Se înființează Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est. „Marea Neagră, de importanță strategică pentru securitatea spaţiului euroatlantic”

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, joi, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est, sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East, cu indicativ de unitate militară, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti.

În favoarea Hotărârii Parlamentului pentru înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est au votat 381 de senatori şi deputaţi, iar 3 s-au abţinut.

„Pe fondul modificării radicale a mediului internaţional de securitate, la Summit-ul NATO de la Bruxelles din iunie 2018, una dintre deciziile cele mai importante adoptate a vizat adaptarea structurii de comandă a NATO, reliefând importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. În aceste condiţii şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră s-a oferit să constituie pe teritoriul naţional o capabilitate multinaţională de comandă şi control în domeniul terestru – Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud Est care va fi pusă la dispoziţia NATO ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare, propunere aprobată de Consiliul Nord-Atlantic în iulie 2019”, se arată în scrisoarea şefului statului adresată Parlamentului.

Preşedintele Iohannis menţionează în documentul citat că în acest context, Ministrul Apărării Naţionale a fost mandatat să informeze autorităţile politice şi militare NATO, aliaţii şi partenerii strategici despre demersurile României privind constituirea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud Est în vederea susţinerii, promovării şi negocierii modalităţilor de constituire, organizare şi funcţionare pe teritoriul naţional a acestei structuri.

Potrivit hotărârii Parlamentului, comandamentul va avea statut de comandament militar internaţional subordonat pe linie de comandă unui comandament aliat, în afara structurii naţionale de comandă şi control.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.