Se insistă pentru repatrierea comandantului de navă mort în China. SCRISOARE către Iohannis: „Găsiți o modalitate de a debloca acest caz deosebit!”

Un comandat român care a murit în urmă cu aproape două luni este blocat la bordul navei într-un port din China. Familia nu-i poate repatria trupul, iar autorităţile chineze vor să-i facă înmormântarea în mare, pentru că se tem de un eventual focar de tulpină indiană. Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim susține că s-au făcut până acum toate demersurile posibile, însă problema nu a putut fi rezolvată. Soţia comandantului, Gabriela Sandu, spune că „înmormântarea în mare” nu e altceva decât aruncarea trupului peste bord și exclude acest procedeu. Familia cere ca măcar cenuşa comandantului să fie adusă acasă.

Pe 15 aprilie, nava Vantage Wave a ajuns în China pentru a descărca 25.000 de tone de lingouri de aluminiu, iar patru zile mai târziu, în 19 aprilie, bărbatul a decedat. Medicul de bord spune că, cel mai probabil, acesta ar fi suferit un infarct miocardic.

Ministerul de Externe susține că a solicitat autorităților din Indonezia, Singapore, Malayezia și Republica Coreea să debarce trupul neînsuflețit, pentru ca apoi să se facă repatrierea. Dar acestea au refuzat. De asemenea, MAE menționează că s-a luat în calcul întoarcerea vasului în care se află comandatul decedat în India, locul de unde a plecat. „Este singurul obligat, prin lege, să permită acostarea în orice condiții”. Reprezentanții Ambasadei României la Jakarta au solicitat autorităților indoneziene permisiunea debarcării trupului neînsuflețit în vederea demarării procedurilor de repatriere. „În urma demersurilor misiunii diplomatice, autoritățile indoneziene au transmis faptul că, în contextul măsurilor restrictive impuse în perioada pandemiei de COVID–19, nu este permisă debarcarea trupului neînsuflețit în portul Batam din Indonezia”, se arată într-o informare a MAE.

În acest context, reprezentanții Consulatului General al României la Shanghai și ai Ambasadei României la Beijing au întreprins demersuri susținute, telefonic și în scris, pe lângă autoritățile chineze, atât anterior, cât și ulterior sosirii navei, pentru sprijin în vederea ancorării vasului, debarcării și repatrierii trupului neînsuflețit. Astfel, reprezentanții Consulatului General al României la Shanghai și ai Ambasadei României la Beijing au transmis inclusiv o serie de demersuri scrise autorităților chineze competente, pe parcursul lunilor aprilie și mai 2021, prin care au propus mai multe soluții în acest caz, însă autoritățile chineze au refuzat să acorde permisiunea debarcării, invocând reglementările naționale aplicabile în context COVID-19, precum și situația epidemiologică din punctul de origine al vasului, respectiv India”, arată sursa menționată.

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă, la Sibiu, cu privire la cazul unui comandant de navă român care nu poate fi repatriat de către familie din China, că este sigur că Ministerul român al Apărării (MApN) face tot ce este posibil, însă îi va cere o informare şi ministrului Nicolae Ciucă.

Sunt sigur că MApN face tot, dar nu ştiu situaţia, trebuie să îi cer domnului ministru„, a spus Cîţu, răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist cu privire la ce fac autorităţile române pentru rezolvarea acestui caz.

Totodată, întrebat de jurnalist despre informaţia că autorităţile chineze ar intenţiona să arunce în mare cadavrul comandantului de navă român pentru că se tem că acesta ar fi infectat cu tulpina indiană, premierul a răspuns că va discuta cu ministrul Ciucă pentru a se lua asigurări că nu se va recurge la acest lucru.

O să vorbesc cu domnul ministru Ciucă, să ne asigurăm că nu se întâmplă acest lucru„, a mai afirmat premierul.

Între timp, deputatul constănțean al AUR, Dănuț Aelenei, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, prin intermediul căreia îl roagă să soluționeze această problemă delicată:

„Domnule Președinte,

Cu respect mă adresez dumneavoastră, în calitate de cetățean al României, nu în cea de demnitar și vă supun atenției următorul fapt:

Comandantul Sandu Dan , cetățean roman, a murit pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India.

Corpul neînsuflețit al  comandantului de navă român mort,  la bord, nu poate fi repatriat pentru a putea primi obiceiurile creștinești de înmormântare acasă.

Nava şi-a continuat voiajul prin diferite porturi pentru a încerca să repatrizeze trupul neînsufleţit. A fost în Singapore, Coreea de Sud, Malaysia, Taiwan, Vietnam, Filipine şi Japonia. Niciuna dintre aceste ţări nu a dorit preluarea trupului neînsufleţit.

Deși viața marinarilor pare una ușoară , în calitate de fost marinar, vă asigur că este una plină de pericole, de frustări și angoase. Pleci de acasă fără să știi de cele mai multe ori când te întorci, nu poți participa la evenimentele din familie , fie că sunt fericite sau mai puțin fericite, riști să te îmbolnăvești la bord unde nu are cine să îti ofere o îngrijire medical adecvată.

Este și situația acestui român mort cel mai probabil datorită unui infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut.

Deși familia a făcut toate demersurile posibile , nici până la acest moment nu s-a putut ajunge la repatrierea trupului neînsuflețit sau măcar a cenușii acestuia.

În acest moment nava se află într-un port din China.

Vă rog domnule președinte ca, prin căile oferite de demnitatea publică  de Președinte al României, să găsiți  o modalitate de a debloca acest caz deosebit.

Cu toată stima și respectul,

AELENEI DĂNUȚ-deputat AUR Constanța”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *