Spread the love

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, inițiată de deputalul liberal Ovidiu Raețchi, este înregistrată la Camera Deputaţilor pentru dezbatere.

Deputatul liberal consideră că „din motive obiective sau din rea voință, de multe ori este imposibil pentru un simplu cetățean sau pentru o organizație non-guvernamentală să participe la ședințele săptămânale de consiliu local. De cele mai multe ori, principalul motiv invocat pentru a bloca participarea cetățenilor la aceste ședințe este lipsa spațiului”.

Raețchi nu se gândește la dezinteresul cetățenilor pentru asemenea activități, ci la tentative de „blocare” din partea autorităților locale. Astfel, Raețchi propune punerea la dispoziția cetățenilor și a ONG-urilor a unui număr de locuri, în eventualitatea în care aceștia doresc să participe la ședințele de consiliu local sau județean.

„Este vorba despre acordarea a minim 50 de locuri pentru cetățeni pentru municipiul București, sectoarele Capitalei sau ședințele de consiliu județean, minim 30 de locuri pentru municipiile reședință de județ și pentru localitățile cu o populație mai mare de 50.000 de locuitori, minim 20 de locuri pentru localitățile cu 10.000 până la 50.000 de locuitori și minim 10 locuri pentru localitățile cu o populație sub 10.000 de locuitori. În plus, proiectul de lege prevede că autoritățile publice locale se obligă să pună la dispoziția reprezentanților societății civile, ONG-urilor sau cetățenilor, o adresă de e-mail, publicată pe site-ul instituției, pentru a-și anunța participarea la ședința de consiliu. În caz contrar, nepunerea în aplicare, cu rea credință a prevederilor enumerate mai sus, se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 lei”, se arată în expunerea de motive a deputatului Raețchi.

Inițiativa se află în dezbatere publică până pe 6 septembrie a.c. și doritorii își pot exprima opiniile AICI!

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *