Se mărește plafonul de fonduri pentru autorități și instituții în vederea achiziționării de mașini electrice. Banii, asigurați de la Fondul de mediu

Pentru că poluarea determinată de emisiile provenite de la autovehicule este într-o constantă creștere, iar responsabilitățile cu privire la schimbările climatice necesită o abordare clară în sensul diminuării efectelor poluării, România se află în procedură de infringement în ceea ce privește calitatea aerului.

De aceea, Guvernul a emis Ordonanța de Urgenţă nr. 20/2018, prin care statul român stimulează achiziționarea de către autoritățile și instituțiile publice a vehiculelor noi, nepoluante din punct de vedere energetic, în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. Practic, autoritățile administrației publice și instituțiile publice pot achiziționa autovehicule pur electrice și hibrid plug-in prin programele finanțate prin Fondul pentru mediu.

„Autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, pot achiziționa, în condițiile legii, autoturisme al căror preț nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 35.000 euro inclusiv TVA, cu condiția ca achiziția acestora să fie realizată în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanțat din Fondul pentru mediu, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare“, se arată în textul legii.

În vechea formă a legii, autoritățile puteau achiziționa autovehicule nepoluante, prin fonduri de la Fondul de mediu, cu cel mult 18.000 de euro, inclusiv TVA. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr.20/2018 pentru completarea art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr.80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, miercuri, 24 octombrie, cu 252 de voturi „pentru“, 2 „contra“ și 35 „abțineri“. Actul normativ va fi trimis la Președinție pentru promulgare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *