Se mai „așterne” o sărbătoare în calendar: Ziua Gastronomiei și a Vinului Românesc!

Dacă cineva credea că nu avem suficiente sărbători de celebrat, iată că aleșii ne oferă una nouă. Deputatul PSD Mihai Mohaci a propus un proiect de lege privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc, care ar trebui aniversată în ultima duminică a lunii octombrie, în fiecare an.

Această zi poate fi organizată de către autoritățile publice centrale, locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea participarea la programe manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile produsele culinare tradiționale.

Inițiatorul spune că fundamentul care stă la baza unei națiuni, la baza oricărui popor, este tradiția, ansamblul de concepții, obiceiuri, datini și credințe care se statornicesc în cadrul unor grupuri sociale sau naționale și care se transmit din generație în generație, constituind pentru fiecare grup social trăsătura lui specifică.

„O componentă importantă a tradiției românești este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca națiune și, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influente istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul țării care și-au pus amprenta pe bucătăria românească: influența otomană, greacă, arabă, armenească și  bizantină. Bucătăria tradițională românească este rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Ea este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri și tradiții culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiții ale altor popoare cu care poporul român a intrat în contact de-a lungul istoriei…Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori care pot deveni cartea de vizită a țării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice a României. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăție de gusturi și tradiții românești este necesară pentru a scoate în evidență calitățile bucătăriei și vinului românesc, a le face cunoscute sub numele de ZIUA GASTRONOMIEI ȘI A VINULUI ROMÂNESC. Această zi ar trebui să fie cunoscută prin expoziții și târguri gastronomice organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în locuri special amenajate de către primării“, spune Mihai Mohaci.

Deși inițiatorul a propus ca Ziua Gastronomiei și a Vinului Românesc să fie în 15 septembrie, apropiată de ziua în care se sărbătorește Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, proiectul votat la Senat prevede ca această sărbătoare să aibă loc în ultima duminică a lunii octombrie. Decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *