. Nu este posibil ca primăriile și persoanele juridice să aștepte ani întregi pentru a se racorda la rețeaua de gaze naturale”, susțin inițiatorii.

Printre altele, se instituie obligativitatea pentru operatorul de distribuție sau operatorului de transport și de sistem de a finanța toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării, cu sancțiunile de rigoare în caz de neîndeplinire a obligației.

Probabil că aprofundarea subiectului în dezbaterile din comisii nu a fost suficientă pentru parlamentari, care și-au exprimat nervii și la votul final de miercuri, de asemenea, alții nu au ezitat nici să își aducă aminte de răfuieli mai vechi cu guvernări precedente.

CITEȘTE ȘI:

JALE din cauza Legii operațiunilor offshore. Guvernul acordă scutiri de impozite și permite corporațiilor să încalce proprietatea privată. Un deputat acuză: „România își cedează dreptul la suveranitate”!

Primul care a luat cuvântul a fost deputatul liberal Virgil Daniel Popescu.

„Cred că am făcut bine că am spus ministerului Energiei că ajunge! Blocase din 2012 concesiunile de gaze în România, iar acum prin acest proiect le dăm dreptul primarilor să concesioneze distribuția de gaz și am făcut bine când prin amendamentele care permit clienților industriali care au consum minim de 150.000 MW să se alimenteze direct printr-o magistrală în conducta Transgaz, pentru că dăm o mână de ajutor și o gură de oxigen industriei românești. Practic, îi ajutăm să devină mai competitivi. Nu cred că am făcut și ar trebui să ne mai aplecăm, atunci când amendamentele din celebra ordonanță 64 le-am transferat aici. Există riscul să blocăm investițiile din Marea Neagră și cred că nimeni de aici nu își dorește acest lucru. La discuții generale, s-a discutat aprins. De multe ori am spus că această ordonanță a venit ca să stopeze o procedură de infringement. (…) Dar, să spui că OG 64 a fost făcută la presiunea Bruxelles-ului e mult prea mult! Datorită ordonanței, colegii de la toate partidele care au inițiat legea a doua au obținut finanțarea: 168 milioane de euro pentru conducta BRUA!”, a spus deputatul Popescu.

Intervenția liberalului l-a iritat pe deputatul de Constanța al PSD, Iulian Iancu, care s-a dus de urgență la tribună unde a tunat și a fulgerat.

„Despre ce vorbim? Despre faptul că ați susținut în perioada în care erați în guvernul Cioloș ordonanța 64, care, pentru informarea plenului și poporului român, a fost promovată de guvernul Cioloș după ce guvernul respectiv nu a înaintat proiectul de lege pentru realizarea infrastructurii BRUA și am făcut-o noi, parlamentarii. Apoi, i-am invitat la dezbateri în plen. Au întârziat în comisii, punctul de vedere, deși se știa că e scadent 7 iulie 2017 – data la care Bruxelles aștepta pentru a declanșa infringement-ul. Nu ne-au dat avizul, am ajuns în 7 iulie și am primit scrisoare de la Bruxelles, din care am aflat că constituim o barieră în calea exportului de gaze naturale, pentru că Parlamentul acestei țări a spus: „se asigură gazele cu prioritate populației României”. A fost considerat un motiv de infringement. Ați înaintat ordonanța pentru a ieși din bariera de export, dar ați trecut liberalizarea prețului cu patru ani mai repede la gaze naturale! Ce legătură avea liberalizarea cu BRUA și eliminarea barierei fizice? Ați declanșat o creștere cu 56% a prețului gazelor naturale cu impact direct asupra economiei, competitivității și suportabilității consumatorului. Aici ați adus consumatorul și astăzi veniți să invocați că demersul a fost foarte bun în favoarea României”, a spus Iulian Iancu.

Nici USR-iștii nu s-au lăsat mai prejos, care au reluat ideea blocării investițiilor la Marea Neagră, prin vocea deputatului Cristina Prună.

„Din păcate, se continuă proferarea de la tribună a unor fake news-uri! USR s-a abținut la acest proiect, pentru că deși există o serie de măsuri bune, cum ar fi descentralizarea extinderii rețelei de gaze, totuși acest amendament cu 50% pe piețele centralizate dar și alte amendamente preluate din OG 64, nu fac decât să distorsioneze piața gazelor și să blocheze aceste investiții în Marea Neagră. Prețul gazelor naturale a crescut cu 56%? Nu știu de unde vine această cifră… Eurostat și INS au spus că prețul a crescut cu 1,5% în 2017 raportat la 2016. Totodată, ar fi bine să ne uităm la faptul că la ANRE, condus de domnul Chiriță, fost deputat PSD, se decide creșterea prețului la gaze pentru populație. De ce venim aici să spunem că Bruxelles, Cioloș, au decis ș.a.m.d.? Propun să ne despărțim de practicile acestea din trecut și să nu mai avem prețuri stabilite din pix pentru populație. Acest proiect mai conține amânarea termenului de implementare a contoarelor inteligente. Acest lucru ar fi dus la scăderea prețului la energie electrică, așa cum s-a întâmplat și în alte țări. Ați amânat până în 2028 într-un context în care, în ziua de azi, într-o lume digitală, încă vom avea persoane care ne vor bate la ușă să ne citească contoarele, pentru că așa a dorit majoritatea PSD-ALDE”, a spus deputatul Cristina Prună.

Dincolo de disputele politice, proiectul a fost adoptat de Cameră cu 241 de voturi pentru și 32 de abțineri. Tot astăzi a fost emis și raportul favorabil al comisiei pentru industrii, unde a avut parte de nu mai puțin de 85 de amendamente admise. Inițial, proiectul fusese adoptat de Senat pe 22 mai.

CITEȘTE ȘI:

Strategia de Dezvoltare Teritorială a României aproape de adoptare. „Deschiderea la Marea Neagră ne poate repoziționa ca actor cheie în circuitele economice Est-Vest”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *