Se înființează Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare. Ministerul Finanțelor vrea să se apere, cu sprijinul STS, de atacurile informatice

Guvernul înființează Centrul Naționale pentru Informații Financiare, structură care va apăra Fiscul și alte entități ale statului de atacuri informatice, proiectul de lege fiind adoptat, definitiv, miercuri, de Camera Deputaților.

Centrul Național pentru Informații Financiare va exista fără personalitate juridică în cadrul Ministerului Finanțelor, la nivel de direcție generală și, potrivit proiectului, va putea apăra și Agenția Națională de Achiziții Publice, Comisia Națională de Prognoză și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. De asemenea, viitorul centru va prelua și personalul și activitățile din domeniul tehnologiei informației ale acestor entități, dar și drepturile și obligațiile în caz de litigii. Practic, vorbim de 361 de posturi, iar acești specialiști se vor ocupa şi de iniţierea şi derularea în mod centralizat, a achiziţiilor publice pentru bunuri şi servicii din domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Potrivit proiectului, Centrul se înființează din cauza „creșterii frecvenței evenimentelor negative generate de atacurile informatice care pot genera pierderi importante sistemului financiar-fiscal”. De asemenea, un alt motiv invocat este că „neluarea unor măsuri în regim de urgență poate conduce în orice moment la apariția unui incident de securitate cu consecința pierderii masive de date”.

Astfel, potrivit Guvernului, Centrul Național pentru Informații Financiare va fi o structură informatică ce ar urma să unifice toate bazele de date legate de fiscalitate, cu susținerea STS.

„Întrucât la nivelul ANAF se află în derulare un proiect, implementat în baza Acordului de Împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, proiectul de față prevede exceptarea achizițiilor de echipamente și servicii din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor pentru acest proiect de la regula achizițiilor centralizate realizate de Ministerul Finanțelor Publice”, se mai arată în expunerea de motive a Guvernului.

Centrul trebuia înființat în aparatul central al Ministerului Finanțelor Publice, până la 1 septembrie 2017, însă abia miercuri a avut loc votul final în Camera Deputaților.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2017 privind înfiinţarea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare a fost adoptat de Senat pe 6 decembrie 2017 și, miercuri, de Camera Deputaților, cu 247 de voturi pentru, 26 de abțineri și doi deputați care nu și-au exercitat votul.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.