Se îngroașă „gluma” între Rusia și SUA: Moscova recurge la „măsuri de retorsiune” și EXPULZEAZĂ TOATĂ AMBASADA americană

Relaţiile dintre SUA şi Rusia, care sunt deja tensionate, s-au înrăutăţit miercuri după ce Rusia a declarat că ordonă personalului Ambasadei SUA care se află la Moscova de mai bine de trei ani să zboare acasă până la sfârşitul lunii ianuarie, transmite CNBC. Moscova a spus că a recurs la „măsuri de retorsiune” după ce ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că 27 de diplomaţi ruşi şi familiile lor vor trebui să părăsească SUA pe 30 ianuarie, iar alţi 27 de diplomaţi ar trebui să plece până în iunie, pentru că vizele lor nu au fost prelungite de către autorităţile americane.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că Moscova consideră plecarea diplomaţilor ruşi din SUA ca un act de demitere oficială şi a spus că „partenerii noştri americani ne-au impus acest tip de joc”.Considerăm cererea SUA ca fiind un act de expulzare şi intenţionăm să recurgem la măsuri de retorsiune”, a spus ea.

Membrii Ambasadei SUA în Rusia, care au fost în misiune aici de mai bine de trei ani, trebuie să părăsească Rusia înainte de 31 ianuarie 2022”, a informat agenţia de presă rusă Tass.

Vestea vine pe fondul incertitudinii cu privire la detaliile unei întâlniri mult lăudate dintre preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul temerilor că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze Ucraina. Secretarul de presă de la Casa Albă Jen Psaki a declarat marţi că nu are detalii noi cu privire la o posibilă întâlnire între cei doi lideri, care s-au întâlnit ultima dată în Elveţia în această vară.

Ucraina a cerut NATO să pregătească sancţiuni economice împotriva Rusiei şi să intensifice cooperarea militară cu Kievul, ministrul de Externe al ţării, Dmitro Kuleba, spunând reporterilor că „vom chema aliaţii să se alăture Ucrainei pentru a elabora un pachet de descurajare”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus însă că ţările NATO care desfăşoară arme sau soldaţi în Ucraina ar depăşi „o linie roşie” pentru Moscova şi ar putea declanşa un răspuns puternic.

Statele Unite au evocat miercuri, la finalul unei reuniuni NATO la Riga, „probe” care arată că Rusia vrea să comită „acte agresive importante împotriva Ucrainei” şi ameninţă să o facă să plătească „un preţ mare” dacă trece la acţiune, relatează AFP.

„Suntem profund îngrjoraţi de probe care arată că Rusia şi-a făcut planuri ale unor acţiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea unei destabilizări a Ucrainei din interior, dar şi operaţiuni militare la scară mare”, acuză secretarul de Stat american Antony Blinken în finalul unei reuniuni NATO la Riga.

El acuză Moscova de faptul că comasează „zeci de mii (de militari) în cadrul unor forţe de luptă suplimentare” în apropierea frontierei cu Ucraina.

„Noi nu ştim dacă preşedintele (rus Vladimir) Putin a luat decizia cu privire la invazie. Ştim că el este pe cale să înfiinţeze capacitatea de face acest lucru rapid, dacă o decide”, acuză Blinken.

Şeful diplomaţiei americane insistă asupra faptului că ”diplomaţia este singurul mod responsabil de soluţionare a acestei crize potenţiale”, în perspectiva unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov, joi, în Suedia.

„CONSECINŢE PROFUNDE” ÎN CAZ DE ATAC

Blinken avertizează însă că orice agresiune a Moscovei va avea „consecinţe profunde şi de durată”.

Noi am spus clar Kremlinului că vom riposta, mai ales printr-o serie de măsuri economice cu impact mare, pe care ne-am abţinut să le folosim în trecut”, avertizează Antony Blinken.

Şeful diplomaţiei americane subliniază totodată că aliaţii din NATO „veghează ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra”.

Alianţa Nord-Atlantică „va examina ce trebuie să facă în cazul unei noi agresuni ruse, pentru a-şi consolida apărarea”, în cadrul unei consolidări a forţelor pe flancul de est al NATO.

Moscova, care a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi care este acuzată de susţinerea separatiştilor proruşi care luptă împotriva Kievului în Donbas, neagă ferm că pregăteşte un atac şi acuză NATO de o alimentare a tensiunilor. Miercuri, Moscova a acuzat Ucraina de faptul că ar comasa zeci de mii de militari în estul ţării, în contextul unor temeri tot mai mari faţă de o escaladare în regiune. Tot miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la negocieri directe cu Moscova.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.