Se introduce TAXA recuperabilă pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu

Pentru acest an, Guvernul are pregătită o nouă taxă pentru români, dar aceasta se poate recupera. Aceasta ar putea fi introdusă în perioada următoare. Suma plătită pentru un ambalaj de maximum trei litri din plastic, sticlă sau aluminiu va fi de 50 de bani, iar ambalajele care depășesc acest gramaj vor fi exceptate de la plata taxei, la fel și ambalajele produselor lactate. Măsura vizează reducerea poluării.

Recent, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a atras atenția că țara noastră stă foarte prost în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, motiv pentru care riscăm amenzi de la UE.

Colectarea selectiva încă nu este un atu al sistemului de colectare din România. La un moment dat România va trebui să plătească taxe suplimentare pentru deșeurile de plastic necolectate și nereciclate. Până la sfârșitul lunii iunie va trebui să pregătim o propunere de preluare a directivei. Vom analiza varianta în care această eventuală taxă să fie cât mai suportabilă pentru industrie. Trebuie să vedem actorii care participă în acest lanț de colectare, transport, depozitare, recuperare, reciclare că să nu punem toată povara pe umerii producătorilor”, a spus Tanczos Barna în cadrul dezbaterii Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament.

Potrivit acestuia, nu numai România, multe state europene au ținte mai jos decât cele stabilite la nivelul UE:

Mai devreme sau mai târziu, multe dintre aceste state vor trebui să aplice taxe suplimentare”, a spus el.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.