Se lansează programul Start Up Nation, ediţia a treia. Ministrul Cadariu: „Problema noastră e că avem foarte puțini bani…”

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a anunţat că, pe 17 mai, va fi lansat programul „Start-Up Nation”, acesta fiind urmat, la finele lunii mai, de programul „Microindustrializare”. Pentru luna iunie, ministerul de resort intenţionează implementarea altor patru programe dedicate antreprenorilor.

Chiar ieri sau alaltăieri am convenit ultima formă de calendar a lansării acestor programe cu cei de la STS, aşa încât, pe data de 17 mai, vom lansa primul program Start Up Nation, ediţia a treia. La sfârşit de mai, vom lansa al doilea program, cel care presupune o infuzie de capital pentru cei care lucrează în industrie, dar industria mică. Microindustrializare se numeşte acel program. Vor fi granturi în acel caz de 500.000 de lei pentru maximum o mie de beneficiari”, a declarat ministrul Antreprenoriatului, miercuri după-amiază, la Ploieşti.

Ministrul a precizat că există alte programe a căror implementare ar urma să aibă loc în luna iunie. „În cursul lunii iunie, mai avem în calendar, cred, patru programe pe care dorim să le lansăm: unul dintre ele pentru comercializare şi servicii, unul pentru a susţine şi a stimula activitatea de incoming, de a aduce cât mai mulţi turişti străini în România şi a premia, dacă doriţi, agenţiile de turism care vor face acest lucru. Mai avem în pregătire un program – pentru că ministerul are o sumă de bani undeva într-un cont la o bancă dintr-un fond elveţian – şi vom iniţia un program de susţinere a mediului de afaceri cu credite cu dobândă subvenţionată. V-am dat doar câteva exemple, mai avem. În total un pachet de aproximativ zece, unsprezece, douăsprezece programe, incluzînd şi eventual HoReCa 2 pe care noi ca minister le pregătim şi ne facem treaba, în multe din cazuri având nevoie şi de suplimentări de fonduri. Mă refer la rectirifcarea bugetară pentru că noi suntem în situaţia, în acest moment, la minister, că avem o execuţie de aproximativ 70% pentru că aceşti bani i-am folosit pentru a închide amintita schemă de ajutor HoReCa 1, cele 450 de milioane de euro şi acum, în această lună, închidem, în sfârşit, şi Măsura 2. Din cei aproximativ 3.000 de beneficiari mai sunt doar 500 care trebuie să primească banii, cu condiţia să ne facă dovada cofinanţării”, a adăugat Cadariu.

El a explicat că, până cel târziu la mijlocul acestei luni, ministerul pe care îl conduce intenţionează închiderea etapei a doua a Măsura 1, privind acordarea de granturi de 2.000 de euro pentru IMM+uril el explicând că „acolo mai era o sumă de 65 de milioane de euro”. „Avem ceva întârzieri, datorită faptului că cei de la STS sunt extrem de solicitaţi, mai ales pentru urgenţele de pe PNRR, dar noi, cu direcţia de specialitate şi cu agenţiile din teritoriu, lucrăm să maturăm proiectele, să fim pregătiţi cu ele”, mai spune ministrul, referindu-se la programele de sprijin pentru mediul de afaceri.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, afirmă că ministerul are „foarte puţini bani” prevăzuţi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), el arătând că bugetul alocat domeniilor gestionate este de 24 de milioane de euro din totalul de 29,2 miliarde de euro.

Prima problemă de la PNRR în ceea ce priveşte ministerul nostru este că avem foarte puţini bani. Din 29,2 miliarde de euro, ministerul nostru are alocaţi doar 24 de milioane de euro: 10 milioane de euro pentru constituirea a 8 OMD-uri regionale şi 14 milioane de euro pentru a face şapte platforme digitale să vină în sprijinul activităţii mediului de afaceri. Atât şi nimic mai mult”, a declarat Cadariu miercuri după amiază, la Ploieşti.

OMD-urile sunt Organizaţii de Management al Destinaţiei, iar obiectivul implementării acestora îl reprezintă creşterea competitivităţii sectorului turistic românesc şi promovarea transformării socio-economice durabile în zonele rurale şi defavorizate.

Implementarea acestei reforme va consta în adoptarea unui cadru legislativ necesar funcţionării Organizaţiilor de Management al Destinaţiei şi elaborarea unui Plan de acţiune dedicat valorificării patrimoniului cultural în scopul creşterii competitivităţii sectorului turistic românesc. Înfiinţarea şi operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei se va baza pe recomandările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) incluse în studiul «Operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei». Organizaţia de Management al Destinaţiei va fi o entitate cu personalitate juridică, care realizează politica de dezvoltare turistică a destinaţiei, inclusiv politica de marketing a destinaţiei, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, reunind o serie de alte organizaţii, precum: operatori economici de profil, instituţii ale sectorului public, asociaţii profesionale şi patronale, organisme de reglementare”, se arată în PNRR.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.